Rectorul Viorel Scripcariu încearcă să își mai asigure încă un mandat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” Iași. După ce propunerea sa de schimbare a modului de selecție a fost respinsă, Viorel Scripcariu își face public planul său managerial pe care îl are în vedere pentru alegerile pentru funcția de Rector al UMF Iași. Mai mult decât atât, Viorel Scripcariu uită că în anul 2017 a fost dat în judecată pentru malpraxis, dar și de faptul că firma de construcție care a preluat majoritatea lucrărilor de la UMF Iași pare să îi fi renovat și vila sa. În aceste condiţii, ne întrebăm, are ce să caute Scripcariu la conducerea UMF Iaşi?
Referendum eșuat
Se pare că actualul rector al Universității de de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” Iași, Viorel Scripcariu a început cu stângul bătălia pentru obținerea unui nou mandat. Viorel Scripcariu a propus schimbarea modului de selecție a rectorului, însă nu i-a ieșit.
Ce frică poartă rectorul Viorel Scripcariu de la UMF Iași
A dat de înţeles că are o frică prin propunerea schimbării modului de selecţie pentru noile alegeri ale Universității de de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” Iași care vor avea loc în perioada următoare. Pe ultima sută de metri a mandatului său de rector, Viorel Scripcariu a organizat un referendum. Dacă până acum ani la rând a fost folosită metoda clasică de alegere a rectorului prin vot universal, Viorel Scripcariu a propus şi metoda alegerii în baza unui proiect, care să aibă un concurs public, iar metodologia să fie aprobată de Senatul universitar nou-ales. Asta în contextul în care acest lucru l-ar fi avantajat pe actualul rector Viorel Scripcariu, ținând cont și de faptul că acesta îi controlează și pe mulți membri ai Senatului UMF. Lucrurile ar fi fost foarte simple. În această situație Viorel Scripcariu avea posibilitatea să desemneze și componența viitoarei comisii, care ar fi trebuit să opteze pentru proiectul cel mai bun. Însă lucrurile nu au ieșit după calculele lui Viorel Scripcariu.
Cum a picat referendumul
Viorel Scripcariu a avut o surpriză de proporții cu propriul referendum declanșat. Practic, drept de vot au avut 727 de cadre didactice și de cercetare titulare, plus 37 de persoane, reprezentanți ai studenților din Senat, dar și din consiliile facultăților. Din persoanele cu drept de vot s-au prezentat doar 667, practic un procent de 87,3 la sută din total. Surpriza cea mai mare a fost că majoritatea celor prezenți nu au fost de acord cu propunerea de schimbare a modalității de alegere a rectorului, respingând ideile lui Viorel Scripcariu.
Pierde Viorel Scripcariu alegerile?
Rectorul Viorel Scripcariu a avut parte de o dezamăgire profundă. 89 % din cei care s-au prezentat la referendum au optat pentru opțiunea prin vot universal, direct și secret al tuturor cadrelor didactice, dar și reprezentanți ai studenților. Doar 10 % au votat noua propunere adăugată, cea pe baza unui concurs public, în baza unei metodologii aprobate de Senatul universitar nou-ales. Pe scurt, referendumul a eșuat, iar rectorul UMF urmează să fie ales tot prin vot universal cum s-a făcut până acum. Cum Viorel Scripcariu a vrut să schimbe regulile jocului, acesta nu a făcut decât să diminueze şansele sale pentru un nou mandat.
Ce promite Viorel Scripcariu pentru obținerea unui nou mandat?
După ce referendumul a fost un eșec, Viorel Scripcariu începe anul 2020 cu altă strategie – prezentarea unui Plan managerial pentru a obține un nou mandat de rector.
„Vă propun să fim alături și în următorii patru ani, astfel încât, în 2024, prin atingerea obiectivelor propuse, să obținem:
· creșterea excelenței Universității, a performanței în cercetare și predare;
· creșterea atractivității internaționale a Universității;
· recunoașterea rolului U.M.F. „Grigore T. Popa” Iași în formularea politicilor de cercetare, de educație universitară și postuniversitară și de sănătate, la nivel național;
· sporirea implicării sociale a U.M.F. „Grigore T. Popa” Iași;
· creșterea gradului de satisfacție a membrilor comunității academice, argument pentru atragerea tinerilor în activitățile didactice și de cercetare;
· construirea unei Universități care să se înscrie în criteriile de referință̆ europene și internaționale, îmbunătățindu-și continuu poziționarea în sistemele de ranking universitar.”, a precizar rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu.
Ultimul an din mandat l-a dat de gol
Nu știm cât îl va ajuta pe Viorel Scripcariu noul plan managerial sau fie oricare strategie pe care și-a propus-o, ceea ce a putut însă să arate rectorul sunt lucrările făcute în această vară atunci când și-a renovat vila de pe strada Toma Cozma. Lucrările ar fi fost făcute chiar de firma care a reușit să obțină contrate bănoase cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” Iași. Ar fi vorba despre firma Grup Construcții Est SA, care a lucrat la majoritatea clădirilor de învățământ. Iar rectorul Viorel Scripcariu s-ar fi dat de gol atunci când atât muncitorii, cât și maşinile firmei Grup Construcții Est SA au fost surprinse la vila rectorului. Iar reacția lui Viorel Scripcariu nu știm dacă a fost una ironică sau de apărare spunând că s-a văzut greșit.
Viorel Scripcariu, dat în judecată pentru malpraxis
Rectorul Viorel Scripcariu a uitat că în ultimul său mandat a fost dat în judecată pentru malpraxis. Chirurg de meserie, rectorul UMF Iași a fost nevoit să se apere într-un dosar care nu îi aduce cinste funcției. Cazul de malpraxis a fost înregistrat și la Judecătoria Iași, Viorel Scripcariu fiind dat în judecată de o femeie care a fost pacientă a medicului. Femeia a cerut atât Institutului Regional de Oncologie, dar și rectorului Viorel Scripcariu suma de 510.000 de lei, dar și încă 500.000 de lei daune morale. La acea vreme femeia declara că își merită aceste sume de bani în urma greșelii medicului Viorel Scripcariu, care în timp ce o opera la colon i-ar fi uitat un corp străin în organism, foarte aproape de rinichi.
Acuzațiile ar fi fost prezentate prin scrisori medicale pe care le-ar fi întocmit medici din București atunci când ar fi descoperit existența unui obiect străin în corpul ei. Asta în contextul în care femeia a fost operată de două cancere, prima dată fiind diagnosticată cu cancer la sân, iar după declarațiile acesteia ultima intervenție chirurgicală fiind făcută de medicul Viorel Scripcariu la colon. Iar la acea vreme rectorul UMF declara că nu cunoaște nicio acuzație de malpraxis care să îi fi fost adresată în cei 35 de ani de profesie.
Mai mult decât atât, Viorel Scripcariu declara că nu știe nicio acuzație care să îi fie adusă din partea unei bolnave, dar și faptul că la IRO sunt proceduri clare care sunt respectate cu strictețe în blocul operator în timpul unei intervenții chirurgicale, iar că situația prezentată de femeie ar fi fost imposibilă. Dosarul a stat pe rolul instanţelor de judecată, după care, în mod curios, petenta şi-a retras plângerea.