Manifest pentru permisul de conducere Un ieşean a declarat război lui Vasile Zacornea. Procurorii au intrat pe fir!

Doi ieşeni care se chinuie de mai bine de doi ani să obţină permisul de conducere categoria B+E au ajuns în culmea disperării. Au fost examinaţi de şase ori şi picaţi de tot atâtea ori. Ajunşi la capătul răbdării şi simţindu-se nedreptăţiţi, cei doi s-au adresat procurorilor. Mai mult au deschis o pagină pe facebook unde au povestit toate abuzurile la care au fost supuşi. Mii de persoane au răbufnit pe reţeaua de socializare şi au semnalat problemele cu care se confruntă ieşenii la obţinerea permisului de conducere.

0
10140

Salut! Noi suntem Gabriel și Bianca. Astfel începe povestea a doi tineri din Iași, care și-au dorit foarte mult să aibă un permis categoria E, ceea ce le-ar permite să agaţe rulota de autoturismul personal, pentru a-și continua călătoriile în lume. O dorință, am spune noi, normală pentru un cuplu pasionat de călătorii însă care a devenit imposibil de îndeplinit. De ce? Pentru că cei doi încearcă de ani buni să obțină permisul de conducere pentru această categorie însă Gabriel și Bianca sunt picați de către examinatori. Din ce motive, nici ei nu au reușit să afle până în prezent. Văzând că lucrurile nu i-au o întorsătură favorabilă și că în interiorul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași se petrec numai abuzuri, cei doi tineri au început o călătorie pentru a li se face dreptate. Au creat o pagina pe Facebook unde împărtășesc povestea lor pas cu pas, cu dovezi cu alte persoane care s-au chinuit să obţină permisul de conducere. Nefiind vorba de un caz singular, mii de persoane s-au alăturat cauzei celor doi și au creat un adevărat manifest în mediul online împotriva unor nume importante din poliție, avându-l în cap de listă pe comisarul șef Vasile Zacornea. Gabriel și Bianca speră ca prin intermediul acțiunilor lor să îi ajute pe toți cei care au fost picați la examenul auto din diverse motive, cunoscute doar de examinatori.

“Ne-am propus destructurarea grupului infracțional de la Serviciul de Înmatriculări Iași în frunte cu Zacornea Vasile. Vrem schimbarea legii pentru ca fiecare candidat, noi, cei care mergem la examenul auto să primim o copie a examinării noastre. De ce să se uite doar ei la această examinare dacă noi suntem cei examinați? De ce să nu avem și noi dreptul să analizăm acțiunile noastre? Cu rol educațional. Al treilea punct pe care ni l-am propus este să îi ajutăm pe ceilalți candidați la examenul auto să identifice acțiunile polițiștilor, să învețe din experiența noastră”, ne-a spus Gabriel Turicianu.

 

Au parcurs două milioane de kilometri

Totul a început în urmă cu doi ani de zile, când cei doi s-au înscris la școala de șoferi pentru a obține permisul de conducere categoria E de care aveau nevoie.

“Amândoi deținem permis categoria B. Ea deține permisul auto de 13 ani și eu de 25 de ani. Am condus mașina sau motocicleta în aproape toată lumea: în Orientul Mijlociu, Asia, America Latină, Rusia și la Cercul Polar. Și… probabil că mulți dintre noi, prin toată Europa. Am strâns ceva experiențe în cei aproape două milioane de kilometri parcurși. De unde a pornit nebunia asta? Ne-am hotărât să tractăm o rulotă offroad. Cum unii știu, cu categoria B putem tracta o rulotă ușoară de 750 de kilograme. Apoi ne-am hotărât să ne pregătim pentru categoria B+E, în consecință ne-am apucat iar de școala de șoferi, pentru că poți conduce un ansamblu de 7 tone. Mașină plus remorcă. Noi aveam nevoie de doar 1.600 de kilograme deci era în acord cu planurile noastre”, a povestit Gabriel.

 

Zis și făcut. După ce au parcurs orele necesare, a venit și ziua neagră a examinării.

“Ne-am prezentat în data de 5 decembrie 2017 la examenul traseu iar comisarul șef Manole Ioan i-a specificat instructorului nostru ca să ne prezentăm la ora 13.00. Afară era rece, burnița și afară era comisarul șef Manole Ioan. Bianca aștepta în mașina de examen și se programase înaintea mea așa că trebuia să se pregătească să înceapă examenul. Manole vine lângă mașina de examen și îl întreabă pe instructor câți candidați are. Acesta spune că mă are pe mine și pe domnișoara care se află în mașină. Atunci Manole a schițat o grimasă prin care și-a exprimat nemulțumirea față de candidata care trebuia să îl aștepte afară și nu în mașină. În frig și ploaie”, povesteşte Gabriel Turicianu.

Cu aceeași atitudine autoritară, Gabriel a povestit cu lux de amănunte ce s-a petrecut din momentul în care a început dialogul cu comisarul șef Manole Ioan.

“În timp ce se uita în mapa lui, îi dau instructorului cheile de la mașina mea pentru a se adăposti pe perioada examinărilor noastre și nu apuc să rostesc două cuvinte că Manole, pe un ton milităresc: Cum vă permiteți să vă adresați în prezența mea ? Mă cunoașteți de undeva? Aici suntem la examen. Am înțeles. Din poziția ghiocelului: pe deoparte înțeleg dificultatea cu care se confruntă acești oameni la maturitate. Dacă nu și-au înțeles traumele din copilărie. Pe de altă parte, Bianca era la volan și, femeie fiind, nu avea nevoie de un stres suplimentar de la un mascul îmbătat de iluzoria-i putere ca domnul polițist Manole!”, îşi aduce aminte Turicianu.

La scurt timp au început să iasă neregulile la suprafață

Acum, cei trei se aflau în mașină și comisarul a început examinarea candidatei. Conform legii, în cazul acestei categorii, examinatorul ar trebui să ocupe locul de lângă șofer pentru a-i acorda asistență în cazul în care apar situații neprevăzute. Lucru care nu s-a întâmplat în cazul celor doi. Gabriel a povestit despre faptul că el a stat pe locul examinatorului la recomandarea comisarului șef Manole Ioan, situație care a fost ulterior negată de acesta în fața procurorilor.

“După ce examinatorul Ciprian Ciobanu ne-a respins de două ori în mod nelegal, ne-am apucat de studiu foarte serios. Am constatat că Manole o mințise pe procuroarea Albu de la Parchetul Iași. De ce a mințit comisarul șef Manole Ioan pe procuroarea Albu Nadia? Atunci ne-am dat seama că încearcă să ascundă ceva foarte important și după ceva documentare și ceva telefoane, am aflat ce ascundea Manole: el nu a condus corect examinarea. Adică din scaunul din mijloc aflat lângă volan. Manole a condus pe scaunul pasagerului din dreapta, iar pe mine, martor desemnat de el fiind, m-a instalat pe scaunul din mijloc. Este foarte grav. De ce? Pentru că mașina a devenit o bombă pe roți. El avea obligația legală să stea lângă șofer ca să intervină în caz de pericol iminent sau de eveniment rutier. Acolo erau instalate pedalele de frână și ambreiaj”, spune Turicianu.

Situația ar fi fost relatată și de către ofițerul Romeo Sulugiuc care, pe baza înregistrării audio, a realizat un raport.

“În documentul oficial scria că din afara mașinii de examen, scrie acesta, că examinatorul șef, comisarul Manole Ioan îl striga pe martorul Turcianu Gabriel aflat în mașină: Haideți, domnul martor, deschideți portiera. Precizez că martorul, adică eu, am fost invitat să cobor din mașină pentru a asista la manevra specială pentru categoria B+E cuplarea și decuplarea remorcii la care poți pierde maximum cinci puncte. După finalizarea acestei manevre, ofițerul Sulugiuc Romeo transcrie în document ce spune Manole către martor fiind ce se întâmplă în afara mașinii: Vă rog să vă urcați în mașină. Apoi se aude pe înregistrare cum eu și Manole urcăm. De ce se aude pe înregistrare ordinea? Pentru că începusem deja să iau atitudine față de ilegalitățile lui Manole. Șeful Poliției, Zacornea, l-a protejat pe adjunctul său, comisarul șef Manole. Din acest grup infracțional fac parte Manole Ioan, Zacornea Vasile, Ciobanu Ciprian, Ciohan Silviu, Grecu Ștefan, actualul adjunct al lui Zacornea”, a spus ieșeanul.

Au dat de șase ori examenul

Deja au trecut doi ani și câteva luni de când Gabriel și Bianca încearcă să li se facă dreptate, motiv pentru care au depus plângere penală.

“42 de încălcări ale legii iar procuroarea spune „fapta nu există”. Prim-procurorul urmează să răspundă la contestația de 55 de pagini în următoarele zile. Examenul nr. 2 din 29.10.2019, unde a fost polițist examinator Ciobanu Ciprian. Ea şi el participa la examen. Ea este „respinsă”, el este „respins”. Examinatorul acţionează la comanda şefului grupului infracțional. Apoi, își cere scuze „dacă am greșit din punct de vedere legal”.

Zacornea, șeful Serviciului Înmatriculări, îi amenință deschis pe candidați, încă cu 30 de zile înainte, cu privire la examinarea lor următoare. Examenul nr. 3 din 22.01.2020. Politisti examinatori: Zacornea Vasile si Grecu Stefan. Mai întâi, instructorul auto este amenintat de şeful Serviciului Înmatriculări ca să împiedice pe candidaţi să ajungă la examen. Ea şi el ajung și participă la examenul în traseu.Turbat de furie, șeful Serviciului Înmatriculări Iași participă el însuși în calitate de examinator la proba în traseu a celor doi  candidați, alături de polițistul examinator Grecu Ștefan, adjunctul său, cu misiunea de a-i respinge pe amândoi la examen. Înregistrările vor arăta ce război a fost în mașina de examen cu cei doi examinatori, aflați ilegal în mașina de examen în această echipă de „exterminatori„, a scris Gabriel pe rețelele de socializare. Mulţi ieşeni care au picat examenul de conducere au povestit prin ce au trecut când au fost examinaţi.

Pus să comenteze această speţă, comisarul șef Vasile Zacornea, şeful Serviciului Înmatriculări Iaşi, a fost foarte scurt la vorbă: “Nu vreau să comentez pe acest subiect. Fiecare face ce consideră”.

Ziarul 7Est a scris recent despre unul dintre examinatorii de la Serviciul Înmatriculări Iaşi: “Iată cine examinează viitorii şoferi! Comisarul Şuhan, vinovat într-un accident rutier cu victimă”.

Iaşul se numără printre judeţele din ţară unde se obţine cel mai greu permisul de conducere. La obţinerea permisului din prima examinare, Iaşul se situează chiar pe ultimul loc la nivel naţional. Instructorii auto arată cu degetul către examinatori, iar examinatorii către instructori. Problema este la mijloc. Unul dintre examinatorii auto, comisarul Lucian Silviu Şuhan a uitat să acorde prioritate şi a produs un accident rutier cu victimă. Pe numele său a fost întocmit dosar penal şi a fost suspendat din funcţie. Cu aşa examinatori, nu e de mirare că Iaşul este în coada clasamentului la obţinerea permisului de conducere.

4.3 3 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments