Situaţia măsurilor întreprinse în județul Iași pentru a combate și a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:
- Un număr de 3.050 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 1.015 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
- Conform ultimelor centralizări, un număr de 340 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate.
- Structurile IPJ, IJJ și Poliție Locală au efectuat un număr de 1.832 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanțelor Militare, au fost aplicate 247 de sancțiuni contravenționale în valoare de 994.625 lei.
- Ministrul Sănătăţii a aprobat Ordinul de ministru privind Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei Coronavirus COVID-19 şi Lista spitalelor de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv cu virusul SARS-COV-2.
Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor reprezintă un document – cadru care instituie paşii care trebuie urmaţi de managementul unităţilor sanitare şi măsurile pe care trebuie să le implementeze pentru izolarea şi tratamentul cazurilor COVID –pozitive.
De asemenea, documentul conţine reglementări privind modul de folosire a echipamentului individual de protecţie (PPE) la nivelul unităţii sanitare, în mod raţional şi corect, în funcţie de secţie, personal şi tipul de activitate.
În colaborare cu autorităţile administraţiei publice locale, pe baza analizei la nivel local a capacităţilor de îngrijire a pacienţilor, a fost elaborată şi Lista cu spitalele de suport pentru pacienţii COVID – 19 pozitiv care necesită tratament şi pentru patologii specifice (ex afecţiuni cardiace, ortopedice, etc)
Astfel, la nivelul judeţului Iaşi:
v unitatea suport pentru pacienţii depistaţi pozitiv cu COVID-19 este Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu”;
v maternitatea suport pentru gravidele depistate pozitiv cu noul coronavirus este Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie “Elena Doamna”;
v unitatea desemnată pentru dializă este Spitalul Clinic “C.I. Parhon” Iași.
La nivelul ţării au fost identificate şi desemnate ca unităţi suport un număr de 57 spitale/ secţii exterioare/corpuri de clădire, 44 maternităţi, 60 spitale şi centre pentru realizarea procedurilor de dializă din toate judeţele ţării şi Bucureşti.
- Începând cu data de 30 martie 2020, persoanele care părăsesc locul în care au fost carantinate, fără aprobarea autorităţilor competente, vor fi obligate să reia ciclul de 14 zile de carantinare, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, şi vor răspunde penal conform legii. Totodată, persoanele care nu respectă condiţiile izolării şi sunt identificate în afara spaţiului de izolare vor fi obligate să intre în carantină 14 zile, suportând cheltuielile efectuate cu carantinarea acestora, şi vor fi sancţionate contravenţional, dacă fapta nu constituie infracţiune.
- Reamintim cetăţenilor să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE – 0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
- La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore, este: 0232.256.265.
- Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Numerele de telefon ale dispeceratului sunt : 0757-110.243 si 0747-504.013.