Sobe din secolul 18 şi saloane nerenovate încă din timpul studenţiei sale, descoperite de ministrul Sănătăţii în unele spitale ieşene

Ministrul Sănătăţii Victor Costache susţine că a găsit în unele spitale ieşene sobe din secolul 18, dar şi condiţii proaste în saloane, el dând ca exemplu spitalul de Pneomoftiziologie, Institutul de Psihiatrie Socola dar şi unele clinici de la Spitalul Sfântul Spiridon, notează news.ro.

0
54

Victor Costache a spus într-o conferinţă de presă că vineri şi sâmbătă a vizitat câteva spitale din Iaşi, iar în unele din acestea a constatat că sunt probleme mari în privinţa cazării pacienţilor.

Am fost spre surprinderea tuturor la Spitalul de Pneumoftiziologie, un spital care nu e foarte des vizitat de oficialităţile din domeniul sanitar din România. Sunt investiţii importante în aparatură, dar a rămas mult în urmă renovarea acestui spital. Am fost acolo cu un reprezentant al Băncii Mondiale, pentru a găsi soluţii de îmbunătăţire a condiţiilor pentru pacienţii din Moldova, dar şi a condiţiilor de muncă. Există livrări de aparatură nouă, dar lasă mult de dorit condiţiile în care stau pacienţii în saloane. Am revăzut cu emoţie saloane care nu s-au mai schimbat din timpul studenţiei mele la Iaşi şi e un interval mare de timp de atunci. Vom găsi rapid soluţii, vom avansa pe această problemă“, a spus ministrul Sănătăţii.

El a afirmat că la spitalul Sfântul Spiridon din Iaşi, cea mai mare unitate din Moldova, există o lipsă de uniformitate în investiţii.

Sunt unele zone care au fost aduse la standarde europene, altele în care mi-am regăsit anii studenţiei. La Clinica a III-a medicală, spre exemplu, timpul a rămas în loc. Am revăzut frumoasele sobe din secolul 18. Din păcate şi saloanele au rămas cam la fel.

Este mult de lucru şi acolo“, a precizat ministrul Sănătăţii Victor Costache.

El a spus că şi la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi trebuie lucrat pentru îmbunătăţirea condiţiilor în care sunt primiţi pacienţii.

Degeaba avem aparatură, dacă pacienţii nu sunt primiţi în condiţii decente şi dacă angajaţii nu lucrează în condiţii demne. La acest spital nu putem da vina pe lipsa aparaturii, pe lipsa tehnicii, sunt necesare acolo investiţii hoteliere pentru condiţii normale ale pacienţilor. Nu s-au făcut nici axele rutiere, nu există nici lumini, vom vedea cum vom corecta“, a declarat Victor Costache.

El a precizat că la Socola a fost însoţit de un reprezentant al Corpului de Control al ministerului, adăugând că va exista o politică a dialogului, dar că nu vor fi acceptate derapajele.

Sunt nenumărate sesizări la minister, le analizăm pe toate. La Socola e simplu de renovat, nu e nevoie de un buncăr complicat, îmbrăcat în plumb, în care să pui un aparat. E vorba de infrastructură pentru cazarea corectă a pacienţilor de acolo“, a precizat ministrul Sănătăţii.

Victor Costache a evitat să precizeze dacă vor fi luate măsuri împotriva şefilor de spitale unde există astfel de probleme.

Totodată, ministrul Sănătăţii a afirmat că dezavantajul Iaşiului este că nu are un spital compact, care să înglobeze toate specialităţile.

Iaşiul are o bază largă spitalicească. Un deazavantaj în Iaşi este că de la început, de când a fost conceput sistemul medical, nu a existat un spital universitar mare, unde să funcţioneze toate specialtăţile. Există acum oportunitatea spitalului regional pe care îl aşteptăm cu toţii“, a adăugat ministrul Victor Costache.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments