Începe cel mai lung și cel mai aspru post din an

În acest an, Postul Paștelui va începe pe 2 martie și va ține șapte săptămâni, fiind considerat ca fiind cel mai lung post dintre cele patru posturi ale anului din Calendarul Ortodox. Comparativ cu alte posturi, când avem 15 zile cu dezlegare la pește, Postul Paștelui are în cele 40 de zile doar două zile de dezlegare la pește. Acestea fiind de Buna Vestire și de Florii. Însă rugăciunile din această perioadă sunt considerate cele mai puternice atât petru cei vii, cât și pentru cei adormiți. Părintele stareț al Mănăstirii Bujoreni, protosingel Euharist Micu ne spune care este cu adevărat semnificația postului și cât de aproape putem ajunge de Dumnezeu în această perioadă.

0
275

În Calendarul Ortodox, începând cu 24 februarie începe Săptămâna Albă, care ține șapte zile și este considerată ca fiind una de acomodare. În aceste zile sunt permise toate alimentele de origine animală naturale cum ar fi ouăle, brânzeturile și laptele. Este o săptămână care ne pregătește de intrarea în cel mai lung post din an.

 

Ce trebuie să știm atunci când ne pregătim să postim?

 

Postul Paștelui are șapte săptămâni și este împărțit în două perioade. Este considerat cel mai important post din an și asta pentru că cei care postesc în această perioadă sunt cel mai aproape de Dumnezeu. Prima perioadă a postului se numește Postul Păresimilor și ține până în Duminica de Florii, iar în ultima săptămână avem Postul Peștelui în care se adoptă o atitudine spirituală mai intensă, oamenii fiind îndemnați la rugăciune și purificare sufletească.

 

„Postul Paștelui are o importanță cu totul și cu totul aparte. Și aici vorbim de pregătirea care presupune întâlnirea cu împărtășania în special care este la sfârșitului postului cu Domnul Iisus. Postul pe noi ne ajută să ne îmbogățim sufletește, noi când ne smerim de fapt adunăm cea mai mare bogăție în noi. Adunăm asemănarea cu Dumnezeu, care spune despre El însuși că sunt blând și smerit cu inima. Prin postire noi nu facem altceva decât să facem să crească virtuțile în noi și să împodobim sufletul nostru cu virtuți. Iarăși, un lucru extraordinar de important este faptul că noi depărtăm toate patimile și viciile de la noi până a le dezlega și a le izgoni. Postul este o armă, un mijloc de care noi ne putem elibera de vicii, de puterea unei patimi, până scăpăm cu desăvârșire de ea, izgonind-o atât din trup cât și din suflet. Pregătirea pentru post presupune prima dată să știm ceea ce înseamnă postul și pentru ce a fost el instituit de Dumnezeu. Dacă este să gândim în scripturi, postul este cea mai veche poruncă pe care a dat-o Dumnezeu oamenilor și este dată încă din Rai, când Dumnezeu i-a spus lui Adam și Evei că pot să mănânce din toți pomii Raiului, dar din pomul Binelui și Răului să nu mănânce, era exact porunca postului pentru că ea presupunea înfrânarea de la anumite lucruri, de la fructele copacului respectiv cum ar fi. Cert este că cel care postește se află în voia lui Dumnezeu sau mai bine spus în lucrarea poruncii lui Dumnezeu. Postul are numai laturi pozitive care îl ajută pe om care acesta trebuie să își dea seama pentru ce este el atât de folositor”, a explicat Părintele stareț al Mănăstirii Bujoreni, protosinghel Euharist Micu.

 

“Prin post atragem mila lui Dumnezeu și îndepărtăm pedepsele”

 

Părintele stareț al Mănăstirii Bujoreni, protosinghel Euharist Micu ne învață că postul este și o formă de pocăință, un mijloc de mântuire, o faptă de cinstire a lui Dumnezeu.

 

„În primul rând postul este un foarte bun mijloc de a ne pregăti și de a întâmpina lupta cu vrăjmașul, chiar cu diavolul. Adam și Eva renunțând la post au picat în cursa diavolului. Dacă noi nu renunțăm la post și îl ținem, ne este foarte ușor în lupta cu el. Un alt lucru despre care trebuie să vorbim este acela că atunci când Mântuitorul știa că urmează să fie ispitit de diavol, Domnul a mers și a postit 40 de zile și 40 de nopți, timp în care nu a mâncat și nu a băut nimic, chiar El s-a pregătit pentru acea luptă cu diavolul, asta chiar dacă El îl biruia pe acesta și cu post și fără post. Dar Hristos a făcut acest lucru ca să ne educe pe noi. Atunci când vrem să luptăm cu vrăjmașul sufletelor noastre avem nevoie de o pregătire și în special asta este foarte bună dacă este însoțită de post. Postul este un mijloc prin care atragem mila lui Dumnezeu pe de o parte, iar pe de altă parte, îndepărtăm sau chiar alungăm pedeapsa care poate să vină asupra noastră din cauza unor păcate. Postul pentru toți oamenii este un mijloc prin care îndepărtăm supărarea lui Dumnezeu și chiar pedepsele, dar totodată atragem și mila lui la noi”, a mai spus Părintele stareț al Mănăstirii Bujoreni, protosinghel Euharist Micu.

 

Postul este de două feluri

 

Preoții ne învață că nu doar cu trupul trebuie să postim, ci trebuie să învățăm să ținem post și cu sufletul.

 

„Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că postul este de două feluri, este cel trupesc care se referă la înfrânarea de la anumite feluri de mâncare, dar care este temporar în sensul că el este stabilit pe anumite perioade de timp, dar este și postul sufletesc care de fapt este înfrânarea de la toate gândurile rele, de la toate faptele rele pe care le putem săvârși. Acest post trebuie să ne păzească permanent și nu trebuie să se oprească niciodată. Noi chiar dacă terminăm perioada postului, noi trebuie să îl continuăm cu celălalt post, cu cel sufletesc, adică cu oprirea și înfrânarea de la tot ceea ce ar însemna îndepărtarea de Dumnezeu, trebuie să evităm păcatul indiferent de forma lui de manifestare, fie la nivel de gând, fie la nivel de faptă”, a mai adăugat Părintele stareț al Mănăstirii Bujoreni, protosinghel Euharist Micu.

 

Pomenirea adormiților se face în fiecare zi

 

În fiecare sâmbătă din cele șapte săptămâni de post au loc slujbe speciale de pomenire a morților. În ultima săptămână, în Sâmbăta Mare la biserică se duc o prescură mare și o sticlă de vin. Aceasta urmează a fi tăiată, iar bucățele vor fi stropite cu vin, urmând ca noaptea, după slujba de Înviere, acestea să fie împărțite oamenilor.

 

„În mănăstiri pomenirea adormiților se face în fiecare zi în perioada Postului Paștelui. Este o perioadă pentru cei adormiți, slujbele sunt mult mai dense, o perioadă în care pomenirea lor se face mult mai intens față de celelalte perioade ale anului. Lucrul acesta este și datorită faptului că rugăciunea atât pentru cei vii, cât și pentru cei adormiți este însoțită de către post, de unde și puterea ei este mult mai mare decât atunci când suntem în zilele obișnuite. Și asta pentru că postul are capacitatea de a învia mintea, de a învia simțirea omului, dar și sensibilitatea omului și a-i învia puterea de concentrare și atenție a minții, dar și puterea de manifestare, pătrundere, de rugăciune atunci când noi ne adresăm lui Dumnezeu”, a mai precizat Părintele stareț al Mănăstirii Bujoreni, protosinghel Euharist Micu.

 

În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri și nici petreceri și asta pentru că această perioadă amintește de suferințele Domnului pe cruce. De post sunt scutiți doar copiii, femeile însărcinate sau bolnavii.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments