Plăcinte cu cartofi și ceapă călită

În această perioadă de post ne putem bucura de plăcintele tradiținoale făcute în casă de către bunicile noastre.

0
2155

Una dintre cele mai delicioase plăcinte de post este cea cu cartofi țărănești și cu ceapă călită. O rețetă de plăcinte moi, pufoase, aromate, cu umplutură generoasă care ne face toate poftele. O rețetă veche care se pregătea în mod special în Postul Paștelui.

Lespede

Plăcinta cu cartofi și ceapă călită mai sunt cunoscute și sub denumirea de lespede. Iar pentru această rețetă trebuie să avem un aluat de plăcinte de post dospit, care se face foarte simplu. De cele mai multe ori facem mai mult aluat pe care îl putem găti cu diferite umpluturi. Rețeta noastră este una de post și am ales să umplem plăcintele cu cartofi și ceapă călită pentru a fi cât mai gustoase. Vorbim de o umplutură de un fel de cartofi țărănești care se prepară foarte ușor. Avem nevoie de cartofi fierți în coajă care se cojesc și se pun într-o tigaie cu ceapă, ulei, chimen, dar și un pic de boia dulce. Unele gospodine prepară umplutura de cartofi cu ceapă cu o zi înainte.

Mod de preparare

Se pune într-un bol făina, apa, zahărul, drojdia și se amestecă bine sau dacă aveți robot de bucătărie le lăsați la mixat aproximativ două minute. Pentru început aveți nevoie de 350 de ml de apă și completați doar în cazul în care considerați că mai este nevoie. Se adaugă sarea, uleiul și se frământă totul. Când observați că aluatul este elastic, neted, potrivit de moale se adună sub forma unei bile pe care o ungeți cu ulei și o lăsați în bol. Se acoperă totul cu folie de plastic, iar aluatul se lasă la dospit între 20 și 45 de minute, în funcție de temperatura camerei. Între timp se fierb cartofii în coajă, se lasă la răcorit pentru a-i putea decoji, după care se taie în cubulețe potrivite. Curățăm ceapa care trebuie tăiată solzișori și se pune într-o tigaie cu două linguri de ulei, un praf de sare, dar și jumătate de linguriță de semințe de chimen la foc mic. Lăsăm totul să se călească timp de aproximativ trei minute, iar la sfârșit se pune sare, piper negru, dar și o linguriță de boia dulce. După ce tigaia noastră se răcește, zdrobim ușor cartofii cu o furculiță pentru a obține bucățele mai mari. Odată gata umplutura,trecem să pregătim aluatul care se împarte în bile mai mici, astfel la un kilogram de aluat ar trebui să obținem aproximativ șapte bile. Se unge masa cu ulei și bilele de aluat se fac foi de 20 de cm și trebuie să aveți grijă să nu îl întindeți foarte tare ca să nu rămână subțire la mijloc. Apoi pe fiecare foaie se adaugă aproximativ 50 de grame de umplutură de cartofi cu ceapă călită care trebuie netezită și trebuie să aveți grijă să nu ajungeți cu ea până la margini. Se aduc marginile aluatului spre centru, se presează pentru a sta lipite și se întoarce plăcinta cu lipitura în jos. Plăcintele de obicei se coc pe plită, însă noi le vom face într-o tigaie de fontă în care nu aveți nevoie să puneți ulei. În doar maxim cinci minute, la foc mic, o plăcintă este gata, pe fiecare parte. Plăcintele se fac rând pe rând, în aproximativ jumătate de oră puteți să coaceți cele șapte plăcinte. Ele se așează teanc, una peste alta pentru a se păstra calde și fragede.

 

Aluat pentru plăcinte de post

  • 600 g făină
  • 350 – 370 ml apă călduță
  • 20 g drojdie proaspătă sau 7 g uscată
  • 12 g sare
  • 10 g zahar
  • 40 ml ulei

 

Umplutură

  • 400 g cartofi fierți în coajă
  • 1 ceapă medie
  • 2 linguri de ulei
  • sare
  • piper
  • chimen
  • boia dulce

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments