Comitetul pentru Situații de Urgență propune închiderea tuturor școlilor din țară. Reacția lui Orban

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă analizează, în ședința de luni, posibilitatea ca școlile din România să se închidă în perioada 10 - 21 aprilie 2020.

0
36

Declarațiile lui Ludovic Orban în cadrul ședinței Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă:

– Trebuie să discutăm despre propunerea privind activitatea școlară. Este o decizie pe care am analizat-o și trebuie să o cântărim. Și eu cred că, dacă există cel mai mic risc, va trebuie să suspendăm activitatea la nivelul învățământului preuniversitar. Trebuie să discutăm condițiile, perioada, ce măsuri aferente luăm.

– Trebuie să stabilim de când poate intra în vigoare o astfel de măsură.

– Legat de capacitatea de diagnosticare, aici trebuie să reducem timpii de deplasare prin amplasare optimă a aparatelor de diagnosticare, prin creșterea numărului de aparate de diagnosticare.

– Trebuie să îmbunătățim mecanismul de respectare a izolării la domiciliu. Aplicarea fermă de sancțiuni către cei care încalcă regulile izolării la domiciliu.

– Trebuie să discutăm despre controlul mai riguros la intrarea în țară, pe rutier și feroviar.

Înainte de ședința Comitetul pentru situaţii de urgenţă, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că se analizează posibilitatea închiderii şcolilor în contextul epidemiei de coronavirus, însă a subliniat că o astfel de măsură nu poate fi luată uşor şi că este nevoie să fie pregătită.

“Am văzut că toată lumea se pricepe la toate măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul. Această măsură este în analiză. Nu este o măsură care poate fi luată uşor, pentru că o măsură de închidere a şcolilor perturbă procesul educaţional şi lipseşte copiii, elevii, de posibilitatea de a primi toate informaţiile, cunoştinţele necesare şi de a crea un gol în ceea ce priveşte derularea serviciului educaţional. Este o măsură care într-un fel trebuie pregătită. Puneţi-vă întrebarea ce fac copiii care nu se mai duc la şcoală? Rămân acasă. Pot să stea ei sub supraveghere? Există în fiecare familie un bunic sau o bunică sau un membru al familiei – mama sau tata – care nu lucrează? Copiii nu pot fi lăsaţi fără supraveghere, pentru că, altfel, dacă nu-i mai ducem la şcoală şi îi lăsăm acasă fără supraveghere, s-ar putea să fie cu un grad de expunere mai mare la riscul de contaminare decât dacă se duc la şcoală într-un cadru organizat, aflaţi sub supravegherea cadrelor didactice. Astfel de măsuri trebuie luate după o analiză foarte serioasă, atunci când există cu adevărat toate argumentele pentru a putea lua această decizie. Avem ca punct de analiză din nou pe ordinea de zi a Comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă acest punct, această analiză pe care o facem”, a spus Orban la finalul Biroului Permanent Naţional al PNL.

 

Propunerile care vor fi discutate la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă de la ora 16:00:

– Închiderea granițelor rutiere și maritime în 2 zile;

– Să mute vacanţa de Paşte mai devreme, adică să închidă școlile de săptămâna viitoare;

– Să fie monitorizați și pacienții din izolare, nu doar cei din carantină;

Ministrul interimar de Interne, Marcel Vela, a precizat încă de duminică faptul că specialiştii vor lua în calcul închiderea unităţilor de învăţământ, pentru a-i proteja pe copii şi pentru a frâna răspândirea virusului.

Există deja un protocol în acest sens, aprobat de Institutul de Sănătate Publică.

Autorităţile au fost în alertă duminică seară, după ce o studentă cazată în Regie, cel mai mare campus din Capitala, a anunţat că se simte rău. Tânăra venise de curând din Italia. O ambulanţă tip izoleta a preluat-o pe tânără.

Testele au ieşit negativ, dar până atunci, autorităţile au făcut mai multe scenarii legate de închiderea facultăţii sau chiar a universităţii.

Criteriile de suspendare

Institutul Naţional de Sănătate Publică a aprobat procedura şi criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, dacă apare cel puţin un caz confirmat de infecţie cu coronavirus. Autorităţile locale pot lua în calcul şi alte criterii decât cele medicale pentru întreruperea orelor.

Gândiţi-vă la situaţia când într-o comunitate ar reveni, în sânul familiilor, un val de români din zone cu focare infecţioase. Şi cât de rapid ar fi efectul de contagiune, dacă toţi copiii ar merge la grădiniţă şi la şcoală.

Vom intensifica controalele. vor fi verificări ample. Dacă apare un singur caz într-o şcoală, se suspendă cursurile la întreaga şcoală.

O altă decizie de impact îi vizează chiar pe pacienții deja internați în spitale din ordinul autorităților de Sănătate publică rudele familiile sau aparținătorii obișnuiți vor avea interdicția de a face orice vizită în spitale cel puțin până la finalul acestei luni.

În cazul pacienţilor care vor sta în carantină, autorităţile se angajează să le deconteze cheltuielile făcute în perioada de izolare.

Sistem de telemedicină

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: ″Vom implementa un sistem de telemedicină, de monitorizare de la distanţă a celor aflaţi în carantină. Vor fi monitorizate frecvența cardică, frecvența respiratorie, temperatura, locaţie GPS. Va fi imposibil să plece sau să prezinte o alterare a stării de sănătate fără a se ştie în timp real.″

Măsuri fără precedent se iau şi în sistemul penitenciar, unde în prezent sunt închişi peste 20 de mii de deţinuţi.

Rudele lor vor avea interdicţia de a pătrunde în sectoarele de vizită, dacă prezintă simptome specifice sau dacă au fost de curând în ţările în care s-au înregistrat infectări cu noul coronavirus.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments