Concesionarea activității Aeroportului, singurul colac de salvare

În ședința de Consiliu Județean, care s-a desfăsurat la începutul acestei săptămâni, pe masa consilierilor județeni a stat proiectul referitor la Aeroportul Iași. Acesta se referă la “Inițierea de către Consiliul Județean a unui studiu de fundamentare prin care să se demonstreze necesitatea și oportunitatea realizării proiectului prin concesionarea activității de exploatare a R.A. Aeroportul Iași și dezvoltarea lui”. Propunerea a fost a lui Mitică Rebegea, președintele Consiliului de Administrație, care consideră foarte necesară o astfel de variantă. „A nu se confunda cu concesionarea Aeroportului”, spune acesta.

0
220

Proiectul privind concesionarea activității de exploatare a R.A. Aeroportul Iași și dezvoltarea lui a stârnit un val de comentarii din partea consilierilor județeni, care nu s-au ferit să spună că nu ne putem mândri cu un aeroport la standardele actuale. „ În 15 ani de zile am reușit să facem doar pista și un terminal care azi e uzat moral” a spus Cristian Stanciu, liderul grupului PSD. A fost nevoie de o scânteie ca și alți consilieri să își exprime părerea despre ceea ce se întâmplă la aeroport: ”Suntem în situația de a nu avea un aeroport  dezvoltat. Tot timpul, la fiecare schimbare de mandat s-a schimbat directorul, cred  că un mandat mai lung, de 6, 7 ani în care un masterplan să fie dus la îndeplinire ar fi mult mai bun”  a adăugat Camelia Ciornia, consilier PMP.

Nici  consilierul PNL Romeo Vatră nu a considerat un astfel de proiect pertinent în situația aeroportului. Acesta este de părere că trebuie realizat masterplanul și apoi se poate vorbi de posibilitatea de a stabili cât este de necesar ca activitatea aeroportului să fie concesionată.

Liberalii critică proiectul

Consilierii PNL nu s-au lăsat cu una cu două, aceștia pun la îndoială calitățile de manager ale lui Cătălin Bulgariu. Sunt conștienți că a ajuns acolo prin concurs, însă aceștia cred că situația de la aeroport și toate responsabilitățile ce vin la pachet, nevoia de a dezvolta aeroportul nu de-al ține pe o linie de plutire, cred ei, îl depășesc. „Credeți că aveți calitățile necesare pentru a manageria Aeroportul?”, l-a întrebat Vasile Cotiugă, consilier PNL. Directorul a evitat un răspuns la această întrebare.

Președintele Consiliului Judetean, Maricel Popa și directorul Aeroportului Iași au explicat necesitatea unui astfel de proiect. După ce au  pus cap la cap sumele de care este nevoie pentru proiectele aeroportului s-a constatat că acestea nu pot fi duse la îndeplinire.

Fonduri insuficiente pentru dezvoltare


Maricel Popa să se prezinte cu teza de doctoratÎn nota de fundamentare a proiectului se regăsește motivația implementării acestui proiect. Mai exact se vorbește despre faptul că dezvoltarea Aeroportului Iași este posibilă doar în situația  în care se identifică surse de finanțare. În 2020, valoarea totală a investițiilor va depăși 70 de milioane de lei, dar pentru realizarea integrală a obiectivelor de investiții vor fi necesare sume mult mai mari, de peste 120 de milioane de euro. În același document se precizează că  în contextul actual european de dezvoltare, utilizarea fondurilor în modernizarea infrastructurii aeroportuare este din ce în ce mai restrictivă, trendul fiind cel al finanțărilor private. „Oportunitatea și investițiile trebuie susținute. Prin acest proiect, mergem la un specialist care să ne spună, dar nu sunt fonduri europene, căutați și alți investitori” a intervenit președintele Consiliului Județean, Maricel Popa.

Directorul Aeroportului Iași, Cătălin Bulgariu l-a completat: ”Din 2016, Consiliului Județean nu ne mai poate finanța deloc. Finanțarea aeroportului se poate face din bani privați ai aeroportului și din surse atrase. Pentru tot ceea ce înseamnă lucrări în infrastructură care nu sunt finanțate din fonduri europene, zona cargo, prinsă în masterplan, dar nu are din acest punct de vedere sursă de finanțare decât din veniturile proprii ale aeroportului”. Managerul aeroportului consideră că masterplanul și acest studiu privind necesitatea concesionarii activității trebuie să meargă în paralel. „Masteplanul să-mi zică direcția de dezvoltare și sursele ce vor contribui la realizarea acestor obiectiv”. A continuat acesta.

Proiectul, susținut de social-democrați

Acest proiect le-a dat ocazia consilierilor județeni să fie sinceri și să evalueze aeroportul cu care cică ne mândrim. ”Și totuși, dacă tot este cea mai bună idee de ce nu a fost luată în calcul mai demult?  Cum putem dezvolta aeroportul în următorii ani? Ne va trebui foarte mult timp cu resursele pe care le vom avea de la Consiliul Județean, cu cele pe care le putem atragem să aducem aeroportul la standarde europene”, a spus Cristian Stanciu.

Proiectul a trecut în ciuda discuțiilor care s-au întins minute întregi. Președintele Consiliului de Administrație spune că mai este ceva ce încetinește evoluția și parcursul aeroportului pe piața de profil. Acesta este de părere că întregul personal, începând de la manager și terminând cu ultimul angajat, niciunul nu trebuie să fie condus de vreo culoare politică. Mitică Rebegea spune că la momentul actual Aeroportul Iași este doar o jucărie în mâini care se mișcă după comenzi politice.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentLa stat, mai scump decât la privat. O PACIENTA A PRIMIT UN DECONT DE CHELTUIELI ULUITOR LA EXTERNAREA DE LA SPIRIDON!!
Articolul următorÎncă un mandat. Dan Cașcaval vs Gerard Jităreanu
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments