Cine este Ion Ceban, noul primar ales al Chișinăului?!

Rezultatele din această săptămână a alegerilor locale din Republica Moldova aduc schimbări esențiale pentru municipiul Chișinău. În primul rând, liderul blocului ACUM Andrei Năstase a pierdul alegerile în favoarea contra-candidatului său socialist Ion Ceban, care, de altfel, face parte din coaliția de guvernare de la Chișinău și l-a votat ministru de Interne în guvernul condus de Maia Sandu. Nu este pentru prima dată când Andrei Năstase și Ion Ceban s-au duelat în turul doi al alegerilor din Chișinău. Totodată, aceste alegeri pentru Chișinău au spulberat mitul că alegerile municipale nu pot fi câștigate de către un reprezentant pro-rus, căci de la independeță, toți primarii capitalei moldovenești au fost pro-europeni și pro-români.

0
185

În primul rând trebuie să atragem atenția că rezultatele alegerilor din turul II pentru Chișinău au fost marcate de o pasivitate a alegătorilor. Astfel, din cei aproape 780.000 de locuitori ai orașului s-au prezentat la vot puțin peste 236.000, ceea ce înseamnă nici 38% din numărul total de cetățeni cu drept de vot. Pentru Ion Ceban au votat aproape 124.000 de chișinăuieni, iar pentru Andrei Năstase puțin peste 112.000 de alegători. Astfel, Ion Ceban a devenit primar al Chișinăului cu 52,39% din voturile cetățenilor care au venit la alegeri.

În 2018, la alegerile locale pentru Chișinău, atunci când Andrei Năstase și Ion Ceban s-au întâlnit pentru prima dată în turul al doilea de scrutin, pentru liderul blocului ACUM au votat atunci peste 129.000 de alegători, iar contra-candidatul său a obținut atunci aproape 117.000 de voturi.

Maia Sandu și Andrei Năstase au făcut separat totalurile alegerilor locale

În dimineața zilei de luni, atunci când era clar rezultatul alegerilor atât pentru Chișinău, cât și pentru celelalte localități unde s-a organizat al doilea tur de scrutin, Andrei Năstase a fost marele absent. Moldovenii de pe rețelele de socializare l-au și dat la dispăruți pe liderul Platformei DA, care i-a obișnuit cu postările zilnice, dar și cu live-urile interactive din mașină dimineața sau seara. În lipsa lui Andrei Năstase, premierul Maia Sandu a fost nevoită să iasă singură în fața presei și să răspundă la întrebările jurnaliștilor despre rezultatul alegerilor locale, dar mai ales despre pierderea capitalei de către Andrei Năstase. De altfel, aceasta a anunțat că îl așteaptă la Guvern pentru a continua mandatul de ministru de Interne.

Andrei Năstase a ieșit cu o declarație de presă abia marți, la sediul partidului Platforma DA, fiind alături de câțiva dintre deputații partidului. El și-a explicat înfrângerea prin lipsa reformelor în domeniul audiovizual, a sistemului de drept, dar și boicotarea scrutinului de unele segmente electorale. Cu toate acestea, el i-a urat succes noului primar al Chișinăului, însă nu a promis și o coaliție la nivelul consiliului municipal între consilierii socialiști și cei ai blocului ACUM. Astfel, Andrei Năstase a anunțat deja că revine la Ministerul de Interne și vrea să continue reformele începute, însă promite și anumite schimbări în atitudinea partidului Platforma DA.

Cine este totuși Ion Ceban, noul primar ales al Chișinăului?

Sigur, Ion Ceban este mai puțin cunoscut publicului din România decât mai marele său fost șef de partid Igor Dodon, actualul președinte al Republicii Moldova. Însă, pentru chișinăuieni, dar și pentru mulți cetățeni moldoveni Ion Ceban este un personaj politic foarte bine cunoscut. În primul rând el este născut în Chișinău, are 39 de ani, este căsătorit și are doi copii. Este absolvent al Universității Tehnice din Moldova și este de profesie matematician.

De la comuniștii lui Voronin la socialiștii lui Dodon

Cariera politică a lui Ion Ceban începe foarte devreme, încă din 2004 fiind membru al partidului  comuniștilor lui Vladimir Voronin. A fost membru al PCRM până în 2012 și a fost din 2005 până în 2008 vice-ministru al Educației și Tineretului. În 2011, Ion Ceban este ales deputat în parlamentul Republicii Moldova pe listele partidului comuniștilor. Cetățenii moldoveni și-l amintesc foarte bine ca unul din cei mai vocali deputați comuniști, care a rămas în memorie strigând la mitingurile organizate de opoziția comunistă ”Jios Alianța!”, un mesaj la adresa de atunci a Alianței pentru Integrare Europeană care guverna Republica Moldova.

Totuși, în 2012, atunci când PCRM-ul începe să degradeze și să se izoleze politic, Ceban a părăsit partidul și și-a continuat mandatul de deputat fiind fără partid. Peste câteva luni însă el a aderat la proiectul politic anunțat de foștii săi colegi comuniști Igor Dodon și Zinaida Greceanîi, care au resuscitat un partid al socialiștilor care era înregistrat la Ministerul Justiției, însă era inexistent pe scena politică moldovenească. Atunci presa de la Chișinău a scris că Ion Ceban ar fi fost șantajat să părăsească PCRM-ul, dar și să-l voteze pe Nicolae Timofti președinte al Republicii Moldova. În noiembrie 2014, la alegerile parlamentare, deja socialistul Ion Ceban a obținut un nou mandat de deputat pe listele electorale ale PSRM, fiind de altfel cunoscut în partid ca secretar pe ideologie.

Din fotoliul de parlamentar în cel de consilier municipal

Totuși, în 2015 ambiția îl propulsează pe Ion Ceban să se avânte din nou în campania electorală, de data aceasta pentru a câștiga alegerile din Chișinău alături de Zinaida Greceanîi, candidatul PSRM la acel scrutin electoral. Ion Ceban a fost numărul doi pe lista consilierilor socialiști și a fost persoana care a participat în locul colegei lui la toate dezbaterile electorale. După ce Zinaida Greceanîi pierde alegerile în favoarea liberalului unionist Dorin Chirtoacă, socialistul Ion Ceban decide să renunțe la mandatul de deputat și să rămână consilier municipal. Din acest moment toată lunea înțelegea că el intenționează să candideze la alegerile pentru funcția de primar al Chișinăului. Totuși, după ce în 2016 Igor Dodon a fost ales președinte, Ion Ceban a devenit consilier prezidențial, dar și purtătorul de cuvânt al președintelui, moment în care a trebuit să îmbine activitatea din consiliul municipal cu cea de la președinție.

S-a pregătit în Franța și Rusia

În ultimii patru ani de zile, Ion Ceban și-a pregătit candidatura pentru alegerile locale din Chișinău. El a făcut studii la Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Federației Ruse, Specializarea Administrare de stat și municipală, Moscova, dar și  Școala Națională de Administrare pe lângă prim-ministrul Republicii Franceze, Școala de Administrare din Berlin, acum fiind doctorand în Administrație Publică în Moscova. În 2018, la alegerile locale pentru primăria Chișinău, Ion Ceban a fost pentru prima dată candidatul socialiștilor. Pierde alegerile în fața lui Andrei Năstase, însă acesta n-a reușit să își exercite funcția din cauza undei hotărâri a instanțelor din Chișinău care au declarat alegerile nule. La începutul lui 2019, Ion Ceban a fost ales deputat pe listele PSRM-ului și a fost unul din cei care a votat guvernul Maiei Sandu.

Renunță la partid și vrea să fie primarul tuturor chișinăuienilor

La alegerile din această toamnă pentru primăria Chișinăului, socialiștii n-au schimbat candidatul și au mers pe mâna lui Ion Ceban. Acesta și-a structurat o campanie de promovare foarte dinamică, cu panouri publicitare în care logo-ul socialiștilor a lipsit. De altfel, toate vocile de la Chișinău au recunoscut că socialistul a avut cel mai bine structurat plan de campanie, dar și o ofertă electorală care reflectă dorințele chișinăuienilor de a vedea schimbări majore în capitală. PSRM-ul nu a ezitat să cheltuie în această campanie peste șase milioane și jumătate de lei pentru aleșii locali, aceasta fiind o sumă colosală pentru veniturile partidelor din Republica Moldova. Prin comparație, blocul ACUM al Maiei Sandu și Andrei Năstase a cheltuit de aproape trei ori mai puțin în aceste alegeri electorale, iar democrații părăsiți de oligarhul Vladimir Plahotniuc au adunat pentru cheltuielile de campanie puțin peste 1,8 milioane de lei moldovenești.

Imediat după ce s-au anunțat rezultatele alegerilor, Ion Ceban a declarat că își suspendă calitatea de membru din partid, dorind să se erijeze în primarul tuturor. De altfel, acesta a repetat invitația către Andrei Năstase și blocul ACUM de a forma o alianță la nivelul consiliului municipal și de a numi doi viceprimari din partea blocului.

Ion Ceban, primarul ales al Chișinăului: ”Am venit în fața dumneavoastră cu un program pentru Chișinău, încrederea dumneavoastră mă motivează și vă asigur că nu vă voi dezamăgi și programul va fi realizat punct cu punct. Începând de astăzi voi fi primarul tuturor. Cum am promis îmi suspend calitatea de membru al PSRM pe durata deținerii mandatului de primar general al Chișinăului. Reiterez propunerea pe care am făcut-o după primul tur de scrutin. Fracțiunea PSRM are 22 de mandate şi Blocul ACUM 19. Trebuie să ne așezăm la masa de negocieri şi să formăm o majoritate în CMC să putem astfel lucra eficient în continuare. La fel rămâne în vigoare propunerea de a fi înaintați doi pretori de sector și doi viceprimari din partea blocului ACUM.”

 

La capitolul limbă însă… tot pro-rus rămâne

Printre propunerile făcute după primul tur al alegerilor, Ion Ceban l-a invitat pe unionistul Octavian Țicu să preia conducerea unui nou departament format în cadrul primăriei Chișinău care să adune toate proiectele cu orașele din România sau guvernul român. Chiar și în dezbaterile electorale Ion Ceban îi dădea lecții de limbă română lui Andrei Năstase. Liderul blocului ACUM l-a numit ”cloun” pe viceprimarul Bucureștiului Aurelian Bădulescu. În acel moment, Ion Ceban l-a corectat, spunând că ”În limba română se spune clovn, dle Năstase, nu cloun”.

Atunci când discuția ajunge la problematica ideologică și geopolitică, Ion Ceban rămâne a fi un reprezentant fidel al curentului pro-rus de la Chișinău, chiar dacă s-a dezis de PSRM. Fiind pus să răspundă la întrebarea ce limbă vorbește și ce va sărbători Chișinăul pe data de 31 august, Ion Ceban revine la discursul de moldovean pro-rus, declarând că sărbătoarea este ”Limba noastră”, iar el vorbește limba moldovenească.

Un lucru însă este clar, noul primar al Chișinăului va fi îndeaproape monitorizat de liberalul Dorin Chirtoacă, devenit consilier municipal. Fostul primar al Chișinăului din 2007 până în 2018 a obținut în aceste alegeri sprijinul a 10% din chișinăuieni.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments