Tort cu nuci ca la mama acasă

Tortul cu nuci este o rețetă nostalgică, sănătoasă, dar și extraordinar de gustoasă, însă trebuie gustat în cantități normale, fără să facem exces. Rețeta ne-a fost dezvăluită chiar de prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-şef al Unităţii de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Judeţean „Sfântul Spiridon“, coordonator SMURD Iași. Chiar dacă nu are timp pentru gătit, de fiecare dată când are ocazia, preferă să gătească tort cu nuci după rețeta bunicii sale.

0
1352

„Gătesc destul de puțin, însă băiatul meu spune că fac cele mai bune prăjituri din lume, dar și cel mai rar. Îmi place teribil și aș vrea să am mult mai mult timp pentru a mă dedica acestui lucru care relaxează, te face să te simți bine, te face să fii altfel. Cel mai des desert gătit acasă sunt clătitele. Însă atunci când am un pic de timp mai mult ca de obicei, fac un tort cu nuci după o rețetă a bunicii. Trebuie să gustăm din toate bucuriile și deliciile vieții, câte un pic”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Cât de sănătoase sunt nucile pentru organism?

Nucile îmbunătățesc sănătatea și aduc beneficii pentru organism, scăzând riscul de deces, reducând cu 11% apariția riscului de cancer. Nucile sunt bune pentru inimă, dar și pentru circulația sângelui, acestea prevenind îngroșarea arterelor. Consumul regulat de nuci întăreşte vasele de sânge şi previne deteriorarea acestora. Mai mult decât atât, nucile sunt benefice pentru pentru reducerea colesterolului ”rău” și reduc senzația de oboseală din organism. Pentru că au un conţinut redus de glucide, nucile sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet şi care nu au voie să consume carne. Cei care nu au voie carne, pot folosi nucile în reţete ingenioase. Ajută memoria şi diminuează stresul. Nucile au fost asociate încă din Evul Mediu ca având beneficii asupra creierului uman. Se credea că forma fructului este asemănătoare cu forma creierului şi de aceea ar avea efect pentru tratarea bolilor mentale.

Un tort sănătos ca la bunica acasă

Pentru tortul de nuci aveți nevoie pentru blat de patru ouă, 220 grame de zahăr, 10 liguri de apă, 200 de grame de făină, 100 grame de nuci măcinate, jumătate de praf de copt. Începem prin a tapeta o formă cu diametrul de 25 de cm, cu hârtie de copt și se pune cuptorul la încălzit, la 180 de grade C și se pregătește blatul. Se separă ouăle, gălbenușurile se bat spumă cu zahărul și cu cele zece linguri de apă (preferabil călduță). După care făina se amestecă cu praful de copt si se cern. Totul se adaugă apoi la compoziția de gălbenușuri și se adaugă nucile măcinate. Separat, albușurile se bat spumă cu un praf de sare și se încorporează cu o spatulă. Cum forma o aveți pregătită, puteți turna compoziția și se pune la copt în jur de jumătate de oră. După care blatul se lasă să se răcorească bine și se scoate din formă. După ce s-a răcit complet, se taie blatul pe jumătate. Trecem la cremă. Pentru aceasta se pun ouăle întregi, împreună cu zahărul, la bain marie, lăsându-se pe aburi, iar la cinci minute se amestecă până totul se îngroașă ca o smântână. După zece minute se lasă să se răcească și se adaugă nucile măcinate, dar și esența de rom sau vanilie, în funcție de preferințe. Frecăm untul spumă cu mixerul, după care se pune câte o lingură din compoziția cu nucă în unt și se amestecă bine. Când e gata, crema se împarte în trei, câte o parte pentru fiecare blat, se asamblează tortul și se ornează cu jumătăți întregi de nucă.

INGREDIENTE

Pentru blat:
4 oua
220 g zahăr
10 linguri § apă
200 g faină
100 g nuci măcinate
jumătate plic praf de copt (5 g)

Pentru crema:
6 ouă
300 g zahăr
250 g nuca măcinată
esență de rom sau vanilie
200 g unt

Pentru decor:
jumătăți întregi de miez de nucă
nucă măcinată

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments