Rata de success a resuscitărilor este peste 60% în cazurile în care asupra victimei se intervine imediat. Chiar dacă manevrele de acordare a primului ajutor nu sunt dificile, trebuie respectate două principii: rapiditatea şi eficienţa. Este necesar însă ca manevra să se desfăşoare cât mai repede deoarece după primele patru minute de lipsă de oxigen la nivel cerebral, apar leziuni.
Medicii spun că noțiunile de prim ajutor, pentru a fi cu adevărat eficiente, trebuie cunoscute la fel de bine ca alfabetul sau tabla înmulțirii. “Este de importanță vitală acest lucru pentru că secundele sunt de platină, minutele sunt de aur, iar orice temporizare înseamnă de fapt pierderi de vieți omenești sau scăderea șanselor unei resuscitări reușite”, o spune medicul Tudor Ciuhodaru.
“ABC-ul” resuscitării
“Sunt trei proiecte de lege pe care le-am depus în Parlament, care vizează introducerea acestor noțiuni de prim ajutor pe trei paliere distincte. Pe de o parte, ca materie de prim ajutor predată în instituțiile de învățământ. De fiecare dată când am fost în școli copiii au fost extrem de receptivi și au învățat foarte repede suportul vital de bază, cel al resuscitării. În al doilea rând, noțiunea de prim ajutor trebuie cunoscută și predată eficient în școlile de șoferi. Aici vorbesc de o altă mare ipocrizie. Avem acele truse de prim ajutor pe care le cumpărăm și le ținem în portbagaj dar nu avem voie să le folosim pentru că nu avem noțiunile necesare. Pe de altă parte, noțiunile de prim ajutor cunoscute și aplicate corect de cel care se află în trafic sunt soluția ideală mai ales atunci când sunt accidente sau mai ales incidente. În traficul supra aglomerat nicio mașină SMURD nu poate ajunge în timp real. În al treilea rând, aceste noțiuni de prim ajutor ar trebui rememorate, reexersate în toate instituțiile publice, și nu numai. Vreau să facem la nivel european o directivă prin care să fie o zi liberă în care angajații să fie instruiți în ceea ce privește cunoștințele de asigurare a primului ajutor, pe suport vital de bază, acel “ABC” al resuscitării și utilizarea defibrilatoarelor”, a declarat Tudor Ciuhodaru.
El a propus încă de pe vremea când era șef al Unității de Primire a Urgențelor de la fostul Spital de Urgențe înființarea unui program național de achiziție și instalare a defibrilatoarelor și amplasarea lor în zonele de risc. „Este evident care sunt zonele de risc: zonele publice, gări, instituțiile publice adevărate, în școli, în zonele unde astfel de evenimente se pot întâmpla”, a spus Tudor Ciuhodaru. Inițiativa pare să fi rămas uitată pe undeva prin sertarele ministerului, dacă nu a fost aruncată la coșul de gunoi între timp. Însă timpul nu e pierdut. O spune și medicul Ciuhodaru. Acum el are o altă inițiativă “Poate ar trebui să preluăm modelul Uniunii Europene unde în instituțiile mari există astfel de defibrilatoare la fiecare 100 de metri, iar fiecare angajat este instruit periodic cum să-l folosească. E și foarte simplu. Acel defibrilator vorbește cu tine, nu există riscul de a fi utilizat incorect. Dacă ai toate cunoștințele poți să o faci crescând șansele de a salva persoanele aflate în dificultate”, explică europarlamentarul Tudor Ciuhodaru.
Cursuri de prim ajutor
În Iași sunt montate două defibrilatoare, unul în Parcul Copou iar un altul în Piaţa Unirii. Ambele au fost cumpărate cu ajutorul celor de la Serviciul Voluntar de Ambulanță și al municipalității ieşene. Alte şapte defibrilatoare ar trebuit să fie cumpărate deja însă licitaţia bate pasul pe loc. Până la rezolvarea situaţiei, cei de la Serviciul Voluntar de Ambulanţă îşi văd de treabă şi organizează cursuri de prim ajutor în şcoli şi instituţii. Adică acolo unde există interes. “Proiectul a început în 2018, când am desfăşurat cursuri de acordare a primului ajutor până la sosirea ambulanţei doar la o şcoală gimnazială. Am fost foarte bine primiţi atât de elevi cât şi de personalul didactic. Proiectul s-a extins şi la alte şcoli. Din acest an încă două instituţii de învăţământ fac parte din programul de instruire. Acum ţinem cursuri de prim ajutor în şase unităţi de învăţământ. Cursurile durează o oră, şi sunt gratuite pentru că proiectul este finanţat de Amazon România, BASF România şi Asociaţia Salvează o inimă! Şcolile implicate în acest proiect sunt din Iaşi, dar şi din Miroslava şi Răducăneni”, ne-a spus Graţian Benchea.
Tot societatea civilă este cea care se implică în achiziția altor defibrilatoare, cum este și cazul celor de la asociația “Părinți Salvatori”. “Ceea ce facem noi prin proiectul Părinți Salvatori este doar o picătură într-un ocean de nevoi. Dorința noastră și nevoia întregii societăți românești este ca aceste cursuri să fie introduse în școli în clasa a XI-a și a XII-a, unde elevii sunt suficient de maturi să înțeleagă aceste manevre, și suficient de dezvoltați fizic pentru a le putea efectua. Pe lângă multe lucruri utile sau mai puțin utile pe care copiii le învață în școală. Considerăm că a învăța să salvezi o viață este lucrul cel mai important. Facem eforturi, depunem memorii, deocamdată încă nu am găsit deschiderea necesară din partea celor care ar trebui să decidă acest lucru. Eu susțin cursuri gratuite de resuscitare si eliberare de căi respiratorii. Am organizat până acum peste 600 de asemenea seminarii, peste 16.000 de oameni s-au calificat perntru a salva o viață. Evident că manevrele de resuscitare în care folosesti doar forța mâinilor nu sunt suficiente. Pentru ca resuscitarea să aibă succes e nevoie de folosirea defibrilatorului. Inima odată oprită nu pornește, ca să vorbesc într-un limbaj foarte simplu, decât dacă îi dai curent, decât dacă îi dai impulsuri electrice. Impulsurile acestea le poate da doar defibrilatorul. În acest sens am depus, și am obținut, linia de sms 8844, cuvântul cheie fiind minuni, prin care oricine ne poate susține să cumpărăm defibrilatoare și să le montăm în spațiile publice”, a spus coordonatorul Asociației Părinți Salvatori. Și au început să monteze deja primele defibrilatoare. Nu în Baia Mare, locul de unde sunt, ci în Capitală. Un defibrilator a fost donat de asociație și Spitalului din Pașcani, după ce un băiat de 7 ani a fost purtat în brațe pe scări până la etajul cinci al clădirii în încercarea de a fi salvat, pentru că în acel spital exista doar un singur defibrilator.