Copii lăsați în voia sorții. Cum rezolvam nepăsarea societății? 119 cazuri de abuz sexual în 2019 !

Serviciile sociale au militat pentru protecția copilului în anul 2019 Raportul de activitate al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului arată de cele mai multe ori o realitate tristă. Cea a copiilor care sunt abuzați, fizic, psihic sau situația celor instituționalizați, practic, a unor suflete care au de suferit din cauza nepăsării întregii societăți.

0
197

Spre deosebire de ceilalți ani, numărul abuzurilor asupra minorilor a scăzut considerabil. Conform unui raport efectuat de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, au fost instrumentate, analizate, verificate sau înaintate către instanță peste 100 de cazuri, cu instituire de măsură de protecție specială în sistem rezidențial sau sub supraveghere specializată. Inspecțiile sociale au vizat și măsuri de protecție specială prin reintegrarea familială, cu revenirea minorului în familie.

”Activitatea socială a fost una complexă care a vizat anchete sociale, realizare de întrevederi cu părinții, monitorizarea copiilor aflați în măsuri de protecție, evaluările psihologice, activități de logopedie, kinetoterapie, medicale și educative. S-au identificat măsuri de protecție de tip familial, respectând principiul reunirii/menținerii fraților împreună, pentru copii din unitățile sanitare, copii din familii aflate in situație de risc sau victime ale abuzului și pentru copii din centre de plasament”, a declarat Tiberiu Bantaș, purtătorul de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași.

Din statisticile ultimilor ani, cifrele arată că evoluția numărului de copii ocrotiți prin măsuri de tip familial este pe un trend descendent. Dacă în decembrie 2012 erau un număr de 2.346 de minori aflați în plasament familial, în decembrie 2019 au fost înregistrate doar 2.278 de cazuri, iar în 2018 cu cinci mai puține. Cele mai multe măsuri de protecție care au fost  înregistrate au fost cele de plasament asistent maternal cu 1.398 de cazuri. Dacă în decembrie 2018, la nivelul județului Iași erau înregistrați 748 asistenți maternali cu copii în plasament, în 2019 au fost raportate 740 de persoane. Ca și în anii anteriori, asistenții maternali cei mai mulți au fost cei care au doi copii în plasament, însumând un număr de 518 persoane, iar distribuția pe vârste a copiilor din asistență maternală arată că cei mai mulți au vârste cuprinse între 10 și 13 ani. Față de anul 2018, când s-au înregistrat 326 intrări cazuri noi în măsura de protecție, în cursul anului 2019, numărul de cazuri noi intrate în sistemul de protecție a crescut ușor, anul trecut înregistrându-se 333 cazuri noi.

Cuplurile vor să adopte copii din centrele de plasament

Un lucru extrem de îmbucurător pentru specialiști este faptul că tot mai multe cupluri au venit cu intenția de a adopta un copil. În cadrul Compartimentului de Adopții şi postadopție se asigură servicii de evaluare, consiliere, pregătire, reprezentare juridică și monitorizare, destinate „Triadei Adopției”, atât copilului, cât și familiei biologice şi familiei adoptatoare. Au fost depuse la Compartimentul Adopții și Post Adopții 34 de dosare cu propunerea de deschidere a procedurii de adopție pentru copii care beneficiază de o măsură de protecție de tip familial, 18 copii care beneficiază de o măsură de protecție de tip familial au fost adoptați de către familiile ocrotitoare, din care patru din plasament familial și 14 de asistență maternală. De asemenea, au mai fost 37 de copii care beneficiază de o măsură de protecție de tip familial și care au fost adoptați de către alte familii;

”Specialiștii compartimentului asigură identificarea, consilierea, evaluarea, pregătirea familiilor potențial adoptatoare, pentru a îndeplini adecvat rolul de părinte al unui copil adoptat. Specialiştii compartimentului asigură serviciile destinate copilului aflat în sistemul de protecţie al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi şi familiei biologice a acestuia, copil pentru care este instituită o măsură de protectie specială, respectiv plasament familial, asistentă maternală şi centru de plasament sau tutelă”, a mai spus Tiberiu Bantaș.

Cifre mai puțin îmbucurătoare

Cele mai întâlnite fenomene de abuz în rândul minorilor rămâne și în 2019 neglijența cu 149 de cazuri, urmat de cel sexual, unde au fost înregistrate 119 cazuri la nivelul județului Iași. Pe locul trei se situează abuzul psihic cu 66 de cazuri și cel fizic cu 49 de cazuri. În perioada de referinţă au fost sesizate 398 cazuri copii care au suferit diferite forme de abuz. Pentru 98 dintre aceştia, s-a impus măsura scoaterii din familie, după cum urmează: în servicii de tip rezidential – 51 copii, în asistenţă maternală 30 copii, în plasament familial 17 copii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments