Familia Timofte: Karate din tată în fiu. Și chiar nepot.

Reporterii 7est au stat de vorbă cu Ștefan Timofte. Care Ștefan Timofte? – vă veți întreba. Ei bine, în comuna Tomești sunt trei persoane care poartă acest nume. Primul este poate cel mai cunoscut nu numai în localitatea pe care o păstorește ca primar. Activ, muncitor, dedicat proiectelor comunei Tomești, primarul Ștefan Timofte găsește timp și pentru Karate. Al doilea Ștefan Timofte este fiul său, în vârstă de 36 de ani. Este antrenor la clubul de profil din comună. Mezinul Timofte are doar 6 ani și le calcă pe urme tatălui și bunicului. Vă invităm, așadar, să citiți în rândurile de mai jos despre arta numită Karate cu cei trei Ștefan Timofte.

0
2443

Sensei Ștefan Timofte are 56 de ani, este primar al comunei Tomești din anul 2004, dar de peste 35 de ani practică și Karate.

  1. De ce karate și nu alt sport?

Ștefan Timofte sr.: Când am venit în oraș, la școală, fiind crescut la țară și obișnuit cu munca, am vrut să fac sport. Am început cu rugby, am mers la antrenamente vreo jumătate de an, dar nu prea mi-a plăcut. Într-adevăr, este un sport pentru bărbați, ca să zic așa, dar este un sport de echipă, unde nu depindeam numai de mine. De aceea m-am dus la box, că era la modă atunci. Am fost la antrenamente mai mult de un an, dar le-am întrerupt pentru că nu m-au mai lăsat părinții, care se temeau pentru sănătatea mea. Ei spuneau că boxul este un sport cu bătaie. Am început să merg la Karate la o vârstă la care nu mai depindeam de părinţii mei, aveam deja 17-18 ani, şi aveam serviciu. La început mi s-a părut comic, dar am văzut că ceea ce fac ei acolo era foarte serios, foarte sistematizat, şi repetau, explicau. M-a fascinat această artă marțială, mi-a întors la 180 de grade modul de gândire, viaţa şi concepţia despre sport şi viaţă.

  1. Cât timp petreceți în sala de sport?

Ștefan Timofte sr.:  Acum merg cam opt ore pe săptămână, cam puțin, e adevărat, dar nu am timp pentru mai mult. Gândiți-vă că, acum câțiva ani, stăteam la un antrenament opt ore pe zi. Dar, de câte ori am ocazia și timp, merg în sală.

  1. Cum ați reușit să le insuflați fiului și nepotului dragostea pentru acest sport?

Ștefan Timofte sr.:  Pe fiul meu l-am luat la antrenamente de când avea patru-cinci ani. Îl luam cu mine de nevoie, pentru că nu aveam cu cine să îl las acasă. Încet-încet, a prins drag de acest sport și a făcut și performanță. Este multiplu campion național, campion european, dublu campion mondial, din păcate s-a retras foarte de tânăr, la vârsta de 21 de ani când avea foarte multe de spus în karate-ul tradițional, pentru că era foarte talentat. În schimb, este antrenor la clubul Dojo Zanshin Tomești. Nepotul Ștefan are șase ani și merge și el la antrenamente la grupa lui de vârstă. Tot eu l-am adus în sala de sport, dar merge și cu tatăl său.

  1. Cum se împacă sportul cu administrația?

Ștefan Timofte sr.:  Este o legătură între ele. Și în sport, și în administrația locală, trebuie să muncești foarte mult, trebuie să fii serios, respectuos. Cu cât ești mai serios în sport, cu atât rezultatele sunt mai bune și în administrație. În sport, ai rezultate dacă mergi la antrenamente în fiecare zi. Și în administrație e la fel. Gândiți-vă că, atunci când am preluat mandatul de primar, Tomeștiul era o comună cu infracționalitate mare și, ca nivel de dezvoltare, era pe la coada listei în județ. Acum este una dintre cele mai dezvoltate localități, și asta se datorează și disciplinei pe care am învățat-o la Karate.

  1. Care este cel mai înalt nivel la care se poate ajunge în acest sport și cât mai aveți de muncă pentru a atinge acest obiectiv?

Ștefan Timofte sr.:  Cel mai înalt nivel ar fi 10 DAN, dar la acest nivel nu poate ajunge decât cel mai mare maestru la nivel mondial. La noi în țară, președintele Federației Române de Karate Tradițional are 8 DAN, eu am centura neagră 6 DAN și mă pregătesc ca, peste un an sau doi, să obțin nivelul 7 DAN.

  1. Ce viitor are Karate-ul în România?

Ștefan Timofte sr.:  Tocmai s-a încheiat o etapă regională din Campionatul național de Karate Tradițional, ajuns la a 29-a ediție. Au participat copii cu vârste între 6 și 13 ani. Ei se antrenează pentru a participa la campionatele europene și mondiale. Karate-ul are viitor, pentru că Federația Română de Karate Tradițional este o federație foarte serioasă, instructorii, antrenorii sunt foarte serioși, iar părinții care își trimit copiii la Karate văd rezultatele bune ale copiilor lor și își îndrumă copiii spre acest sport. Trăim momente când copiii nu se mai îndreaptă spre sport, dar la competiția de la Tomești au venit aproximativ 200 de copii din toată Moldova. Și sunt copii care au sub 13 ani.

 

Ștefan Timofte jr., fiul primarului comunei Tomești, este antrenorul clubului de karate Dojo Zanshin Tomești și antrenează 40 de copii. În afară de asta, este și consilier la Cabinetul parlamentar al senatorului Iulia Scântei.

  1. De ce karate și nu alt sport?

Ștefan Timofte jr :  La vârsta de cinci ani, am fost adus în sala de karate de către tatăl meu. La anii aceia, nu știam să aleg karate sau alt sport, dar, cu timpul, mi-am dat seama că sportul acesta mă reprezintă. Karate-ul este mai mult decât un sport, este chiar o artă. De altfel, face parte din artele marțiale. De aceea este un sport demn de a fi practicat. Am cochetat un pic și cu judo, vreo patru ani când eram la școală, la gimnaziu, si, un timp, am practicat cele două sporturi în paralel. Ambele sunt sporturi individuale, și mi-am dat seama că sportul individual este ceea ce caut eu.

  1. Cât timp petreceți în sala de sport?

Ștefan Timofte jr : Șase ore pe săptămână fac antrenament obligatoriu de karate, și alte câteva ore pentru alte sporturi – tenis de câmp, tenis de masă. Acestea din urmă sunt pentru întreținerea mea și ca să îmi păstrez forma fizică.

  1. Care este esența acestui sport?

Ștefan Timofte jr : Pot spune că esența Karate-ului este spiritul de disciplină.

  1. Ce planuri aveți pentru 2020 în privința Karate-ului?

Ștefan Timofte jr : Îmi doresc foarte mult următorul lucru – Clubul Dojo Zanshin Tomești să adune cât mai mulți tineri în sala de karate pe care să-i învețe cum să evite o luptă, dar, una peste alta, pot afirma că un obiectiv important deja a fost atins: în perioada 21-23 februarie, am răspuns afirmativ cerinței Federației Române de Karate Tradițional de a organiza la Tomești o etapă a Campionatului Național de Karate, și anume zona Moldova, pentru copiii cu vârste între șase și 13 ani. Următoarea etapă pentru copii trebuie să fie la Deva, dar, din cauza situației generate de Coronavirus, Federația a decis suspendarea tuturor competițiilor pe o perioadă nedeterminată.

  1. La ce grad de pregătire tindeți să ajungeți?

Ștefan Timofte jr : Acum dețin gradul 3 DAN, dar urmăresc o nouă performanță. Anul acesta îmi propun să dau și eu examen de 4 DAN, chiar am avut o discuție cu președintele Federației Române de Karate Tradițional, și am început pregătirile deja. Pentru stagiul de instructori și antrenori, e posibil ca examenul să fie organizat în luna august, într-o stațiune de pe Litoral.

  1. Cum vedeți viitorul acestui sport?

Ștefan Timofte jr : În sala de karate de la Tomești sunt 40 de copii care vin la antrenamente. Părinții sunt interesați ca și copiii lor să facă sport, dar nu prea îi interesează performanța, pentru că timpul este limitat, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Programul de muncă al părinților se prelungește deseori de la opt la zece, sau chiar 12 ore pe zi, copiii au acum de unde să aleagă în privința sporturilor și, în plus, au mai multe oportunități de petrecere a timpului liber, și, din aceste motive, iată că avem lipsa performanței în sportul românesc în general. Vedeți ce se întâmplă acum la gimnastică, box, atletism,  fotbal. Copiii vin două-trei zile la un sport, mai lipsesc, apoi vin din noi la antrenamente… Dar nu este destul. Performanța nu se face așa, ea înseamnă sacrificii și din partea sportivului, și din partea părinților.

  1. Cum se împacă sportul cu politica?

Ștefan Timofte jr : Se împacă prefect, pentru că ambele domenii sunt într-o dinamică permanentă, și eu pot să spun că politica pentru mine este ca un hobby, nu este principala mea activitate, și, ținând cont de faptul că acest sport necesită o oarecare atenție, concentrare, luarea deciziei într-o fracțiune de secundă, când m-am confruntat cu astfel de situații din politică mi-a fost mai ușor.

 

Și ajungem și la cel mai mic Ștefan Timfote, fiul antrenorului și nepotul primarului. Are șase ani, este în clasa 0, iar de vreo doi ani merge la antrenamente la club. Îi place foarte mult. Și ne-a răspuns și el la câteva întrebări.

 

  1. Cine te-a adus în sala de sport?

Ștefan Timofte jr.jr.: Bunicul m-a luat cu el la antrenament.  Mi-a plăcut. Dar acum fac antrenamente cu tata.

  1. Îți mai place și alt sport?

Ștefan Timofte jr.jr.: Da, îmi place să joc fotbal.

  1. Cum te înțelegi cu colegii tăi de la școală?

Ștefan Timofte jr.jr.:  Foarte bine, colegii mei îmi spun să le arăt figuri din Karate. Să știți că o mulțime de colegi de–ai mei vin la antrenamente, la sală.

  1. Câte trofee ai?

Ștefan Timofte jr.jr.: La Campionatul care a fost în luna februarie am luat medalie și locul al doilea.

  1. Ce îți place mai mult – uniforma de la școală sau kimono-ul?

Ștefan Timofte jr.jr.:  Mă simt mai bine în kimono, că e mai răcoros și îmi place cum stă pe mine.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments