Numărul cazurilor a crescut la 59, potrivit unei informări de presă. Este vorba de 6 noi cazuri în Hunedoara.
Cazul 53 a fost depistat. Este vorba despre un bărbat din Covasna, venit din Italia, Trentino, pe 08.03 si autoizolat la domiciliu,contact cu un caz pozitiv.
Încă două persoane au fost depistate cu noul coronavirus în România.
Este vorba despre un tânăr de 21 de ani, din județul Mureș, șofer de TIR, care a călătorit în Italia în perioada 4-6 martie. În cursul zilei de 10 martie 2020, a apelat 112 acuzând simptome care se încadrau in definiția de caz. Este internat la secția de boli infecțioase a Spitalului județean din Tg. Mureș. Va fi transferat la Cluj-Napoca.
Pacientul cu numărul 52 este o tânără de 33 ani, care lucrează în Trentino, Italia, și care s-a intors pe 10 martie, in ziua urmatoare, fiind internat cu durere în gât la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.
Declarațiile lui Orban:
– La ora actuală există 50 de cazuri diagnosticate, cred că numărul de persoane infectate arată că toate măsurile luate au generat efecte.
– Vreau să le mulțumesc medicilor că au dat răspuns prompt la toate problemele pe care le-am avut.
– Vreau să remarcăm că aproape toate persoanele depistate, fie erau în carantină, fie în izolare la domiciliu.
– Cred că trebuie să ne concentrăm pe câteva direcții de acțiune: întărirea Direcțiilor de Sănătate Publică și schimbarea de urgență a celor care nu-și fac datoria.
– Există în rețeaua școlară foarte mulți medici, care odată cu suspendarea cursurilor, pot fi solicitați să asigure sprijin.
– Trebuie crescută capacitatea de a pune diagnosticul mai repede.
– În ceea ce privește Poliția de Frontieră, acum s-au luat măsuri și în alte țări, care pot să reducă presiunea. Trebuie să fim pregătiți pentru luarea unor măsuri, pentru creșterea numărului de persoane în funcția de destinația de unde vin.
A fost confirmat al 50-lea caz de coronavirus în România. Este vorba despre o femeie de 54 de ani din Neamț. Este internată la Spitalul Roman din 11 martie cu tuse, febră, faringită. În data de 01.03.2020 s-a întors din Italia, din zonă neafectată.
Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunţat joi 1.556 de persoane sunt în carantină instituţionalizată şi 13.646 în izolare la domiciliu.
„Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 1.556 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID-19 (coronavirus). Alte 13.646 persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.921 teste. Dintre acestea, 1.873 au fost cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele actualizate nu sunt infectate cu COVID-19”, informează GSC.
Potrivit CGS, șase dintre persoanele care au fost confirmate cu coronavirus sunt declarate vindecate.
Persoanele confirmate cu COVID-19 sunt internate în spitale din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Timiş şi Dolj.
Până în prezent au fost înregistrate 28 de dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor şi două dosare privind infracţiunea de comunicare de informaţii false.
Totodată, direcţiile de sănătate publică au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 300.000 de lei, la nivel naţional, pentru persoanele care nu au respectat măsura auto-izolării la domiciliu.
Bărbatul de 52 de ani nu ar fi ieșit din țară
Bărbatul de 52 de ani, asistent șef la Spitalul Județean din Constanța, nu ar fi ieșit din țară. El se află în concediu de câteva zile și se prezentase de mai multe ori la spital, pentru investigații la plămâni. Doar că autoritățile nu au reușit să identifice de unde a luat virusul. În ultimele zile, bărbatul a fost plecat din oraș, dar a fost și la muncă.
George-Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța: „A fost plecat din județ în Piatra Neamț. În data de 2 martie, pacientul a fost în concediu de odihnă, pe data de 3-4 martie a fost la locul de muncă. Din datele pe care le avem, nu a fost stabilit nici un fel de contact cu persoane care să vină din zonele carantinate din Italia, nu a fost plecat din țară, nu a călătorit în țări cu posibil risc”.
La spitalul județean din Constanța au fost luate măsuri.
Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean de urgență Constanța: „Vom continua cu aceste măsuri de dezinfecție pe secțiile afectate. Se fac listele cu pacienții și personalul, în special cu care a fost în contact, astfel încât aceștia să poată să fie testați”.
Cazuri noi, în alte județe din țară
Cazuri noi au apărut și în alte județe din țară. La Arad, ieri, cinci bărbați care se aflau în carantină pentru că s-au întors din Italia pe 9 martie au fost testați pozitiv cu noul virus. Și la Iași au fost cazuri: un tânăr de 20 de ani, întors din Italia, un polițist de frontieră și un bărbat care a fost în excursie la Veneția, dar care la întoarcerea în țară a omis să spună adevărul.
Lucian Indrei, director DSP Iași: „Din datele noastre nu există în evidență și colegii ne-au comunicat că aceștia nu au o fișa, ceea ce înseamnă că a omis să declare”.
Capitala, cea mai afectată zonă
Capitala rămâne în continuare zona cea mai afectată de coronavirus din țară, iar numărul persoanelor diagnosticate pozitiv cu COVID 19, care au intrat în contact cu fostul polițist internat la spitalul Dimitrie Gerota, a crescut. După testarea pozitivă a câtorva persoane din familia sa și a unui medic care l-a îngrijit, un alt bărbat din București, de 56 de ani, s-a prezentat la spital cu probleme respiratorii grave și a fost consultat la urgențe majore. Însă abia după câteva ore le-a spus medicilor că a intrat în contact cu fostul ofițer.
Imediat ce suspectul a fost preluat de la spitalul Universitar, întreaga unitate de primiri urgențe a fost dezinfectată, iar managerul unitățîi sanitare spune că doctorii care au intrat în contact cu bărbatul diagnostigat cu noul virus au purtat echipament de protecție.
Pe numele fostului polițist, care a ascuns că a fost plecat în Israel, a fost deschis un dosar penal, iar spitalul este acum în carantină.
Raed Arafat: „Referitor la Gerota, a fost introdus în carantină. Nu mai iese nimeni 14 zile, pacienții vor fi îngrijiți și se fac analiele pentru a se asigura că focarul se oprește acolo. Ancheta epidemiologică continuă”.
Inclusiv Serviciul Român de Informații a anunțat oficial că un ofițer al instituției a fost testat pozitiv la COVID-19. În Serviciu, a fost înființată o comisie care va monitoriza măsurile adoptate în vederea limitării răspândirii virusului de către persoanele care au intrat în contact cu bărbatul.