Dependenți de gazul rusesc. Republica Moldova e din nou între ciocan și nicovală, riscând să înghețe de la 1 ianuarie 2020

Luna decembrie este din nou tensionată la Chișinău. În această iarnă, cetățenii Republicii Moldova ar putea îngheța la propriu în case și apartamente. Starea de incertitudine este dictată de două componente care se completează: tranzitul de gaz din Federația Rusă prin Ucraina ar putea fi sistat de la 1 ianuarie 2020 și lipsa unui contract nou pentru anul viitor cu Gazprom, prin care gigantul rus să-și asume livrarea de gaz natural Republicii Moldova. Și poate că nu ne-am fi îngrijorat atât de mult de această situație, dacă nu am ști că în ianuarie 2009 cetățenii moldoveni nu ar fi înghețat în apartamente din cauza unei situații similare.

0
125

Republica Moldova are nevoie de aproximativ 17-18 milioane metri cubi de gaze pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pentru a satisface necesarul în perioada rece a anului. De aproape trei decenii, Republica Moldova rămâne ostatică gazului rusesc. Conducta de gaz a gigantului Gazprom, care trece prin Ucraina și ia drumul spre Germania și alte țări din Vestul Europei, alimentează de ani de zile cu gaz și Republica Moldova. În ultimul deceniu însă situația a devenit tot mai dificilă, ori între Federația Rusă și Ucraina există un conflict legat de contractul de tranzit al gazului rusesc prin rețelele de gaz ucrainene. Pentru prima dată cetățenii moldoveni au avut de suferit în ianuarie 2009, atunci când Rusia nu a mai livrat gaz Ucrainei, iar țevile de la încălzirea centralizată erau abia calde, atât cât să nu înghețe apa în conducte. Centralele termice moldovenești, dar și centrala electrică de la Cuciurgan au trecut să producă energie pe bază de păcură.

Anul acesta situația riscă să se repete, iar despre acest lucru vorbesc de o săptămână experții organizației WatchDog.MD care monitorizează de mai mulți ani procesul. Ei spun că Rusia nu vrea să achite Ucrainei datoria de aproape trei miliarde de dolari, deşi a pierdut arbitrajul de la Stockholm în februarie 2018. De cealaltă parte, Ucraina insistă pentru un nou contract de tranzit al gazului pe zece ani cu un volum minim de 60 de miliarde de metri cubi pe an, pentru a-şi planifica veniturile şi a putea face investiţii în gazoducte. O înțelegere între Kiev și Moscova nu există nici până azi, chiar dacă președintele Federației Ruse Vladimir Putin și președintele Ucrainei Vladmir Zelenskii s-au întâlnit acum două zile la Paris.

Sergiu Tofilat, expert Asociația WatchDog.MD: Moldova este singura ţară din Europa care va avea de suferit, adică ar putea îngheţa la propriu în această iarnă, pentru că noi, spre deosebire de alte ţări, nu avem deocamdată nicio alternativă gazului livrat prin Ucraina. Altă reţea de aprovizionare cu gaz noi nu avem! Asta în timp ce Ucraina are resursele proprii şi acces la piaţa de gaze din UE, iar celelalte ţări europene au surse alternative de procurare a gazului. Este foarte probabil că anume acest scenariu este dorit de Kremlin pentru a şantaja Ucraina. Canalele de propagandă rusă vor arăta imagini cum Moldova îngheață de frig. Iar Gazprom va pune presiune pe Kiev să accepte tranzitul de gaze în condiţiile dictate de la Kremlin. În acelaşi timp, Igor Dodon şi preşedintele Moldovagaz afirmă că primesc asigurări de la Moscova că Rusia nu ne va lăsa să îngheţăm.”

Opoziția de la Chișinău dă vina pe Dodon și noul guvern

Cert este că despre negocierea unui nou contract pentru livrarea gazului rusesc în Republica Moldova urma să discute la Moscova fostul premier Maia Sandu. Totodată, Maia Sandu a purtat discuții cu operatorii români, bulgari și ucraineni pentru un contract de livrare a gazului natural în regim revers pe ruta Turcia, Bulgaria, România și apoi Ucraina. Pentru că aceasta a fost demisă înainte de vizita în Federația Rusă la întâlnirea cu reprezentanții Gazprom și premierul rus Dimitrii Medvedev a mers noul prim-ministru Ion Chicu. Acesta însă nu s-a întors cu un contract sau o înțelegere verbală despre cum va primi Republica Moldova gaz de la 1 ianuarie 2020.

Acum, atât Maia Sandu, cât și colegul său de alianță Andrei Năstase acuză guvernarea de faptul că pun în pericol cetățenii moldoveni.

Maia Sandu, liderul partidului PAS: ”Impotența guvernului lui Dodon ne poate lăsa fără căldură și energie electrică pe timp de iarnă. Au mai rămas doar trei săptămâni până la sfârșitul anului, și, în lipsa unui acord între Ucraina și Federația Rusă pe tranzitul gazelor naturale, există riscul să înghețăm în ianuarie. Noi am identificat două soluții de alternativă: livrarea gazelor în regim revers pe ruta Transbalcanică și procurarea prin Naftogaz, pe la nordul țării. Chiar pe 12 noiembrie, ziua când PD și PSRM au demis în mod cinic guvernul, noi urma să finalizăm discuțiile cu operatorii din România, Ucraina și Bulgaria. După plecarea noastră de la guvernare, discuțiile cu România și Ucraina s-au blocat.”

Andrei Năstase, liderul partidului Platforma DA: ”Deşi Moldovagaz SA (furnizorul de gaz de la Chișinău) a fost avertizată despre necesitatea urgentării negocierii și semnării contractelor de livrare și transport a gazelor naturale spre/prin Republica Moldova pentru a face realizabilă avizarea acestora, MoldovaGaz încă nu a prezentat contractele semnate, ceea ce face imposibilă aplicarea condițiilor legale și respectarea obligațiunilor față de consumatorii finali din țară. Lipsa unei comunicări și informări adecvate și transparente despre rezultatele negocierilor cu Gazprom, cu operatorii de transport din Ucraina, România și Bulgaria, care ar fi trebuit să asigure realizarea reversului de gaze naturale din piața europeană spre Republica Moldova, creează mari îngrijorări și incertitudini în societate.

În loc să explice situația, guvernul lui Ion Chicu scoate doar bâlbâieli

Între timp autoritățile din Moldova încearcă să liniștească spiritele prin întâlniri organizate pentru fotografii între ministrul Economiei şi directorul MoldovaGaz și comunicate de presă care nu răspund la principalele întrebări: la ce etapă sunt negocierile pentru semnarea unui nou contract de livrare a gazului, când va fi semnat, cine, la ce preț și pe unde se va livra gaz pentru cetățenii moldoveni de la 1 ianuarie 2020. Desigur că, situația ar fi fost evitată dacă, din 2009 până în 2019, autoritățile moldovenești nu s-ar fi lăsat șantajate de gigantul Gazprom și ar fi depus eforturi de a construi în întregime gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău, prin care acum ar fi fost conectat sistemul de gaz moldovenesc la cel european și prin care s-ar fi livrat fără niciun impediment gaz din România. Până la finalizarea interconectării la rețelele de gaze europene, proiect care și l-a asumat Tarnsgaz și la care au început lucrările în februarie 2019, cetățenilor moldoveni nu le rămâne decât să spere că nu vor îngheța în case din ianuarie.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentEstonia , lecţie de educaţie! România a fost singura țară din UE care a dat testele PISA pe hârtii, scrise de mână. La matematică și la științe, România a obținut cel mai mic scor dintre toate statele europene participante: „suntem rușinea și coada Europei”
Articolul următorIndemnizația pentru creșterea copilului nu va mai fi plafonată la 8.500 lei
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments