Vor să dezvolte turismul în Regiunea de Nord-Est

0
76

Dezvoltarea turismului în Regiunea de Nord – Est a României şi provocările pe care le aduce industria turistică în contextul necesităţii de protejare şi punere în valoare a patrimoniului naţional au constituit câteva dintre temele abordate la Gala Descoperă Nord – Est. La eveniment a participat şi primarul Mihai Chirica, acesta vorbind, printre altele, despre aportul substanţial al fondurilor europene în privinţa conservării monumentelor istorice de larg interes spiritual şi turistic aflate în municipiul Iaşi.

„Suntem la un eveniment foarte potrivit pentru provocările pe care Europa le are în momentul de faţă. Noi vrem să investim banii europeni pentru a creşte nivelul de trai al cetăţenilor din România şi pentru a aduce bunăstare şi plusvaloare acestei naţiuni. Acesta este şi motivul pentru care ne-am integrat în comunitatea europeană şi, desigur, scopul pentru care ne sunt alocaţi aceşti bani. În acest context, mă voi întoarce la patrimoniul naţional, pe care îl putem împărţi în trei direcţii: istoric, cultural şi natural, acesta din urmă prezentând un interes cel puţin la fel de important ca primele două. Din această perspectivă, trebuie să acordăm atenţie fiecărei componente a patrimoniului naţional pentru că ele trebuie să se întregească, iar turismul este o piaţă concurenţială, care foloseşte mai puţine resurse, dar poate să aducă rezultate mult mai mari şi mult mai sustenabile. Din punct de vedere tehnic, sunt neconsumabile, putând fi consumate în permanenţă. Turismul românesc trebuie să aibă o componentă foarte evidentă în crearea tipului acestei naţiuni. Nu mai avem capacitatea de a redeveni o ţară industrializată, mai ales având în vedere cum evoluează tehnologic noua industrializare a lumii”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a subliniat apoi importanta bogăţie a Iaşului în ceea ce priveşte patrimoniul său cultural şi spiritual, arătând că fonduri europene substanţiale au fost alocate pentru protejarea şi punerea în valoare a numeroase obiective istorice.

„Trebuie să punem accent pe ceea ce Dumnezeu ne-a dat, patrimoniul natural, şi ceea ce istoria ne-a lăsat, patrimoniul cultural şi istoric. Foarte multe dintre obiectivele pe care noi le finanţăm în momentul de faţă sunt astfel de elemente de patrimoniu. De pildă, la Iaşi, avem Mănăstirea Frumoasa, primul obiectiv semnat cu ADR Nord Est. Urmează Palatul Braunstein, Baia Turcească, alte obiective cu caracter religios şi istoric având contracte semnate de către Consiliul Judeţean sau Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, toate venind să întregească cea mai mare bogăţie a Europei în momentul de faţă: istoria ei”, a spus primarul Mihai Chirica.

În final, primarul a pledat pentru o dezvoltare echilibrată a tehnologiei în raport cu necesitatea protejării moştenirii umanităţii, reprezentată de monumentele care definesc istoria unei naţiuni.

„Va trebui să facem o dezvoltare a tehnologiilor cu o componentă suplimentară, cea a înţelepciunii. Este şi conceptul pe care l-am avansat la Gala unde am fost recent premiaţi pentru conceptul nostru de Smart City. Trebuie să fim inteligenţi, dar şi înţelepţi. Tehnologia trebuie să fie în slujba oamenilor, nu oamenii în slujba tehnologiei. Nu avem nevoie de muzee virtuale, pentru că, la noi, istoria este peste tot, istoria respiră acelaşi aer pe care-l respirăm noi astăzi. Dorinţa mea este de a promova cât mai mult turismul, dar acest lucru să fie făcut consecvent, cu înţelepciune, pentru a rămâne sustenabil şi pentru generaţiile care vin din urmă”, a conchis primarul Mihai Chirica.

Gala Descoperă Nord-Est, organizată de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, a ajuns la cea de-a patra ediţie, fiind o manifestare complexă, dedicată dezvoltării Regiunii de Nord-Est a României ca destinaţie turistică de excelenţă, prin consolidarea colaborării diferitelor paliere de factori interesaţi, din sfera publică şi privată.

În cadrul Galei Primăria Municipiului Iași a primit și Diploma „Ambasador Descoperă Nord-Est” pentru stăruința în eforturile de promovare a patrimoniului cultural și a turismului din Regiunea de Nord-Est, pentru deschiderea de a împărtăși din amintirile și năzuințele moldovenești cu turiștii ce vă calcă pragul, pentru prețuirea și perpetuarea zestrei culturale, spirituale și turistice a Regiunii Nord-Est.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments