Ghebele – sănătate curată

Ghebele sunt ciupercile cu cele mai importante beneficii pentru sănătate. Și cum aceasta este perioada lor, noi v-am pregătit o rețetă delicioasă de ghebe cu usturoi și mămăliguță tradițională.

0
1917

Cum este sezonul ghebelor, indicat ar fi să nu pierdeți ocazia pentru a pregăti o rețetă proaspătă cu aceste ciuperci sănătoase. Ghebele cresc pe conifere și foioase, ele se mai numesc “pâinea pădurii” sau “opintici”, iar primele răsar încă de la începutul lui octombrie. Culoarea ghebelor este diferită, în funcție de specia din arborele la care apar. Ghebele au valoare terapeutică, pe lângă proteine, carbohidranți, minerale și fibre, ele conțin și acid valerianic, dar și vitamina A. Ghebele ajută sistemul imunitar să dezvolte o combativitate sporită în lupta cu infecțiile, dar și cu celulele maligne.

Ghebele au mai mulți factori, ele apără organismul împotriva răcelii, gripei, infecțiilor renale, ale vezicii și a plămânilor. Mai mult decât atât, ghebele reglează nivelul glicemiei din sânge și previn îmbolnăvirea inimii. Aceste ciuperci îmbunătățesc vederea și întăresc circulația sângelui și oxigenarea lui.

Cum se mănâncă ghebele?

Aceste ciuperci se mănâncă doar fierte sau fripte, ghebele în stare crudă sunt toxice. Pentru a observa beneficiile trebuie să mâncați de trei ori pe săptămână.

Rețeta de ghebe cu usturoi și mămăliguță

Cea mai simplă rețetă de ghebe este una tradițională, de la care nimeni nu poate da greș.

Mâncarea de ghebe este una foarte simplă, tradițională, este o rețetă ușoară pe placul oricui. Bineînțeles nu poate lipsi tradiționala mămăliguță care face deliciul rețetei de ghebe. Tot ce trebuie să știți de la început este că ghebele trebuie pregătite de înainte și trebuie lăsate să fiarbă măcar 30 de minute înainte de a le prepara. Pentru o porție vă trebuie 700 de grame de ghebe, o ceapă mare, patru căței de usturoi, o lingură de sare și două linguri de ulei. Pentru început trebuie curățate și spălate bine ghebele, după care se pune într-o oală încăpătoare apă cu sare la fiert, iar când apa clocotește se adaugă ghebele și se lasă la fiert jumătate de oră. Când vedem că sunt gata, ghebele se scurg de apa în care au fost fierte și se clătesc bine cu apă rece. Se toacă mărunt ghebele care sunt mai mari, se curăță ceapa și usturoiul care se toacă și ele. După care se încinge uleiul într-o tigaie și se adaugă prima dată usturoiul. După ce l-am lăsat 30 de secunde să se rumenească, se adaugă ceapa și câteva linguri de apă. Se amestecă totul și se lasă să se rumenească două minute, iar când vedem că își schimbă culoarea adăugăm ghebele, acoperim cu un capac și se lasă la foc încă un sfert de oră, timp în care trebuie să scadă apa lăsată de ghebe.  Între timp pregătim și o mămăliguță care se pune alături de ghebe când sunt gata, a explicat Stela Samson, chef bucătar.

Cei care iubesc smântâna pot adăuga câteva linguri înainte cu cinci minute ca ghebele să fie gata. Iar la sfârșit, după ce opriți focul, se pot pune și câteva fire de mărar tocat.

 

Ingrediente

  • 700 ghebe
  • o ceapă mare
  • 3-4 căței de usturoi
  • apă pentru fiert
  • o lingură de sare
  • două linguri de ulei

 

 

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments