Atunci când oferi servicii de contabilitate și de consultanță în afaceri, așa cum se întâmplă în cazul nostru, dincolo de întocmirea balanțelor și raportările către ANAF, ajungi să înțelegi în profunzime nevoile unui antreprenori și să găsești împreună cu aceștia soluții la problemele cu care se confruntă acesta zi de zi. Și nu sunt deloc puține!
Ca business local, ne-am dedicat energia și experiența pentru a-i ajuta cât mai mult pe antreprenorii români care asigură locuri de muncă, se zbat pentru a-și dezvolta afacerile într-un mediu tot mai concurențial, pe o piață care continuă să fie una în curs de așezare și cu provocări legislative și logistice continue. Meseria de „antreprenor în România“ ar trebui să fie trecută în clasamentul celor mai riscante și stresante din lume!
Din păcate, chiar și după aproape 3 decenii de capitalism, antreprenorul român nu are imaginea pe care o merită, nu am reușit la nivel de mental colectiv să facem în totalitate trecerea de la depreciativul „patron“ la antreprenor.
Așa cum am mai spus-o, în România nu atât valoarea taxelor este problema fundamentală, cât lipsa de predictibilitate a acestora. Oricărui investitor îi este cel mai frică de țintele aflate în continuă mișcare, acesta va dori să își fundamenteze pe cifre foarte clare un plan de afaceri înainte de a trece la implementarea unei investiții. Toți investitorii străini cu care venim în contact și ne solicită servicii de consultanță ne cer nouă garanții că Guvernul nu va modifica taxele și impozitele!
Ce ar trebui să se schimbe? Câteva lucruri extrem de importante: previzibilitate în domeniul politicilor fiscale, mai multă eficiență în la nivelul instituțiilor cu atribuții în gestiunea finanțărilor nerambursabile, un climat public și politic în care crizele să fie excepția, iar nu regula, o administrație publică deschisă în permanent către mediul privat și către investiții. România ar trebui să fie una pro business, orientată spre dezvoltare prin intermediul politicilor publice și a investițiilor în infrastructura mare.