La finele anului trecut, Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un ordin, publicat acum în „Monitorul Oficial”, Ordinul 3781/2019, intrat deja în vigoare. În sine, ordinul se referă la situațiile financiare ce trebuie depuse de companii pentru activitatea lor în anul 2019.
Astfel, situațiile financiare anuale ce privesc exercițiul fiscal anterior,de până la data de 31 decembrie 2019, trebuie depuse la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice în termen de 150 de zile de la încheierea anului 2019. Prin urmare, data limită la care pot fi depuse aceste situații financiare este 29 mai anul curent.
În cazul ONG-urilor, ordinul stabilește o altă perioadă, mai scurtă, de 120 de zile, ceea ce înseamnă că data până la care pot fi depuse declarațiile este cea de 29 aprilie 2020. Aceste situații trebuie să fie întocmite în limba română și folosind moneda națională – prin urmare, operatorii ce folosesc alte monede trebuie să facă transpunerea în lei.
Situațiile financiare trebuie depuse la unitățile teritoriale ale MFP – ori în format tipărit și format electronic, la registratura acestor unități, ori la oficiile poștale (prin scrisori cu valoare declarată), ori în format electronic, folosind portalul e-guvernare.ro – caz în care trebuie să fie semnate cu certificat digital calificat.
Situațiile financiare anuale se realizează ori în baza reglementărilor contabile privind situațiile financiare anuale individuale, respectiv consolidate, ori în baza reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaționale de Raportare Financiară (IFRS). Dintre aceste două căi de întocmire a situațiilor financiare anuale, prima dintre ele este explicitată în Ordinul Ministerului Finanțelor 1802/2014, iar a doua este prevăzută de Ordinul Ministerului Finanțelor 2844/2016.
Prin urmare, sunt două date limită pentru depunere, una pentru firme (29 mai), o alta mai apropiată pentru ONG (29 aprilie). Nerespectarea termenelor este pasibilă de pedepse severe, cu cinci trepte: prima amendă se acordă pentru o întârziere de 1-15 zile lucrătoare și este cuprinsă între 300 și 1.000 de lei. Pentru o întârziere de 16-30 de zile lucrătoare, amenda urcă la 1.000-3.000 de lei. Următorul cuantum al amenzii este de 1.500-4.500 de lei, pentru o întârziere mai mare de 30 de zile lucrătoare. Iar în eventualitatea în care această situație nu este depusă între 30 și 60 de zile lucrătoare, atunci sancțiunea se ridică la 2.000-5.000 de lei. Dacă se depășește această perioadă, atunci, conform Legii Societăților, tribunalul poate hotărî ca firma să fie dizolvată.
Același Ordin MFP 3781/2019 vine cu o altă noutate, menită să vină în sprijinul firmelor fără activitate. Ele sunt obligate să depună o declarație de inactivitate, prin care să arate că până la sfârșitul anului trecut nu au avut nici o activitate. Depunerea acestor declarații se face în chip identic cu cea a situațiilor financiare anuale. Atenție, declarațiile de inactivitate se pot depune numai până la sfârșitul lunii februarie, adică în 60 de zile de la încheierea exercițiului fiscal anterior.
Declarația trebuie să includă datele de identificare ale firmei în cauză (denumirea completă, adresă, date de contact, numărul de înregistrare în Registrul Comerțului, CUI, capital social). Prevederile se aplică și subunităților fără personalitate juridică în România ce țin de persoane juridice cu sediul în străinătate.