Comisia Social – Culturală – Învățământ – Culte a avizat favorabil propunerile, iar o decizie finală va fi luată în următoarea ședință a Consiliului Local. Inițiativele vin la scurt timp după ce România a sărbătorit Centenarul de la Marea Unire, act istoric săvârșit după ce, în perioada 1916 – 1918, Iașul a fost capitală de război a țării și reședință a Casei Regale la acea vreme.
Potrivit documentelor suport ale proiectelor de Hotărâre de Consiliu Local, Regele Ferdinand I al României a făurit la Iași statul național unitar român, a legiferat votul universal și a realizat reforma agrară ce au imprimat vieții politice din România trăsături noi.
În ceea ce îl privește pe Regele Mihai I al României, în 2018 Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a conferit Municipiului Iași titlul de Oraș Regal, într-o ceremonie care s-a desfășurat în Salonul Florentin al Castelului Peleș. În România există un singur alt oraș regal, Curtea de Argeș, al cărui titlu a fost conferit de Regele Mihai I.
În ceea ce o privește pe Regina Maria și activitatea acesteia la Iași, documentele evidențiază efortul ieșit din comun al reginei depus pentru tratarea și îngrijirea răniților de pe front, lupta acesteia pentru punerea la punct a spitalelor și a serviciului de ambulanță, organizarea transporturilor regulate cu provizii, fapt care a ameliorat situația dezastruoasă ce exista în spitalele din Iași, excepționala sa activitate diplomatică de la sfârșitul războiului, care viza convingerea aliaților să-și respecte promisiunile față de România și să recunoască Marea Unire de la 1 decembrie 1918 etc.
În fața Palatului Roznovanu, sediul Primăriei Municipiului Iași, a fost amplasat în acest an un monument dedicat Regelui Ferdinand I, iar unul dintre cele mai importante bulevarde din Iași poartă deja numele Regelui Carol I.