Numită si Ziua Pelinului sau Ziua Beţivilor, Ziua Muncii semnifică, în tradiţia populară, începutul verii. 1 Mai înseamnă, pentru oamenii de la ţară, sărbătoarea recoltei. „Armindenul”, aşa cum este cunoscută această zi în mediul rural, se celebrează ca pământurile să fie roditoare, să nu bată grindina şi plantele să înflorească frumos.
Denumirea de Armindeni (Armendina, Armindin, Arminder) provine de la numele profetului Ieremia din calendarul creştin. De altfel, „Armindenul” este considerat un simbol al vegetatiei.
Armindeniul este, de fapt, o ramură verde sau un pom curăţat de crengi până aproape de vârf şi împodobit cu flori şi spice de grâu ce simbolizează un vechi zeu al vegetaţiei, care proteja recoltele şi animalele.
În dimineaţa zile de 1 Mai, oamenii trebuie să se spele cu rouă pe faţă pentru că aceasta simbolizează belşugul, bogăţia şi sănătatea. Ritualul trebuie făcut în primele trei zile din luna mai.
Strămoşii noştri credeau că ziua de Armindeni e perfectă pentru a semăna pepenii, castraveţii şi fasolea.
Sărbătoarea se tine de 1 mai pentru ca vinul de anul trecut „sa nu facă flori” si sa fie protejat astfel prin intermediul plantei magice a anotimpului, pelinul.
În această zi, oamenii obişnuiesc să se rostogolească prin iarbă, dar şi să poarte pelinul la pălărie, în san, în buzunare, „ca să fii ferit de rele şi să ai noroc tot anul”. De 1 mai, se bea vin pelin roşu „ca să fii sănătos, puternic şi rumen în obraji”.
Ce e interzis?
Potrivit tradiției, via nu trebuie muncită în această zi pentru a nu fi distrusă de grindină și insecte.