“Nu ne vom îmbolnăvi dacă respectăm disciplina” – Ioan Bârliba, manager “Sf. Spiridon” Iași

Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Spiridon” Iași este în linia a III-a. Managerul Ioan Bârliba a redus drastic numărul pacienților internați. În acest moment în spital sunt doar 400 de persoane internate, de la aproximativ 1200 de locuri pe care le avea unitatea medicală în mod normal. Astfel, managerul Ioan Bârliba a decis ca în această perioadă în care sunt paturi libere în spital să se facă o amplă dezinfectare a secțiilor.

0
2514

„Noi suntem spital de suport III, practic suntem în linia a III-a. Să sperăm că nu o să fie nevoie să intervenim și noi. Nu am stat nepăsători și ne-am pregătit cu tot ce trebuie și aici vorbim de medicamente, materiale sanitare. problema este că furnizorii noștri în marea majoritate dau negație, invocând faptul că producătorul nu poate livra sau camioanele cu marfă se află undeva blocate între granițe, lucru care este adevărat. Dar cu toate acestea, stocurile pe care le are spitalul nostru acum în ceea ce privește măștile, dezinfectanții, săpunul, bonetele ajung pentru aproximativ o lună jumătate, asta în ipoteza în care am intra în bătălie și noi. Acum noi suntem în așteptare și pregătiri. Ca urmare a ordinului ministrului a apărut și știam că va urma asta și am luat măsura reducerii drastice a internărilor elective, adică a internărilor de care nu e nevoie imediat sau programate așa cum le spunem noi. Ca atare, din cele 1158 de paturi pe care le aveam zilnic 1100 de pacienți, acum avem în jur de 400. Deci am redus activitatea spitalului în ceea ce privește prezența pacienților strict la urgențe majore. Asta arată  faptul că ne-am limitat doar la profilul spitalului nostru de urgență și am creeat potențiale spații de izolare, în eventualitatea izbucnirii să spunem epidemiei și a neputinței spitalelor din prima linie. Astfel, fiecare secție clinică prin dispoziția comitetului director are rezervat un salon special pentru aceste cazuri, dacă vor fi.”, a declarat dr. ec. Ioan Bârliba, manager  “Sf. Spiridon” Iași.

Triere riguroasă a pacienților

O altă decizie luată de managerul Ioan Bârliba a fost cea de a pune corturi în curtea spitalului pentru a tria riguros pacienții care se prezintă în stare de urgență.

„Cele trei corturi amplasate fac un triaj riguros al pacientului care constă în adresarea unui set de întrebări clare dacă vin din zone afectate de virus. Dacă răspunsul este nu se merge mai departe și își urmează cursul afecțiunilor, dacă răspunsul este da pacientul merge în partea dreaptă și se urmează un protocol riguros până la trimiterea acestuia la Spitalul de Boli Infecțioase.”, a precizat dr. ec. Ioan Bârliba, manager  “Sf. Spiridon” Iași.

„Le mulțumesc tuturor medicilor din spitalul nostru care sunt eroi”

Medicii de la Spitalul Clinic de Urgență  „Sf. Spiridon” Iași se pregătesc totuși de ce e mai rău. În cazul în care va fi nevoie și cea de-a trei-a linie aceștia au la dispoziție câteva sute de paturi pentru primirea pacienților care se vor îmbolnăvi de coronavirus.

„Profităm de acest moment și facem dezinfecție terminală, facem curățenie generală. Noi nu am trimis personalul acasă, l-am păstrat integral, astfel avem mai puțini pacienți decât personal. Ne-am axat pe igienizare, curățenie, dezinfecție și asta pentru că nu mai avem așa mulți pacienți în spital. Nu ne vom îmbolnăvi dacă este disciplină. Dacă oamenii vor înțelege că nu trebuie să circule inutil, cei în vârstă care au depășit o anumită vârstă trebuie să stea acasă, să se limiteze strict la acele deplasări care sunt necesare în vederea achiziționării de alimente sau să apeleze la tineri. Le mulțumesc tuturor medicilor din spitalul nostru care sunt eroi și nu sunt cuvinte mari. Au ochii obosiți, mai ales cei de la la Spitalul de Boli Infecțioase care sunt în linia întâi. Eu sper din tot sufletul să nu ajungem și noi în situația în care să putem să gestionăm o asemenea situație. Acum când vă vorbesc nu avem nici un pacient bolnav de acest virus.”, a mai spus dr. ec. Ioan Bârliba, manager  “Sf. Spiridon” Iași.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments