Masoneria. Ce este masoneria? Acest lucru se întreabă mulți dintre oameni, întrucât se vorbește pe la colțuri despre această instituție. De ce? Pentru că această organizație are și o latură secretă care a dat naștere mai multor speculații de-a lungul vremii. Totuși, ce este masoneria și cine poate fi mason?
Ce este masoneria?
Masoneria este o societate discretă sinonimă cu misticismul. Conform definiției, masoneria (cunoscută și sub denumirea de francmasonerie) este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o „Putere Supremă“ spusă „Mare Arhitect al Universului“.
Mai pe scurt, masoneria este cea mai mare organizație caritabilă fraternă și o fraternitate dedicată dezvoltarii spirituale de sine a inițiatului. Despre masoni, se spune că aceștia conduc lumea. Mulți dintre cei mai bogați oameni din lume fac parte din astfel de organizații.
Cuvântul ”mason” provine din substantivul francez „mason” care înseamnă „zidar”. Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa occidentală și trebuie specificat faptul că mentalitatea francmasonică nu este deloc una religioasă. În România, erau în anul 2009 aproximativ 7.500 de masoni.
Cine poate face parte din masonerie?
Există câteva criterii pe care orice mason ar trebui să le împlinească pentru a face parte din această grupare. Astfel, masonul trebuie să:
- creadă întru Marele Arhitect al Universului (Dumnezeu), in vointa Sa revelata si in nemurirea sufletului;
- să fie bărbat liber și de bune moravuri și un bun exemplu în societate;
- să aibă 21 de ani împliniți și mijloace onorabile de existență;
- să aibă un simt deosebit al cinstei si onoarei;
- să aibă un nivel de cultură ridicat pentru a înțelege și aprofunda învățăturile masonice.
Care sunt cei mai celebri masoni români?
În România, Francmasoneria este organizată în mai multe obediențe, Marea Lojă Națională Română fondată 1880, Marea Lojă Națională Unită din România, apoi Marea Lojă Națională din România, Marele Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România, Marea Lojă Regulară a României, Marea Lojă Națională a României, Marele Orient din România UMSOI și Marele Orient al României
De-a lungul vremii, multe minți luminate au acceptat să intre în această societate. Printre cei mai cunoscuți masoni români se numără Vasile Alecsandri, Constantin Argetoianu, Nicolae Bălcescu, Eugen Barbu, Dimitrie Brătianu, Dimitrie Cantemir, Carol al II-lea, Carol Davila, Octavian Goga, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, C. A. Rosetti, Mihail Sadoveanu sau Traian Vuia.
Curiozități despre masonerie:
-
- Nu există un singur lider în cadrul masoneriei. Masoneria este organizată în loji masonice astfel că există mai mulți conducători;
- Se spune că cel mai mare păcat pe care îl poate comite un mason este să nu își protejeze frații francmasoni;
- Principalele simboluri masonice sunt cele „Trei Mari Lumini” (Echerul, Compasul si „Volumul Sfintei Legi”);