Lucian Eva, manager Spitalul de Neurochirurgie Iași – “Fără spital mobil, Iașul riscă să se transforme într-un focar epidemiologic și să fie închis”

0
2039

Cele mai grave cazuri din Moldova ajung în spitalele regionale din Iași

În această perioadă, în România se așteaptă o creștere a numărului de cazuri de pacienți infectați cu COVID-19, lucru demonstrat chiar și prin studii și statistici. Astfel, vârful epidemiei de coronavirus poate să înceapă la sfârșitul luni aprilie și poate ține chiar și câteva săptămâni dacă regulile impuse nu vor fi respectate. Autoritățile ieșene încearcă să salveze Iașul de un posibil focar epidemiologic, inclusiv spitalele regionale din oraș, unde zilnic ajung pacienți din toată zona Moldovei, dar și din alte județe mai îndepărtate. În cel mai scurt timp Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț vor achiziționa prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest un spital mobil cu 250 de paturi care să deservească toată zona Moldovei. Unitatea medicală va fi amplasată la intrare în Iași, în comuna Lețcani și va avea 5000 de metri pătrați.

Spitalele regionale din Iași, în pragul unui focar epidemiologic

Autoritățile ieșene, dar și medicii din spitale încearcă pe cât posibil să evite situația județului Suceava care a fost închis după avalanșa de cazuri de COVID-19. Între timp lucrurile au început să se agraveze și în județul Neamț și Botoșani. În Iași zilnic ajung pacienți infectați cu COVID-19 din toată regiunea Moldovei cu diferite afecțiuni, unii în stare foarte gravă. Unitatea medicală mobilă este salvarea Moldovei, dar și a spitalelor regionale din Iași a căror blocaj poate duce la drame.

„Dacă lucrurile vor decurge precum ne-am propus, spitalul mobil va fi montat în perioada imediat următoare, sfârșitului luni aprilie și începutul luni mai. Este un spital care are ca și oganizare mai multe secții, ca de exemplu secția de primiri urgențe, secția de terapie intensivă, policlinici cu cabinete medicale pentru consultații, laborator, farmacie. A doua unitatea va fi cea de terapie intensivă de înaltă performanță cu minim 50 de paturi, dotată maximal cu tot ce trebuie. Vom avea și o unitatea de izolare sau de înaltă dependență de oxigen, fiind dedicată pacienților cu infecții COVID-19, forme medii care uneori pot fi dependenți de oxigen. Pentru cei cu forme ușoare vom avea 150 de paturi. Este un spital normal, de aproximativ 5000 de metri pătrați care va deservi toată Regiunea Moldovei. Partea medicală va fi asigurată de toate spitalele din Iași, cu preponderență cele ale Consiliului Județean Iași, fiind asigurate toate specialitățile necesare pentru buna desfășurare a actului medical. Practic acest spital mobil este o secție exterioară a unităților medicale din Iași. Trebuie să menționăm că și ISU vor fi implicați și ei în acest proiect pentru buna desfășurare a actului medical.”, a declarat dr. Lucian Eva, manager  Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași 2.

Spital mobil complet dotat, special pentru pacienții infectați cu COVID-19

Amplasat la intrare în Iași, spitalul mobil poate fi accesat cu ușurință, evitând transformarea orașului în focar. Forța acestuia fiind cea de a înlocui aproape capacitatea unui spital regional.

„Acest spital vine prin caietul de sarcini dotat cu materiale sanitare, inclusiv pentru virusul COVID-19 pentru două luni de zile. De la darea în funcțiune, toți pacienții care se adresează spitalelor din Iași, vor fi triați la nivelul acestui spital, primul pas fiind testarea pentru virusul COVID-19. În funcție de patologia și gravitatea pacienților, aceștia vor fi direcționați către celelalte spitale. Utilitatea acestui spital mobil se va vedea în momentul de apogeu al acestei epidemii, dar și ulterior având în vedere că prin noiembrie vom mai avea un vârf al virusului COVID-19. Acest spital va avea minim 250 de paturi și va fi extrem de util. Cu ajutorul acestei unități medicale tampon putem proteja, între ghilimele, toate spitalele din Iași și să nu uităm și cele din toată regiunea Moldovei. Astăzi suntem înconjurați de focare epidemiologice cum este în județul Suceava, Piatra Neamț, Galați, posibil și județul Botoșani. Atunci, capacitățile de tratament și de investigații al acestor spitale va scădea drastic, spitalele vor fi supra aglomerate. Să nu uităm un aspect că această unitate medicală mobilă aduce un plus valoare de capacitate de ventilare a bolnavilor, el poate ventila minim 50 de pacienți, iar dacă este cazul până la maxim 100, având posibilitatea de a ne extinde, fiind un spital modular. Astăzi în județul Iași sunt 150 de ventilatoare și care nu pot fi utilizate doar pentru tratamentul acestor pacienți și asta pentru că avem și bolnavi cu alte patologii care au nevoie de tratament.”, a mai adăugat dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași 2.

Evităm blocarea spitalelor regionale din Iași

În România aproximativ 1000 de cadre medicale au ajuns să se infecteze cu virusul COVID-19, iar peste 7000 de persoane au fost confirmate cu coronavirus, vindecați fiind aproximativ 1.400. În timp ce în carantină sunt aproximativ 23.000 de persoane, iar alte 60.000 aflându-se în izolare. Între timp în spitale ajung pacienți cu probleme grave de sănătate, fie din accidente rutiere, casnice, de muncă, iar cadrele medicale mai au o misiune în plus cea de a-i proteja și de virusul COVID-19.

“Trebuie să evităm să transformăm Iașul într-un focar epidemiologic pentru că sunt spitale regionale a căror blocaj poate duce la drame în teritoriu. Să nu uităm că Spitalul de Neurochirurgie tratează pacienți din toată țară, primim cazuri din toate județele României și vorbim de patologii extrem de complexe și complicate și nu suntem singurii în această situație. Noi în Iași aveam spitale regionale în contextul sistemului sanitar din România. Un spital militar care are toate circuitele poate asigura siguranța în primul rând a personalului medical și un tratament corect pentru pacienții care se adresează. Utilitatea lui pe viitor este incontestabilă. Acest spital arată forța a unui centru universitar, a unei administrații locale care capacitatea de a gestiona o astfel de situație. Acest spital va rămâne în gestiunea Regiuni de N-E a României și posibil că va fi donat armatei sau Inspectoratului pentru Situații de Urgență pentru alte situații ulterioare care pot apărea.”, a mai precizat dr. Lucian Eva, manager Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași 2.

La sfârșitul luni aprilie Iașul are spital militar

Patru firme, interesate să livreze spitalul mobil pentru tratarea cazurilor de COVID 19. A fost termenul limită de depunere a ofertelor pentru licitația de atribuire a contractului de furnizare a unui spital mobil/modular pentru diagnosticarea, tratamentul și combaterea răspândirii Covid 19 la nivelul regiunii de Nord-Est. Patru societăți (două din România, una din Turcia și una din India) au depus documentația în acest sens.Unitatea  medicală va fi achiziționată de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Euronest, fondurile fiind asigurate de Consiliul Județean Iași  (14,5 milioane de euro) și Consiliul Județean Neamț (3,2 milioane de euro), membre ale asociației. Ofertele vor fi evaluate de o comisie formată din reprezentanți ai spitalelor subordonate CJ Iași, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și ai ADI Euronest, urmată de negociere.

Valoarea estimată a contractului este de 73 949 579,83 lei fără TVA, criteriul de atribuire fiind cel mai bun preț raportat la calitate. Vor fi punctate special costul și termenul de livrare. Ulterior pandemiei, unitatea mobilă va putea fi folosită pentru campanii sau caravane medicale în zonele rurale ale Moldovei, pentru orice altă situație de urgență medicală, sau va fi dat în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

”În contextul actual pandemic se impune luarea de urgență a măsurilor de evitare a răspândirii virusului, testării și tratării pacienților infectați. Județul Iași este implicat în lupta cu acest inamic invizibil încă din prima zi. Spitalele din județ au adresabilitate regională. Pe lângă internarea cazurilor de coronavirus aici trebuie să fie tratați și pacienți cu alte afecțiuni. Este doar o chestiune de timp până când capacitatea de preluare a județului Iași, dar și a celorlalte unități medicale din Moldova va fi depășită. Analizând modul de intervenție al statelor care au trecut prin această criză, consider că una dintre cele mai bune măsuri pe care o putem implementa în Moldova este aceea de a instala facilități medicale mobile în afara marilor aglomerări urbane, cum este acest spital. Așteptăm în continuare implicarea financiară, nu doar declarativă, a altor administrații locale și județene”, a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași.

 

Contribuția fiecărui județ a fost stabilită în funcție de numărul de locuitori. Banii pot fi ulterior recuperați din fondurile europene alocate României de UE, special pentru acțiunile de prevenire și combatere a noului virus.  Pentru amplasarea spitalului, care va avea 250 de paturi, va deservi întreaga Moldovă și va ajunge la Iași complet echipat, este propus Parcul Industrial TransAgropolis de la Lețcani, situat pe drumul european E583, în afara aglomerării urbane, cu acces facil pentru transportul medical din celelalte județe ale Moldovei. În plus, locația beneficiază de toate utilitățile necesare funcționării unui astfel de obiectiv: apă, energie electrică, canalizare, 4 generatoare de curent electric, încălzire, platformă betonată existentă pe care poate fi  amplasat spitalul.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments