De la început ar trebui să subliniem faptul că nu doar Postul Crăciunului, ci postul în general este un mijloc şi nu un scop în sine. Postul este un mijloc de a ne apropia de Dumnezeu, e o jertfă trupească pe care o aducem lui Dumnezeu şi care, atunci când este însoţit de rugăciune, de milostenie şi de alte fapte bune, lucrează în noi nu doar o firească slăbire a trupului, ci mai ales o subţiere a duhului. Adică primim prin intermediul postului o sensibilitate sporită, o înclinare spre înţelegere, o râvnă de a dărui atât în relaţia noastră cu Dumnezeu, cât şi în privinţa legăturii cu ceilalţi oameni. De altfel, spun Sfinţii Părinţi că actul mâncării în general nu trebuie să rămână o faptă pur trupească, ci trebuie să fie un prilej de mulţumire adusă lui Dumnezeu şi de alte gânduri folositoare.
Mântuitorul Hristos ne spune tuturor: „Cine M-a pus pe Mine judecător sau împărţitor peste voi?” Preoții nu sunt trimiși să îi judece pe oameni, dacă postesc, dacă nu postesc, dacă mănâncă peşte sau nu.
Suntem chemați să postim pentru a ne bucura deplin de sărbătoarea Nașterii Domnului. Sfinții Părinți au căutat întotdeauna să ne atragă atenția că dacă vom dedica mai mult timp pentru pregătirea bucatelor decât pentru rugăciune, e semn că suntem stăpâniți de pofte și plăceri. Iar satisfacerea lăcomiei pântecelui, dă naștere altor patimi. Din acest motiv, în orice post ne-am afla, nu trebuie să căutam niciodată mâncăruri deosebite și nici să ne ridicăm de la masă sătui.
Biserica nu a recomandat niciodată extremele. Din acest motiv, având în vedere că în această perioadă a postului lipsesc legumele și fructele proaspete, Biserica îi oferă omului ca binecuvântare spre un post mediu ca asprime mai multe zile în care se poate mânca pește.
Biserica urmărește prin aceste dezlegări la pește înduhovnicirea trupului și nu mortificarea lui. De exemplu, pravila ne cere ca în zilele de luni, miercuri și vineri să nu mâncăm cu untdelemn și postim până la orele 15.00-16.00. Așadar, dacă în anumite zile suntem chemați să mâncăm doar hrană uscată sau legume fierte, în altele avem dezlegare la pește, ca o mângâiere pentru trup.
Cum se pregătește cel mai bun pește la cuptor
Pentru a pregăti un pește la cuptor delicios, aveți nevoie de un kilogram şi jumătate de pește, o lămâie, câteva linguri de ulei, 200 de ml de vin alb, două cepe, câţiva căţei de usturoi, câteva foi de dafin, pastă de roșii, sare, piper măcinat și piper boabe.
Mod de preparare
Se curăţă peştii de solzi, branhii şi intestine, se spală foarte bine cu apă rece, se usucă, apoi se crestează la 1-2 cm, se dă cu sare şi piper, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se lasă la rece 15 minute. Se încinge cuptorul. Ceapa şi usturoiul se toacă şi se pun într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pun bucăţile de peşte, care se ung cu ulei. Se adaugă vinul, sucul de roşii diluat cu puţină apă, câteva boabe de piper, sare şi foaia de dafin. Se pune în cuptorul încins şi se lasă 50-60 minute. Se unge din când în când cu sosul din tavă, iar dacă este cazul se mai adaugă câteva linguri de apă. Când se serveşte, se ornează cu verdeaţă.
INGREDIENTE:
1.5 kg peşte proaspăt
1 lămâie
4-5 linguri ulei
200 ml vin alb
1-2 cepe
3-4 căţei de usturoi
1-2 foi dafin
1 lingura pastă de roşii
sare, piper
piper boabe