Caşcaval de casă

O rețetă încă din anii 1980, când pe vremea crizei comuniste nu se găsea absolut nimic prin magazine și oamenii erau nevoiți să își prepare aproape totul în casă.

0
424

Astfel cașcavalul a început încă de pe atunci să fie preparat în casă. Iar astăzi iubitorii de cașcaval care vor să mănânce natural, gustos și sănătos pot încerca această rețetă care este una foarte reușită, dar și foarte simplă. Primul lucru pe care trebuie să îl faceți este acela de a face rost de produse naturale și aici vorbim de lactatele de la țară, lapte de vacă și brânză de vacă proaspete. Cașcavalul a fost mereu pe lista delicateselor.

Cașcavalul – pe lista delicateselor

Pentru a obține o porție de 400 de grame de cașcaval, adică aproximativ două rondele aveți nevoie de: 900 ml lapte, jumătate de kilogram de brânză de vacă, un ou, 50 de grame de unt, un sfert de linguriță rasă de bicarbonat, o jumătate de linguriță de sare, iar în cazul în care vă doriți un cașcaval aromat puteți să adăugați chimen, paprica, usturoi sau chiar busuioc. O rețetă de care ne putem bucura mai multe zile din timpul săptămânii, pe care o putem folosi atunci când vrem să pregătim fie platouri reci sau sandwich-uri. Însă trebuie să fiți foarte atenți atunci când alegeți produsele pentru această rețetă. Cel mai indicat ar fi să mergeți la piață de unde să luați lapte de casă și brânză proaspătă de casă, pentru a obține un cașcaval bun și gras.

Mod de preparare

Rețeta cașcavalului de casă constă în puține ingrediente, însă trebuie să le puneți cu atenție și să fie produse bine alese de la producătorii locali. Prima dată luați laptele și îl amestecați cu brânza, după care le încălziți. Amestecul se lasă pe foc, fiind nevoie să amestecați din când în când, iar când observați că se separă brânza de zer. Când brânza se coagulează și zerul este galben-verzui, atunci o să vedeți cum se separă. Următorul pas este cel de strecurare a brânzei de zer cu o strecurătoare. Iar aici trebuie să fiți iarăși atenți pentru că nu trebuie stoarsă compoziția, ci doar scursă, iar zerul trebuie păstrat care rezistă la rece chiar și două sau trei zile și puteți face din el pâine de casă cu zer. Apoi pregătim untul care trebuie topit, iar între timp se bate un ou și se adaugă bicarbonatul și sarea. Când vedeți că zerul s-a strecurat, puteți pune brânza peste untul din cratiță și se amestecă totul până se omogenizează, apoi se adaugă oul peste compoziție și se amestecă totul din nou. Punem din nou cratița pe foc, unde trebuie să fiți atenți în orice clipă, se încălzește și se amestecă totul până când compoziția nu mai este grunjoasă, ci devine cremoasă. Atunci se ia de pe foc. În cazul în care doriți să obțineți un cașcaval de casă simplu, puteți să turnați compoziția și să o așezați într-o formă pe care o doriți udată cu apă, iar imediat puneți cașcavalul în frigider. Sau puteţi opta pentru o formă de ruladă, iar atunci turnați compoziția cașcavalului direct pe folie de plastic și îl rotiți. Compoziția se poate împărți în două și obțineți aproximativ jumătate de kilogram de cașcaval. În cazul în care vă plac aromele, atunci când cașcavalul este gata, în compoziție puteți adăuga chimen, paprica, usturoi sau chiar busuioc, înainte să îi dați o formă și a-l pune în frigider.

 

Ingrediente – Cașcaval de casă

  • 900 ml lapte
  • 500 g brânză de vacă
  • 1 ou
  • 50 g unt
  • ⅓ linguriță rasă de bicarbonat
  • ½ linguriță rasă de sare

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments