Măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului implică începând de miercuri și instituțiile de învățământ. Autoritățile naționale au luat decizia ca toate instituțiile de învățământ preșcolar și școlar să fie închise în perioada 11-22 martie, cu posibilitate de prelungire. În județul Iași sunt 220 de școli cu personalitate juridică, 386 unități de învățământ arondate și 1473 de clădiri. “Se suspendă activitatea a 220 de unități de învățământ, peste 120.000 de elevi, de școală și grădiniță, vor petrece următoarea săptămână acasă. Se recomandă ca aceștia să fie ținuți acasă, evitându-se colectivitățile”, a anunțat Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iași.
Părinții, afectați de vacanța elevilor
Părinții sunt și nu sunt încântați de decizie. Unii dintre ei vor trebui să-și lase copiii singuri acasă pentru că nu are cine să stea cu ei. „Fetița mea este învățată să stea singură. Și până acum stătea după ce termina orele la școală. Până la patru când veneam eu sau soțul de la serviciu, stătea singurică. Acum va trebui să stea toată ziua. Asta este. Nu avem cu cine să o lăsăm. O vom suna și poate mai trecem pe la ea, dacă se poate”, spune o mămică. Pentru alții, bunicii sunt soluția sau reușesc cumva să se împartă. „O să încercăm să îi ținem acasă, să stea izolați, care și cum mai poate, ba cu bunica, nu avem de ales. Măsura însă nu știu cât de eficientă va fi dacă unii dintre noi își vor duce copiii în mall-uri sau locuri de joacă, pentru că acolo se vor duce majoritatea. Situația nu mă panichează dar o reținere este. Bine nu-i vine nimănui”, a spus un alt părinte. „La noi are cine să stea cu ei. Unul lucrează și unul nu. Cred că este o decizie bună. Ar trebui prelungită”, a spus altul.
Afterschool-ul, o soluție
Mulți părinți însă nu au variante. Bunicii nu stau pe-aproape sau nu pot avea grijă de copii, jobul nu le permite să-și ia liber și singura soluție rămâne afterschool-ul. În județul Iași sunt 25 de astfel unități, mai multe la nivelul municipiului Iași, dintre care doar trei sunt în subordinea Inspectoratului Școlar Județean. Este vorba de Școala Carol, Tomești și Alecu Russo. Ministerul Educației a făcut recomandări și cu privire la activitatea afterschool-urilor însă pentru că mare parte dintre ele sunt private nu există vreo obligativitate pentru acestea. „Recomandările Ministerului Educației sunt foarte clare. În această perioadă este de dorit evitarea manifestărilor sau a oricărei forme de organizare în colectivități, iar activitatea de afterschool se face în colectivități de copii”, a adăugat Sabina Manea, purtător de cuvânt ISJ Iași. Unii părinți sunt de acord cu Ministerul însă dacă autoritatea nu are nicio putere, ei nici atât. Ar trebui închise și aftershool-urile, degeaba închizi doar școala.
Pentru că nu sunt obligați să-și suspende activitatea, mulți dintre proprietarii de cluburi profită de permisivitatea legilor și speculează perfect nevoia părinților. Dacă până acum programul era potrivit cu programul școlar al elevilor înscriși la ei, odată cu măsura luată la centru, au prelungit programul. Pe facebook, unde se promovează, deja s-a făcut anunțul. „Dacă cursurile se suspendă… noi rămânem DESCHIȘI! Vrem să vă fim sprijin, dragi părinți, de aceea vom asigura pe toată perioada un program prelungit cuprins între orele 7.30-17.30”, anunță Clubul educațional PEP.
Alții s-au conformat
Sunt totuși proprietari de astfel de cluburi care au luat mesajul de la minister ca o obligație și își vor închide activitatea în perioada în care copiii nu merg la școală. Aceștia doresc să îi îndemne pe părinți să pună mai presus de orice sănătatea copiilor lor. „Eu închid activitatea. Eu iau foarte în serios măsurile stabilite de Ministerul Educației. Școlile se închid ca să reducem cât mai mult contactul unii cu ceilalți în colectivități. Dacă eu sunt sănătoasă și nu fac parte din categoria mai expusă acestui virus, asta nu înseamnă că trebuie să mă gândesc numai la bani. Dacă țin la copiii lor, părinții trebuie să găsească o soluție în această perioadă”, anunță pe Facebook conducerea unui afterschool din Iași.
Va fi afectat procesul educațional?
În timp ce părinți caută soluții pentru perioada 11-22 martie, cei implicați în procesul educațional analizează posibilele efecte ale acestei pauze, mai ales că în mediul online se tot promovează programe de învățare. Laviniu Lăcustă, Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iași crede că: „Deocamdată nu este o problemă pentru că e vorba de o perioadă de suspendare de doar două săptămâni. Eu cred că putem recupera ușor acele săptămâni în care vremea se va încălzi iar contagiunea va fi minimală. Cât despre cursuri online, în acest moment nu cred că suntem pregătiți, cred că sunt basme aceste lucruri. Nu vom putea face o pregătire online, se va putea face doar o pregătire individuală ținându-se cont de programele școlare dar vă asigur că vom avea în vedere recuperarea în timp util a materiei pierdute”.
La nivelul municipiului Iasi s-a luat măsura ca și creșele să fie închise. Mihaela Ghioca, șefa Direcției de Creșe anunța: „În urma ședinței din primărie, domnul primar a decis ca și creșele să fie închise. În această perioadă noi vom lua măsuri de dezinfecție așteptând noi decizii la sfârșitul săptămânii”.
Pentru perioada următoare, recomandarea cadrelor didactice către părinți este de a ține copiii acasă și fiecare va stabili un mod de comunicare cu părinții pentru a nu îi lăsa să se plictisească prea tare.