Spitalul de Neurochirurgie, pregătit să sprijine Spitalul de Boli Infecţioase în lupta cu coronavirus

Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” este cea mai dotată unitate medicală în acest moment în Iași și are capacitatea de a trata în perioada de situație critică 54 de pacienți. Practic, Spitalul de Neurochirurgie vine în sprijinul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” în cazul în care acesta nu va face față valului de pacienți infectați cu coronavirus. Managerul spitalului, prof. dr. Lucian Eva ne îndeamnă să nu intrăm în panică, să privim această criză ca o oportunitate: „Vă spun asta pentru că noi stăm aici în spital pentru voi, voi stați acasă pentru noi”.

0
172

Spitalul Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași este spitalul de linia a doua în lupta cu infecțiile coronavirus. Unitatea medicală vine în completarea Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” care are 300 de paturi destinate pacienților care se vor infecta cu COVID-19. Cei care vor avea nevoie de terapie intensivă vor putea fi internați în Spitalul de Neurochirurgie.

 

“Spitalul Clinic de Neurochirurgie este clinică suport pentru Spitalul de Boli Infecțioase. Suntem o unitate suport pentru pacienții critici în sensul în care vor necesita intubație și ventilație mecanică. La nivelul Spitalului de Boli Infecțioase sunt disponibile nouă paturi de terapie intensivă complet utilate, însemnând paturi speciale, aparate de ventilație, monitoare și tot ce înseamnă conexă a acestui pacient critic. La nivelul Spitalului de Neurochirurgie avem disponibile în momentul de față pentru această situație, într-o primă etapă, 16 paturi de terapie intensivă, la fel complet utilate și care sunt amenajate într-o secție clinică în spital cu circuite separate și filtre de contaminare pre și post intrare în această secție. Dacă lucrurile devin critice și e nevoie de un alt suport în două săptămâni, Spitalul de Neurochirurgie mai poate pune la dispoziție 30 de paturi de terapie intensivă complet utilate cu circuite separate. În total 41 de ventilatoare, 13 aparate de anestezie, practic în această perioadă de situație critică noi o să putem trata 54 de pacienți”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, prof. dr. Lucian Eva.

 

Grija cea mai mare a managerului Lucian Eva de la Spitalul de Neurochirurgie a fost aprovizionarea unității medicale pentru situații de criză. Pregătiți în permanență, medicii neurologi pot face față cu brio și altor specialități.

 

„Dintr-o situație extrem de obiectivă și anume aceea că noi deținem cel mai mare număr de ventilatoare din toate spitalele din Iași și putem organiza inclusiv circuite din acest punct de vedere suntem în linia a doua. Plus că noi avem echipamente de protecție pentru a rezista aproximativ o lună, o lună jumătate în această pandemie, iar ulterior probabil că se vor găsi mijloace suplimentare a materialelor de protecție. Nu este vorba că noi ne-am organizat din timp, acesta este modul nostru de lucru de ani de zile, permanent avem stocuri în avans cel puțin pentru o lună, însemnând materiale sanitare, medicamente, dezinfectanți, etc.”, a precizat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, prof. dr. Lucian Eva.

 

„Sistemul sanitar român va face față situației de urgență”

Situația dramatică a multor țări a făcut ca sistemul sanitar să fie pregătit din timp și s-au luat măsuri imediate de prevenire a răspândirii virusului.

 

„Să sperăm că nu se va ajunge să avem situația din Italia, personal cred că nu vom ajunge. Pe de altă parte sistemul sanitar roman, cu toate deficiențele lui, consider că va face față cu brio acestei situații. S-au luat măsuri relativ din timp, de prevenire a răspândirii acestei epidemii. Spitalele au o dotare necesară cât de cât bună astfel încât să rezite acestei situații, important este ce se va întâmpla după. Și cred că o reașezare a importanței sistemului sanitar și a medicilor și a cadrelor medicale din sistem este extrem de importantă. Chiar dacă e hulit, prigonit, medici arestați, cu toate acestea să știți că marea majoritate a oamenilor din sistem nu fac meseria asta pentru bani. Această situație de criză o putem interpreta ca și o oportunitate”, a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, prof. dr. Lucian Eva.

 

„Noi stăm aici în spital pentru voi, voi stați acasă pentru noi”

În cazul în care numărul cazurilor de pacienți care vor fi infectați cu coronavirus va crește, medicii nu vor mai pleca acasă și vor rămâne în spital până la încheierea situației de criză.

 

„E cazul ca să fie transformată această criză într-o oportunitate pentru această țară, pentru întregul sistem sanitar și pentru oameni. Este cazul să învețe să fie mai responsabili, cu ei înșiși, cu cei din jur, cu consumul ca atare. Nu trebuie să intre în panică vis a vis de partea de alimentație sau de aportul medical în situația dată. Să nu intre nimeni în panică, lucrurile trebuie luate ca atare. Să se respecte regulile, să stea acasă dacă nu au neapărat nevoie să circule pe străzi, ci doar pentru strictul necesar. Vă spun asta pentru că noi stăm aici în spital pentru voi, voi stați acasă pentru noi, nu sunt cuvintele mele ci le-am văzut circulând pe rețelele de socializare și cred că este extrem de important. Stați acasă, nu ieșiți inutil pe străzi, va trece ca orice criză. Important este să ne gândim ce se întâmplă după și să fie o oportunitate pentru întreaga populație a României, să se reașeze lucrurile într-un alt mod”, a încheiat  managerul Spitalului Clinic de Urgenţă “Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, prof. dr. Lucian Eva.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments