Din țară de tranzit, cum era în anii 90, România a devenit unul dintre statele în care consumul de droguri a devenit un fenomen de masă. Traficanții sunt mulți și par că se înmulțesc în fiecare zi. ”Dacă arestezi pe unul și îl bagi la închisoare, a doua zi apar alți doi”, este concluzia ofiţerilor de la DIICOT.
Cifrele sunt îngrijorătoare. În anul 2019, s–au înregistrat 300 de cazuri de urgenţe medicale ca urmare a consumului de droguri. Mai grav este că trei tineri și-au pierdut viața în urma consumului de substanțe psihoactive. Și este pentru prima dată când, în municipiul Iași, s-au înregistrat decese din cauza consumului de droguri.
Cannabis, etnobotanice, cocaină
În Iași, cele mai consumate substanțe psihoactive sunt cannabisul, etnobotanicele și cocaina. Medicii de la Spitalul de Copii ”Sfânta Maria” au tratat 210 copii care consumaseră substanțe interzise, iar la Spitalul ”Sfântul Spiridon” au cerut asistență medicală 90 de adulți.
În Iași, profilul consumatorului de droguri este următorul: băiat, cu vârsta între 13 și 34 de ani, iar la elevi, cel mai mare consum s-a înregistrat la cei de clasa a XI-a. Situația financiară nu reprezintă un criteriu – atât persoane active economic, dar și cele inactive, pot consuma droguri care sunt foarte ieftine – cinci lei țigara.
Mulți dintre consumatori ajung la psihiatrii de la Institutul de Psihiatrie Socola. Anul trecut au cerut ajutorul lor 100 de persoane care au primit și tratament. Dintre acestea, 62 preferau etnobotanice și 11 cannabis, în timp ce restul au abuzat de alte droguri precum opioide, heroină, cocaina, ketamina.
În anul 2019, Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi a înregistrat 141 de persoane consumatoare de droguri, care au beneficiat de servicii de asistenţă integrată pentru consum de canabis, marijuana, haşiş, NSP, MDMA, heroină sau cocaină, policonsum de droguri de mare risc.
La adulți e problema lor de unde au bani ca să își procure drogurile. Dar la minori abordarea este alta, ne spun specialiștii. ”Traficanții merg în parcuri, în cele de prin cartiere, și îi abordează pe copiii de 12-13 ani. Le oferă o țigară, după câteva zile, alta, după alte câteva zile, încă una. Între timp, se instalează dependența. Când copilul mai vrea o țigară, atunci i se spune: Da, dar trebuie să devii distribuitor. Și așa se extinde rețeaua de traficanți”, spune Marius Manea, şeful Centrului de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi. Sau devin infractori – fură ca să facă rost de bani pentru țigările cu etnobotanice. Una singură costă cinci lei. În plus, pedepsele sunt prea blânde: un traficant de droguri este trimis după gratii trei ani și jumătate, dar iese mai repede.
Prevenția, cea mai bună soluție
Principala cauză a consumului de droguri în rândul tinerilor este anturajul. Și atunci, cei de la Centrul de Prevenție, Evaluare și Evaluare Antidrog Iași au o altă soluție. ”Vom face un proiect local – dacă principala cauză a consumului de droguri este anturajul, hai să facem ca tot anturajul să fie principala cauză a renunțării la consumul de droguri – adică să formăm copii, tineri care să meargă mai departe, să transmită mesajul nostru nu într-un cadru formal, ci informal. Să formăm acei lideri de opinie care, în cadrul întâlnirilor dintre tineri, să propage mesajul nostru. Nu va fi ușor, pentru că va trebui mai întâi să identificăm pe acei tineri care sunt ascultați de colegi, de prieteni. Nu e neapărat nevoie să fie elevi de nota 10, dar să aibă o oarecare influență pozitivă asupra grupului. Sperăm să ne iasă”, mai spune Marius Manea.
Realitate crudă
Specialiștii care lucrează în domeniu sunt realiști: consumul de droguri nu poate fi eradicat în țara noastră. Poate fi doar ținut sub control. Ar fi minunat ca tinerilor noștri să li se ofere posibilități de petrecere a timpului liber așa cum au cei din Islanda, unde Guvernul le pune la dispoziție gratuit săli de sport, unde își consumă energia. În consecință, cea mai bună cale este prevenția.