Ce medicament trebuie să luați dacă vă îmbolnăviți de gripă. Are efect imediat, în 24 de ore

Doctorul Adrian Streinu Cercel, manager al Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, a făcut un apel la populație să nu mai asalteze spitalele cu cereri de efectuare a testelor gripale, deoarece această afecțiune este ușor de recunoscut.

0
359

Cercel a declarat, miercuri dimineață, că principalele simptome ale apariției gripei la un om sunt febra de 39 sau 40 de grade Celsius și dureri musculare.

Este o trăsnaie. Și cred că ar trebui să terminăm cu această trăsnaie, pentru că atunci când pun diagnosticul de gripă este unul cât se poate de clar. Până și eu l-am învățat. Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor mușchii ca și cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai naibii acasă, să te izolezi, să-ți suni medicul de familie și să-i spui ce ai. Medicul de familie îți spune: ai gripă clinic.

Acuma, moda asta, că facem teste dimineața, la prânz și seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienți, sute de pacienți, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo colo. Ca atare, recomandarea mea clară către toți oamenii: stați, fraților acasă, căutați-vă, sunați-vă medicul de familie, nu mai umblați după teste de gripă că le faceți degeaba.

80 la sută din ele sunt pozitive, de-adevăratelea, 20 % sunt fals negative. Ca atare, dacă aveți un test fals negativ, ce o să spuneți, că n-aveți gripă când aveți gripă și nu vă tratați? Eu cred că este cazul să ne băgăm mințile în cap și să ne vedem de treburile noastre.”  – a declarat doctorul Adrian Streinu Cercel.

Culmea, în fiecare an este gripă.” – a mai spus el, ironic, subliniind faptul că populația ar trebui să ia măsuri în fiecare an să nu se îmbolnăvească de gripă.

De altfel, în ultimele 24 de ore, la Institutul Balș din Capitală s-au prezentat 141 de pacienți care aveau gripă.

Doctorul Streinu Cercel spune că nu înțelege de ce unii medici de familie nu vor să prescrie cel mai bun medicament la ora actuală pentru tratarea gripei. Este vorba despre Oseltamivir, care se vinde sub denumirea de Tamiflu, și care are efecte pozitive chiar și la 24 de ore după ce a fost administrat.

”Gripa se tratează cu medicamente antivirale și există un medicament Oseltamivir, care se folosește și în 24 de ore îți ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Doamne, hai să ne băgăm toți mințile în cap. Eu înțeleg medicina defensivă și că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situație toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea și transmiterea virusului populației. Și obțin 2 lucruri: îi merge bine pacientului și nu mai îmbolnăvește pe altcineva.” – a mai spus el.

Săptămâna trecută s-a înregistrat debutul sezonului gripal (rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 25% pentru acelaşi subtip), iar specialiştii se aşteaptă în perioada următoare la o circulaţie mai intensă a virusurilor gripale.

Până la data de 12 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.427.519 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit în cadrul campaniei Ministerului Sănătăţii.

Gripa începe să se extindă în special în rândul celor cu grad ridicat de risc, printre care şi copiii. Cazurile numeroase au dus la suspendarea orelor de curs timp de trei zile în 9 grădiniţe şi şcoli din Bucureşti.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments