CTP 2019: modernizare, înnoire, digitalizare

În anul 2019 au fost continuate demersurile de modernizare accentuată a transportului în comun ieșean.

0
155

După performanța achiziționării a 100 de autobuze noi înregistrată în anul precedent, municipalitatea ieșeană și Compania de Transport Public au colaborat eficient în scopul introducerii de noi facilități pentru călători, astfel încât condițiile oferite să se ridice la standardele europene.

Eforturile de adaptare a transportului public la cerințele actuale s-au concentrat în trei direcții principale: modernizarea amplă a căilor de rulare a tramvaielor, continuarea procesului de înnoire a parcului de vehicule și digitalizarea serviciilor oferite în interiorul mijloacelor de călătorie.

Astfel, se poate considera că cea mai importantă reușită a administrației locale ieșene a constituit-o semnarea contractului cu reprezentanții companiei Bozankaya A.Ș. privind achiziționarea a 16 tramvaie noi, moderne, prin finanțare europeană.

În al doilea rând, municipalitatea ieșeană a demarat lucrările de modernizare a căii de rulare a tramvaielor pe tronsonul Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, parte a unui proiect mai amplu de reabilitare a liniilor de tramvai din Iași.

În ceea ce privește ridicarea la standardele actuale de comunicare digitală, Compania de Transport Public Iași a reușit în 2019 o serie de performanțe notabile, printre care dotarea tuturor mijloacelor de transport public cu POS – uri pentru plata biletelor prin intermediul cardurilor bancare contactless și montarea de echipamente pentru rețea de internet WiFi în toate vehiculele companiei.

CTP Iași a continuat procesul de digitalizare a serviciilor și a creat, în regim propriu, o platformă online, care permite elevilor și angajaților instituțiilor de învățământ din Iași să-și achiziționeze titluri de călătorie electronice cu preț redus, plata efectivă realizându-se prin intermediul aplicației 24pay. De asemenea, CTP Iași a realizat aproximativ 45.000 de carduri SeniorIS, pentru pensionarii care beneficiază de legitimații de transport gratuite, costul acestora fiind suportat de către Primăria Municipiului Iași.

Crearea unei interfațe prietenoase cu potențialii utilizatori ai transportului public a a fost o altă direcție de acțiune a CTP Iași. Grație sprijinului oferit de către Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași, a continuat proiectul Iași, orașul tramvaielor pictate, prin Tramvaiul Mărțișorului, Tramvaiul Tinerilor, Tramvaiul Ateneului și Tramvaiul Libertății, compoziția grafică a acestuia urmă fiind realizată de către artistul internațional Perjovschi Dan. O altă surpriză a acestui an a fost și lansarea celui de-al doilea vagon realizat de către Kaps Crew, în cadrul proiectului ”Graffiti pe tramvai”, coordonat de către designerul Silviu Teodor-Stanciu, președintele Asociației Tramclub Iași.

Și în acest an, Papatram i-a scos la plimbare pe copii de ziua lor, pe 1 Iunie, în mod gratuit, dar și în Ajunul Crăciunului. De asemenea, CTP Iași a oferit transport gratuit tuturor călătorilor, de Ziua Mondială fără Mașini. În plus, posesorii de permis de acces la Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” Iaşi s-au bucurat de călătorii gratuite pe traseele de tramvai și autobuz care circulă către/dinspre Copou, cu ocazia marcării a 180 de existență. La 159 de ani de la nașterea marelui poet național, Tramvaiul Literaturii a găzduit ”Fonoteca din tramvai”, pe parcursul zilei fiind difuzate numeroase opere ale lui Mihai Eminescu. De Ziua Micii Uniri, Tramvaiul Unirii a fost vedeta zilei de 24 Ianuarie, călătorii bucurându-se de curse speciale cu vagonul personalizat. Atât de Crăciun, cât și de Paște, au fost organizate evenimente pentru copii, cu Tramvaiul lui ”Moș Crăciun”, respectiv Tramvaiul lui ”Iepurilă”. Sute de copii din mediul rural au primit cu bucurie peste 1.000 de cărți donate în cadrul campaniei ”Donează un tramvai de cărți”. Toate aceste activități au fost derulate în parteneriat cu Asociația Tramclub Iași, ultima dintre acestea având ca organizator și Cartea pe bancă.

La toate acestea s-au adăugat și alte evenimente culturale, precum “Autobuzul ieșean, la 90 de ani” și ”Tramvaiul GT4, la 60 de ani”, în cadrul căruia CTP Iași și Tramclub Iași au prezentat informații și imagini mai puțin cunoscute publicului larg despre vagonul nemțesc care a scris istorie pe colinele Iașului.

De asemenea, CTP Iași a câștigat marele premiu, la categoria ”Transport urban”, și cel de popularitate, acordate de către Revista Cargo, pentru măsurile eficiente de îmbunătăţire a serviciilor oferite, implementate în ritm accelerat, şi modul în care au putut fi observate schimbările aduse transportului public ieşean într-un timp relativ scurt.

Un alt concurs la care CTP Iași a participat și a obținut o distincție – locul al III-lea a fost Gala Tranzit 2019, pentru cel mai eficient operator de transport urban.

Reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iași
În luna iunie a anului 2019, primarul Mihai Chirica a anunțat că a semnat contractul de lucrări de infrastructură aferent proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași – Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu”. Deschiderea ofertelor a avut loc pe 30 mai, câștigătoare fiind declarată asocierea Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București, contra unei sume de 34.475.207,68 lei, inclusiv TVA (aproximativ 7,24 milioane de euro). Valoarea totală a proiectului este 114,197,308.33 lei (aproape 24 de milioane de euro), din care valoarea nerambursabilă este de 99.840.984,19 lei.
Perioada de implementare estimată a proiectului este de 24 de luni. Contractul de finanțare cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord – Est a fost semnat pe 14 iunie.

Ce lucrări vor fi făcute
Lucrările de reabilitare a tronsonului liniei de tramvai cuprind următoarele activități: execuția lucrărilor de construcții și instalații aferente liniei de tramvai intersecție Bucșinescu – bulevardul Tudor Vladimirescu – intersecție Calea Chișinăului (lungime: 2.444 metri – cale simplă de rulare), reabilitarea celor două peroane din stația Tudor Vladimirescu, reabilitarea podului Tudor Vladimirescu (suprafață: 1.196 metri pătrați) și construirea a două stații de tramvai. Pentru prima dată în Iași va fi introdusă o bandă dedicată pentru tramvai, care va fi delimitată fizic în teren cu butoni stradali solari, care nu vor împiedica depășirea în caz de urgență. Această soluție tehnică ar putea aplicată și la alte tronsoane de tramvai care urmează să fie reabilitate: zona Târgu Cucu – Cinci Drumuri, Podu Roș – Țesătura și Doi Băieți – Dancu.
Prin acest proiect numărul pasagerilor transportați în cadrul sistemului de transport public modernizat va crește cu 1,53%. Totodată, prin această modernizare, nivelul gazelor cu efect de seră va înregistra o scădere anuală cu 0,25%.
Proiectul general include și achiziționarea a șapte tramvaie.

Noi tronsoane de cale de rulare vor fi modernizate
Tot prin intermediul Programului Operațional Regional – Axa 4.1, municipalitatea ieșeană mai desfășoară două proiecte de mare importanță. Este vorba despre „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu” și „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”.
Astfel, pe 7 iunie 2019 a avut loc deschiderea ofertelor în cadrul licitației care vizează reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu, reabilitarea podului Ciurchi II. Procedura de achiziție publică a atras o singură ofertă, din partea asocierii Mari Vila Com SRL București – Conest SA Iași. Durata proiectului, intitulat „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu”, este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 104.022.632 lei. Licitația organizată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice prevede doar executarea lucrărilor de construcții, fără achiziția a patru tramvaie dedicate pentru acest traseu, și are o prevedere bugetară de 45.035.176,97 lei.
Lucrările de construcții din cadrul proiectului „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași” au fost estimate la maxim 44.356.437,96 lei, fără TVA. Licitația, care a avut ca termen de înscriere data de 24 mai, a atras, de asemenea, oferta asocierii Conest SA Iași – Mari Vila Com SRL București. Proiectul general presupune reabilitarea infrastructurii și suprastructurii căii de rulare tramvai pe trei tronsoane: Cinci Drumuri – strada Pădurii – strada Nicoriță, Piața Podu Roș – intersecție cu bulevardul Primăverii și bulevardul Virgil Săhleanu – intersecție cu bulevardul Metalurgiei – rond Țuțora, precum și achiziționarea a cinci tramvaie. Durata de implementare a proiectului este de 36 de luni, iar valoarea sa totală de 114.359.729,95 lei cu TVA.

Achiziționarea de tramvaie noi și autobuze electrice
Pe 15 iulie 2019, după mai multe amânări, a avut loc deschiderea ofertelor primite în cadrul licitației pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public din Municipiul Iași. La licitație a fost primită o singură ofertă, din partea producătorului polonez PESA Bydgoszcz. Organizatorul achiziției este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași. Valoarea totală estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică maxim circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni, din care perioada de livrare de opt luni. Cele 16 tramvaie sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 și 13. Procedura de achiziție se bazează tot pe obținerea fondurilor necesare prin Programul Operațional Regional – Axa 4.1.
Fondurile europene aduc 16 tramvaie moderne la Iași
Pe 11 noiembrie 2019, primarul Mihai Chirica a semnat un contract important pentru modernizarea transportului public din Municipiul Iași. Este vorba despre contractul de achiziție, prin intermediul fondurilor europene, a 16 tramvaie moderne, cu o lungime minimă de 26 de metri, care vor urma să deservească mai multe zone în care infrastructura de profil va fi modernizată. Câștigător al licitației aferente a fost desemnată compania turcească Bozankaya Otomotiv Mak. Iml. Ith. Ve Ihr. A.Ş.
„Este un moment istoric, pentru că de peste 40-45 de ani în Iași nu au mai fost aduse tramvaie noi. Iată că a venit și momentul nostru. Odată cu apariția primelor tramvaie noi, Municipiul Iași va putea să se alinieze în rândul marilor orașe ale Europei. Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla dacă nu am fi fost finanțați de Comisia Europeană și dacă echipa din Primărie nu și-ar fi făcut treaba. Noi mai avem experiență în relația cu firmele turcești în ceea ce privește modernizarea parcului de transport public de călători, prin aducerea celor 100 de autobuze moderne, la începutul mandatului meu de primar. Firma are origine germană, ulterior mutându-se în Turcia. A furnizat tramvaie pe tot teritoriul Europei și va furniza și la noi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Alte achiziții de tramvaie și autobuze electrice cu fonduri europene
Pe 15 iulie 2019, după mai multe amânări, a avut loc deschiderea ofertelor primite în cadrul licitației pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public din Municipiul Iași. La licitație a fost primită o singură ofertă, din partea producătorului polonez PESA Bydgoszcz. Organizatorul achiziției este Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, iar beneficiarul Municipiul Iași. Valoarea totală estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică maxim circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, pentru fiecare tramvai.
Durata contractului este de 24 de luni, din care perioada de livrare de opt luni. Cele 16 tramvaie sunt destinate rutelor 1, 3, 7, 8 și 13.
De asemenea, Municipiul Iași are în mod oficial asigurată finanțarea europeană pentru achiziția a 44 de autobuze electrice.
Dintre acestea, 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).
În ceea ce privește celelalte 20 de autobuze electrice cu o lungime de 12 metri, pe 24 septembrie a fost emis ordinul 4.808 al ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, care prevede asigurarea unei finanțări totale de 202.154.031,35 lei, din care 66.753.064 lei (14.035.547,52 euro) pentru Municipiul Iași, adică maxim 701.777,4 euro pentru fiecare autobuz. În Iași, cele 20 de autobuze electrice de 12 metri vor deservi rutele 28 (Triumf – Podu Roş – Mircea cel Bătrân – Dacia) şi 36 (Dacia – Gară – Copou – Breazu). De asemenea, la Iași vor fi construite șase staţii de încărcare rapidă şi 20 de staţii de încărcare lentă.

Alternativă modernă de achiziție a titlurilor de călătorie
În premieră la Iaşi, CTP a introdus în 2019 o variantă modernă de plată a călătoriilor cu mijloacele de transport public, în colaborare cu Banca Comercială Română şi Telekom Romania. Practic, călătorii pot achiziţiona bilete de călătorie cu orice card bancar contactless direct din mijlocul de transport, asemenea locuitorilor din marile capitale europene. Sistemul a devenit complet funcţional în cursul lunii martie.
Utilizatorii transportului în comun din capitala Moldovei pot astfel să îşi achite călătoriile cu cardul bancar contactless, printr-o simplă apropiere a acestuia de noile aparate din autobuze şi tramvaie, în mediu deplin securizat. După aprobarea plăţii, care durează doar câteva secunde, dispozitivul emite o dovadă, pe care utilizatorul este obligat să o păstreze pe tot parcursul călătoriei. Biletul eliberat de aparat are o valabilitate de 120 de minute.
Prin intermediul POS-ului pot fi cumpărate doar bilete cu o călătorie, în valoare de 2,5 lei, tarif standard, doar pentru 1 zonă, și nu se aplică niciun comision.
Dispozitivele acceptă orice tip de card contactless (#Mastercard, #Maestro și #VISA), de la orice bancă emitentă, din ţară şi din străinătate.
Astfel, utilizatorii mijloacelor de transport public din Municipiul Iași se pot bucura deja de un oraș „smart”, în care serviciile publice pot fi folosite cu ușurință grație soluțiilor tehnologice moderne.
„Încă de la începutul mandatului mi-am asumat modernizarea transportului public drept o prioritate de prim rang. Doar printr-un transport public modern, accesibil, confortabil și predictibil, astfel încât să fie atractiv pentru ieșeni, vom putea fluidiza traficul rutier și, astfel, contribui și la reducerea poluării. În câțiva ani, transportul public în Municipiul Iași va deveni unul dintre cele mai moderne din țară”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Wi FI gratuit în mijloacele de transport ale CTP Iași
Din 15 februarie 2019, utilizatorii de smartphone-uri pot folosi în mod nelimitat și gratuit internetul în autobuze și tramvaie. Este necesar ca aceștia să își înregistreze dispozitivul în rețea doar o singură dată. Ulterior, de fiecare dată când aceștia vor utiliza transportul public, telefonul se va conecta automat la internet (rețeaua „CTP Wi-Fi free”). Pentru conectare trebuie urmați doar următorii pași: activarea funcției wireless a telefonului mobil și înregistrarea dispozitivului în rețea (prin intermediul Facebook, Twitter sau Instagram ori prin completarea unui formular cu datele privind numele, prenumele și e-mail-ul utilizatorului).
Prin această soluție, Primăria Municipiului Iași are la dispoziție și un mecanism suplimentar de interacțiune cu cetățenii. Astfel, portalul de acces Wi-Fi permite și transmiterea de informații de interes public și publicarea de sondaje de opinie, încurajând astfel participarea ieșenilor la deciziile care îi influențează. Traficul de Internet este filtrat prin serviciul Business Internet Security pentru a limita riscurile de securitate și utilizarea abuzivă a rețelei. Perioada de implementare a proiectului a fost ianuarie – februarie 2019, iar valoarea contractului încheiat cu Orange România pentru o perioadă de un an este de aproximativ 125.000 de lei.
Colaborarea dintre Orange și Primăria Municipiului Iași a debutat în luna iulie 2018 printr-un proiect pilot de Wi-Fi gratuit (rețeaua „Free Wi-Fi by Orange”) disponibil în zona pietonalului Ștefan cel Mare.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments