Cozonacul nu este doar un desert tradițional extrem de îndrăgit, ci și unul foarte practic. Musafirii care îți trec pragul se bucură întotdeauna când sunt serviți cu un cozonac proaspăt, iar pentru adulți și copii este o adevărată delicatesă în orice moment al zilei.
Bunicii, experți în servirea cozonacului
Specialiștii, când vine vorba de cozonac cu drojdie sau fără sunt cu siguranță bunicii. În preajma sărbătorilor de iarnă sau a celor pascale, ei le reamintesc nepoților și celorlalți membrii ai familie cât de bun este cozonacul.
Cu adevărat ingenioși, bunicii le servesc copiilor la micul dejun cozonac alături de o cană de lapte cald. Având în vedere dragostea cu care se pregătește acest desert, el devin cu siguranță unul dintre cele mai bune preparate.
Rețeta de cozonac fără drojdie
De ce ingrediente ai nevoie:
250 g făină
1 ou
150 grame zahăr
100 grame unt cu cel puțin 82% grăsime
150 ml lapte cald
2 linguri smântână fermentată
100 grame stafide
2 linguri de amidon de porumb
1 linguriță de praf de copt
1 vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu
1 praf de sare
1-2 lingurițe de zahar vanilat
În funcție de gust și preferințe poți adăuga și alte fructe uscate, semințe sau cacao.
Modul de preparare:
Pentru început, trebuie să fiți atente că toate ingredientele să fie la temperatura camerei. Într-un bol cerneți făina și adăugați apoi toate ingredientele solide: amidonul, praful de copt, zahărul vanilat sarea și bicarbonatul.
Într-un alt vas poți începe să bați oul alături de zahăr, însă este recomandat să crești treptat viteza mixerului, până când obții o compoziție omogenă, de culoare albă și mai ales pufoasă. Apoi, toarnă laptele călduț, adaugă și smântâna și continuă să amesteci până când se omogenizează.
Următorul pas este să topești untul și să îl adaugi peste compoziție alături de ulei. Amestecă cu un tel de această dată până când se încorporează toate ingredientele.
În același bol poți începe să adaugi amestecul de ingrediente uscate, puțin câte puțin. Treptat pune și stafidele și nuca sau cacao, după preferințe, și amesteca până când se omogenizează.
Pentru cât timp se coace acest cozonac fără drojdie
Aluatul se lasă să se „odihnească” timp de 5-10 minute. Apoi se așează în formele pentru cozonac. Ungeți tăvile înainte cu puțin unt sau cu hârtie de copt.
Cozonacul se lasă la cuptor pentru 50 până la 60 de minute, la o temperaturo de 180 de grade. Verifică cu o scobitoare dacă aluatul s-a copt.
După ce ai scos cozonacii de la cuptor lasă-i să se răcească puțin apoi taie-l felii. Desertul tradițional este gata să fie servit pe mesele tuturor.
Poftă bună!