Iaşiul, pregătit pentru protejarea femeilor migrante

Iașiul este implicat într-un proiect de protejare a femeilor migrante SWIM - Safe Women in Migration este proiectul prin care cinci țări din Europa au pus cap la cap mai multe metode de combatere și protejare a femeilor care sunt supuse unei forme de violență sau abuz, și care provin din culturi diferite. Vorbim despre persoane care tranzitează teritoriul României sau cele care cer azil pentru că statul din care provin tolerează anumite forme de violență.

0
54

Inițiatorii proiectului SWIM – Safe Women in Migration speră ca prin intermediul acestui proiect să crească gradul de protecție împotriva violenței de gen în cinci țări europene, Italia, Franța, Marea Britanie, Suedia și România printr-un parteneriat alcătuit din: Fundația L’Albero della Vita, Fundația ISMU, France Terre d’Asile, Crucea Roșie Italiană, Crucea Roșie Britanică, Crucea Roșie Suedeză și Asociația Alternative Sociale din Iași.

Scopul proiectului este cel de a contribui la protecția femeilor migrante, refugiate, a celor care caută azil și fetelor care sunt supuse riscului de violență de gen. Poate că ele nu stau pentru o perioadă lungă de timp la noi în țară, dar există multe situații în care aceste femei au nevoie de suportul nostru. Primul pas pe care l-am făcut este cel de formare a personalului care lucrează în serviciile de protecție și sprijin pentru victimele violenței de gen și aplică legislația. În prezent există centre de primire a acestor femei la Rădăuți și Galați, unde specialiștii din Iași s-au format și au interacționat cu 30 persoane din Siria, Somalia, Iraq.

Fenomenul migrației este din ce în ce mai pronunțat în contextul actual și asta o spun ultimele cifre care arată creșterea semnificativă a numărului de persoane care caută protecție în Europa începând cu 2015. Existând cerere a necesitat deopotrivă și o creștere a numărului de specialiști angajați în sistemul de servicii sociale. Prima problemă cu care s-au confruntat aceștia este faptul că personalul care lucrează în aceste centre nu este pregătit suficient de bine pentru a răspunde nevoilor specifice ale femeilor vulnerabile cu proveniențe culturale începând de la barierele lingvistice și până la înțelegerea anumitor tradiții. Și-au dat seama că sunt persoane care vin din culturi unde lucruri pe care noi în Europa le considerăm a fi forme ale violenței, ele sunt tolerate”, a declarat Alex Gulei, directorul Asociației Alternative Sociale.

 

Violența împotriva femeilor, o normalitate în unele ţări

Femeile migrante sunt unele din cele mai vulnerabile categorii din Europa, din cauza statutului legal, politic și economic, iar ele nu cer ajutor. Consideră că tradițiile și că formele de violență din țara din care provin sunt o normalitate.

“Spre exemplu sunt femei care provin din Africa sau din Asia și multe dintre ele sunt victime ale mutilării genitale. Sunt practici în zonele acestea care spun că o femeie trebuie să respecte aspectele religioase din zonă, trebuie să sufere intervenții chirurgicale fără ca acestea să fie necesare. Astfel de practici sunt interzise la nivelul conducerii statului dar în comunitate se practică în continuare. Sunt practici dureroase, care pun sănătatea femeilor în pericol, ele vin în spațiul nostru și le consideră normale. Mai există și situații în care sunt conștiente că nu sunt normale dar sunt nevoite să le accepte. Noi considerăm inacceptabilă violența soțului asupra soției pe care femeile din alte spații nu le identifica ca fiind nepotrivite”, a mai spus Alex Gulei, directorul Asociației Alternative Sociale.

Cele mai întâlnite forme de violență sunt cele care au loc în familie, de exemplu: bătaia, abuzul sexual al fetelor în familie, violența legată de zestre, violul conjugal, mutilarea organelor genitale feminine și alte practici tradiționale care sunt dăunătoare pentru femei, violența între partenerii care nu sunt căsătoriți. Când ne gândim la violența de gen ne gândim și la violența împotriva bărbaților, de asemenea. Toate aceste practici sunt necesare și sunt multe culturi care consideră femeia impură și că prin aceste metode se împlinește un deziderat al curățeniei. Îngrijorător este faptul că multe persoane nu știu că sunt victime ale unei forme de violență acceptate în unele state, iar în Europa nu sunt acceptate. În această situație sunt și popoarele care încurajează căsătoria copiilor fără acceptul celor doi, sunt practici considerate ca fiind forme de violență.

“România este o țară de tranzit pentru multe persoane care merg spre Vest. Sunt și migranți care rămân în țara noastră dar de obicei merg mai departe în Europa. O vreme, conform legislației, migranții primesc anumite servicii în țara unde au ajuns prima oară. Primesc o serie de informații pentru eventuala plecare în continuare, primesc asistență în cazul în care sunt victime ale unor forme de violență. Dacă ei au ajuns pe la noi chiar dacă vor să plece mai departe, noi suntem obligați să le oferim servicii de asistență social”, a încheiat Alex Gulei.

Inițiatorii proiectului speră că toate aceste forme de violențe să poată fi tratate oriunde în spațiul european, iar femeile să poată beneficia de sprijinul statului în care locuiesc sau unde tranzitează.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments