La stat, mai scump decât la privat. O PACIENTA A PRIMIT UN DECONT DE CHELTUIELI ULUITOR LA EXTERNAREA DE LA SPIRIDON!!

Sistemul de sănătate de stat a introdus recent o nouă regulă. Oferă pacientului la externare un decont de cheltuieli. Bună ideea ce pare a fi menită să arate pacienților cât cheltuie statul cu ei pe timpul spitalizării. Însă, decontul poate fi comparat cu cheltuielile de la un spital privat. Așa am aflat că la privat e mai ieftin ca la stat.

0
2246

Spitalele de stat oferă condiții de lux ieșenilor. Nu este o glumă, dar așa reiese dintr-un decont de cheltuieli primit de o pacientă la externare.

Lux?

Este vorba despre o tânără care a stat cinci zile internată în Spitalul Sfântul Spiridon, unde i s-au făcut analize pentru depistarea unor alergii sau alte afecțiuni.

După cinci zile, pacienta a primit decontul de cheltuieli: 3.698 lei în total. Asta înseamnă 600 de lei pe zi. ”Am rămas stupefiată. Am stat într-un salon cu cinci paturi”, spune fata, studentă, care locuiește într-un cămin studențesc. Plătește o chirie de 250 de lei lunar în camera care costă 500 de lei. E drept că la cămin nu sunt cadre medicale la dispoziția celor care locuiesc acolo și nici aparatură medicală, însă în cei 250 de lei intră cazare, căldură, lumină, apă caldă, apă rece, servicii de salubritate, internet și plata personalului care administrează căminul.

La Spitalul Sfântul Spiridon, din cei 3.698 de lei, 3.100 de lei reprezintă doar cheltuielile aferente spitalizării – cazare, plus cheltuieli cu energia termică, energia electrică, plata personalului. În afară de asta, doar analizele de laborator costă 426 de lei, în rest, cheltuielile cu hrana, materialele sanitare și medicamentele abia ajung, în total, la 80 de lei.

Se poate și mai scump

Despre mâncarea de la spital nu am auzit pe niciun pacient să spună că este bogată în calorii sau prea multă. Cea mai mare parte a bolnavilor completează meniul de la spital cu mâncarea primită de la cei de acasă ori cumpărată de la cantina cu plată din curtea unității medicale. Însă managerul spitalului consideră că pacienții sunt bine hrăniți. ”Hrana se dă exact conform standardelor. Nu facem rabat niciun milimetru. Pacienții primesc carne de trei ori pe săptămână, și nu am avut plângeri din partea lor. Eu știu exact ce se consumă în fiecare zi, am lista cu regimurile alimentare. Alocația de hrană este diferită în funcție de afecțiune; de exemplu, la diabet, alimentația este în valoare de 16-18 lei/zi”, se apără ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului Sfântul Spiridon.

El spune că decontul pe care îl primesc pacienții la externare reflectă cu strictețe toate cheltuielile pe care le face unitatea medicală pentru tratarea bolnavilor.  În plus, în cazul altor pacienți, decontul poate fi mult mai mare. ”Depinde de la o secție la alta. De exemplu, o zi de spitalizare în Secția Chirurgie poate fi mult mai scumpă decât la Alergologie, sau în Anestezie Terapie Intensivă deoarece consumul de medicamente, materiale sanitare, anestezice este mult mai mare. Așa că, decontul dumneavoastră este dintr-o secție care are un consum mediu spre mic. În afară de asta, pacienții nu plătesc niciun leu, ei primesc aceste deconturi doar ca să știe cât s-a cheltuit în toată perioada spitalizării”, completează Ioan Bârliba. Cei 3.100 de lei reprezintă, în fapt, cheltuieli indirecte, adică salariile doctorilor, asistenților, infirmierelor, energia electrică, energia termică, apa, service-ul aparaturii medicale. ”Sunt cheltuieli indirecte care se răsfrâng asupra fiecărui pacient în parte printr-o împărțire și o medie. Decontul este o oglindă a ceea ce consumă un pacient în spitalul nostru. De exemplu, în timpul iernii, căldura cosumată într-o lună în toate pavilioanele spitalului costă 350.000 de lei. E drept că factura ar putea fi mai mică dacă toate clădirile ar fi reabilitate. Dar aici vorbim despre un spital pavilionar, și cheltuielile cu reabilitarea sunt mari”,  a mai spus ec. Ioan Bârliba.

Cu alte cuvinte, pacienții internați în Spitalul Sfântul Spiridon sunt destul de costisitori din moment ce o singură zi de spitalizare costă peste 600 de lei. Prin comparație, la Institutul de Psihiatrie Socola, o zi de spitalizare costă, în medie, 340 de lei, deci cu 45 la sută mai mic. ”Cei 340 de lei includ cheltuielile cu cazarea, tratamentul, hrana. Însă, la unele secții, unde sunt tratați cei dependenți de droguri sau alcool, cheltuielile sunt mai mari”, spune Robert Ferentz, purtătorul de cuvânt al Institutului de Psihiatrie Socola.

La privat e mai ieftin

La Spitalul Sfântul Sava, specializat pe recuperare și îngrijiri paliative, bolnavii trebuie să plătească între 245 de lei și 275 de lei/ziua de spitalizare. În acest preț sunt incluse masa, cazarea, și tratamentele.

În curând, pacienții se vor putea trata de anumite afecțiuni și în spitale private fără să scoată bani din buzunar. Potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate recent de Guvern, cei care suferă de boli cardiovasculare, cancer, diabet, boli neurologice, tuberculoză, HIV/SIDA, boli rare etc – dar și pacienții care reprezintă urgențe medicale, ar urma să fie tratați în spitale private, fără să scoată niciun ban din buzunar. Statul promite că va deconta integral tratamentul lor. Problema este că, deocamdată, nu știe nimeni când se va putea aplica această ordonanță de urgență. Până atunci, ne tratăm în spitale de stat, stăm în saloane cu alte patru sau chiar nouă alte persoane și ne ”mândrim” că am stat la spital mai bine decât într-un hotel de cinci stele.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments