Antreprenorii spun că în Iași găsesc oameni profesioniști, care își doresc să învețe, să se dezvolte și mai apoi, de ce nu , să devină independenți financiar. Sau cel puțin asta o spun cei care au venit să testeze piața din oraș și au descoperit un potențial important pentru investiții, indiferent că vorbim despre imobiliare, servicii, comerț sau alte tipuri de business. Dragos Roșca, președintele Romanian Business Leaders, alături de alți mari jucători de pe piața națională, au fost prezenți la Iași pentru a identifica posibilele investiții ce s-ar putea realiza aici.
“Iașul este unul dintre jucătorii importanți în domeniul antreprenoriatului, în domeniul investițiilor. Orașul a avut o creștere economică importantă care se vede în indicatorii macroeconomici de PIB. Dar mai mult decât atât, cred că Iașul, precum și alte orașe cum sunt Brașov, Craiova, Constanța, Sibiu, Cluj, Oradea, Timișoara au oportunitatea de a crește și mai mult față de cât au făcut-o. Până în prezent, obișnuiam să ne îndreptăm ochii spre a atrage investiții străine, ceea ce este foarte bine pentru că ele au contribuit la revenirea economică a acestor orașe”, a spus Dragoș Roșca.
Din prisma unor antreprenori, faptul că Moldova nu este una dintre cele mai dezvoltate regiuni, îi aduce un plus valoare.
“România, din păcate, are 20 și ceva de antreprenori la mia de locuitori, față de 50 cum este media europeană. România oferă foarte multe oportunități pentru că ea are foarte multe lipsuri, ori un antreprenor adevărat transformă lipsurile și nevoile unei societăți în businessuri prospere. Mai ales în zona Moldovei care are foarte multe oportunități, dar ne împiedicăm de aceleași lucruri: lipsa infrastructurii, predictibilitatea. Trebuie să avem un dialog cu puterea oricare ar fi ea. Businessurile se fac și în guvernări de stânga și în guvernări de dreapt, și trebuie să existe acest dialog cu autoritățile. Să putem discuta să facem studii de impact împreună pentru noile legi care se vor implementa și să discutăm un plan pentru tot ceea ce înseamnă business în România pe viitor”, declarat Felix Pătrăşcanu, fondator Fan Curier.
Vor să aibă o independență financiară
Antreprenoriatul a început să capete contur și în rândul tinerilor sau a celor care își doresc să o ia de la zero, să facă mai mult pentru ei și pentru economia românească.
“Noi chiar am făcut un studiu la nivel național în urmă cu un an și jumătate în care am identificat faptul că prima destinație a unei sume ipotetice de 100.000 de euro este pentru cei tineri de 18 și 35 de ani. Bineînțeles în situația în care ar avea o astfel de sumă, fie că ar câștiga-o fie că ar primi-o moștenire care ar fi prima destinație? Aproape 20% au mers pe ideea de a-și construi un business, sau dacă au un business să investească în acel business, lucru care nu poate decât să ne bucure. Înainte de a se gândi la modalități de a cheltui o sumă se gândesc să investească în sine, în dezvoltarea unui business și până la urmă ideea de a fi independent”, a spus Dragoș Neacșu, care are o experiență de peste 20 de ani pe piața financiară românească și internațională: CEO SNCDD, CEO Raiffeisen Capital & Investment, membru în Comitetul Bursei de Valori.
Expertul spune că România are un real potențial economic ce poate fi valorificat la maximum în anul ce vine.
“Cred că avem de făcut foarte multe lucruri împreună, sunt multe provocări, este un moment bun pentru dezvoltarea de firme antreprenoriale în România și în Moldova. Ne bucurăm de o liniștire a piețelor externe și de o diminuare a riscului politic atât în interior cât și în exterior. Asta înseamnă că finanțarea va avea un cost mai redus, chiar și pe termen lung pentru cei care pot să gândească pe termen lung. Cred că și firmele mici și cele mijlocii au posibilitatea acum la final de 2019 să atragă surse diferite de finanțare. România a fost acceptată de curând ca piață emergentă pe piața de capital. Este un început pentru companiile antreprenoriale care își pot crea o istorie frumoasă pe bursa românească”, a mai spus Dragoș Neacșu.
Iașul este ofertant și în ceea ce privește piața imobiliară. Silk District, dezvoltat de Prime Kapital, este un amplu proiect imobiliar mixed-use de regenerare urbană, ce va cuprinde clădiri de birouri, apartamente, un hotel, spații de retail și de servicii pe jumătate din suprafață și spații verzi și de agrement. Din studiile realizate, proiectul va aduce 159 milioane euro la bugetul local, prin taxe și impozite și va genera o creștere a ofertei de locuri de muncă cu peste 10.000 de posturi în zona de birouri, retail și servicii.