Limitarea răspândirii noului coronavirus şi accesul pacienţilor în siguranţă la serviciile medicale constituie, în acest moment, principala preocupare a Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Aflat în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus, atât prin urgenţele psihiatrice pe care le tratează, cât şi prin patologiile pacienţilor internaţi în secţiile de îngrijiri paliative şi cronici, Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi a luat o serie de măsuri care au făcut ca astăzi să nu existe cadre medicale sau pacienţi bolnavi de COVID-19.
„Fie că vorbim despre filtrele epidemiologice instituite la intrarea în incinta spitalului, fie că ne referim la testele pentru noul coronavirus, toate măsurile au avut ca principal scop siguranţa pacienţilor şi a cadrelor medicale”, a declarat Bogdan Şaramet, manager al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.
Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, în cadrul Institutului au fost create trei filtre epidemiologice, astfel încât toţi pacienţii care reprezintă o urgenţă psihiatrică să poată fi testați şi, apoi, trataţi în condiţii optime. Primul filtru epidemiologic este unul avansat şi se realizează chiar la intrarea în incinta Institutului, în clădirea fostului CSM Bucium. Cel de-al doilea filtru, care reprezintă zona propriu-zisă de filtrare, cuprinde toate secţiile Institutului. Aici, în funcţie de o ordine foarte bine stabilită, sunt internaţi pacienţii timp de 14 zile. Persoanele care necesită o perioadă de spitalizare mai mare de 14 zile sunt transferate în aşa-zisele zone tampon, pentru continuarea tratamentului, iar acesta reprezintă cel de-al treilea filtru epidemiologic.
„La nivelul Institutului există, de asemenea, şi o zonă de izolare, formată din două compartimente, unde sunt internaţi pacienţii care corespund definiţiei de caz suspect de coronavirus şi care reprezintă o urgenţă psihiatrică. Aceşti pacienţi sunt testaţi conform procedurilor în vigoare şi, dacă sunt negativi, sunt transferaţi apoi pe una din secţiile filtru corespunzătoare”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi, director medical în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi. Pentru testarea acestor pacienţi, Institutul are protocoale încheiate atât cu Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, cât şi cu Spitalul de Bli Infecţioase şi cu Universitarea deMedicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” Iaşi.
„Avem funcţionale, de asemenea, şi 5 tuneluri epidemiologice, care cuprind zona de triaj, cele două compartimente de izolare şi secţiile de îngrijiri paliative de la Spital Centru şi de la Secţia Exterioară Bârnova”, a explicat managerul Institutului.
Identificând riscuri foarte mari la nivelul secţiilor de îngrijiri paliative şi de cronici şi beneficiind şi de sprijinul unei reţele naţionale private de sănătate, Institutul de Psihiatrie Socola a mers şi mai departe cu măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus şi a trecut la testarea personalului medical din secţiile amintite. „Până acum au fost efectuate 128 de teste gratuite şi urmează un nou set, de 200 de teste, tot gratuite, pentru personalul medical de la secţiile de îngrijiri paliative şi de cronici, de la Spital Centru, dar şi de la Secţiile Exterioare de la Bârnova şi Şipote”, afirmă Bogdan Şaramet, managerul Institutului. „Raţiunea acestor testări rezidă din faptul că atât pacienţii de la îngrijiri paliative, cât şi bolnavii cronici nu părăsesc incinta spitalului, ameninţarea unei eventuale infectări venind doar din partea peronalului medical. De asemenea, tot pentru limitarea răspândirii infectării cu noul coronavirus, personalul medical din secţiile amintite lucrează în ture de câte 14 zile”, a declarat şi dr. Ovidiu Alexinschi, director medical al unităţii sanitare.
Măsurile adoptate la nivelul Institutului vor fi menţinute până la sfârşitul lunii mai, urmând ca ulterior, în funcţie şi de recomandările Ministerului Sănătăţii, să se treacă la un alt sistem, adaptat cerinţelor de moment.