Aberația anului! Toaletele Spitalului Sf Sava, interzise pentru pacienți. Servicii mai proaste ca la spitalele de stat

Evitați, pe cât posibil, Spitalul Sfântul Sava al afaceristului cu stingătoare, Viorel Blăjuț! Absurdul sanitar din curtea acestui ex-parlamentar de Iași a atins cote inimaginabile. Pacienților acestui spital le este interzis să folosească toaletele în scopul pentru care au fost create. Bolnavi care au fost consultați la Sf. Sava, reclamă faptul că au fost nevoiți să folosească toaletele unor complexe comerciale din zonă pentru a obține probe de urină necesare analizelor.

0
3511
Spitalul Sf Sava

Un caz revoltător petrecut la Spitalului Sf. Sava din Iași demonstrează faptul că nu toate serviciile medicale prestate de spitalele private sunt mai superioare celor de stat. În cazul spitalului patronat de afaceristul Viorel Blăjuț, serviciile sunt chiar mai proaste ca în spitalele de stat, iar unele restricții frizează absurdul. Radu Manea, un pacient trimis la acest spital de la un cabinet de medicină de familie pentru un set de analize, a trăit un adevărat coșmar.

Am ajuns dimineață, pe la ora 8 și ceva la Spitalul Sf.Sava, pentru recoltarea unor analize. Pentru că la prima oră nu am găsit nicio farmacie deschisă în zona în care locuiesc, am așteptat în proximitatea spitalului ca să se deschidă o farmacie de la care am cumpărat un urocultor necesar pentru a da o probă de urină pentru analize. Am ajuns la spital și am fost prelat cu greu de una dintre cele 4 asistente de la recepție care erau ocupate ba cu cafeaua, ba cu telefonul. Într-un final, probabil că făceam umbră ghișeului, una dintre asistente a catadicsit să ridice privirea plictisită asupra mea și să mă ia mai mult la rost decât să mă întrebe ce caut de 5 minute în fața ghișeului. Pe una dintre asistentele plictisite, una durdulie, care încerca în mod apatic să se așeze pe un scaun, am recunoscut-o de la Spitalul Sf. Spiridon, acolo unde înjura un bolnav. “Unde aveți proba de urină!”, am fost întrebat brusc de asistentă. I-am explicat că de abia am cumpărat urocultor și m-am scuzat două secunde pentru a merge la o toaletă. ”Domnu, nu aveți voie să folosiți toaleta noastră, că lăsați bacterii!”, am fost somat de asistentă. „Păi, e toaletă doamnă. Nu acolo…?”, am încercat să-i spun. “Nu, nu…Mergeți acasă și veniți după-amiază cu proba de urină. La noi nu aveți voie la toaletă”, mi-a spus o altă asistentă”, a relatat ieșeanul.

Tratament discriminatoriu

Fiind pus în fața unei astfel de situații, pacientul a avut de ales între a merge acasă, ceea ce presupunea pierderea unei zile întregi pentru o banală probă de urină, sau să apeleze urgent la toaleta unui restaurant din zonă sau altă unitate economică. Într-un final, a apelat la toaleta unui centru comercial din zonă și s-a întors cu proba de urină la spital.  Ne întrebăm și noi cu stupoare, la ce sunt întrebuințate toaletele în acest spital privat? Sunt păstrate țiplă că să mănânce medicii conserve în ele, ori doar pentru folosința proprie a angajaților, bolnavii trebuind să se descurce pe tăpșanul din spatele spitalului? Înainte de toate, acei oameni care vin la acest spital sunt beneficiarii unor consultații și analize decontare de stat. Prin prezența fiecărui bolnav în acest spital, intră niște bani în buzunarele lui Blăjut. Oare acest fapt nu este îndeajuns de puternic pentru o minima orientare către pacient? Oare când pacientul nu va mai fi cobaiul sistemului medical din care Blăjuț și ai lui își construiesc imperii financiare, iar tratamentul bolnavului va căpăta un caracter uman, nu statistic, în sensul că omul din fața cadrului medical sa fie tratat ca om, nu ca boală sau ca povară?

După tristul și ciudatul episod ce mi-a fost dat să-l trăiesc la acest spital, a venit rândul să revin după rezultatele analizelor. Chiar dacă am venit la o zi după termenul la care mi s-a spus că acestea vor fi gata, asistenta de la recepție mi-a spus că rezultatele care trebuiau eliberate vineri, nu pot fi eliberate decât luni după ora 14?! Pentru angajații acestui spital privat, dar cu servicii de stat, se pare că nu există deloc respect față de pacient, iar conceptul de livrare online a rezultatelor la analize nu există”, a spus Radu Manea.

Spitalul lui Blăjuț, abonat la scandaluri

Spitalul „Sf. Sava” deține tristul record de a fi primul spital privat din Iași,  sancţionat pentru umilirea pacienţilor. În anul 2013, o decizie a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate anunţa sancţiuni drastice pentru spitalele care îşi trimit pacienţii internaţi să îşi cumpere singuri medicamentele. În această situaţie s-a aflat și Spitalul „Sf. Sava” care a fost sancţionat pentru că nu a asigurat medicaţia necesară pe perioada spitalizării. În anul 2016, aceeași unitate medicală a fost vizată de controale ale instituțiilor statului, controale care au avut la bază mai multe sesizări privind încasarea de către spitalul lui Viorel Blăjuț a unor sume de bani de la Casa de Sanatate pentru servicii medicale prestate unor ieșeni care nu au trecut niciodată pragul Spitalului Sfântul Sava sau al clinicii Recumedis. Un ultim incident care a readus în atenția publică acest spital s-a petrecut în cursul anului trecut, atunci când, pe fondul lipsei de supraveghere din partea cadrelor medicale, un pacient s-a aruncat de la etajul 9 al spitalului privat patronat de Viorel Blăjuț.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments