Procuratura Anticorupție a înaintat Judecătoriei municipiului Chișinău, sediul Ciocana, șase demersuri privind aplicarea sechestrului pe bunurile, ale cărui beneficiar efectiv este fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Potrivit Ziarului de Gardă ce apare in Republicaa Moldova , doar un singur demers a fost admis de magistrați, restul au fost respinse.
Magistrații au admis doar unul dintre cele șase demersuri depuse de procurori, dispunând aplicarea sechestrului pe 10 imobile, și anume, 6 apartamente și 4 încăperi nelocative din Republica Moldova, estimate la circa 33 milioane lei.
Celelalte cinci demersuri, prin care procurorii solicitau sechestrarea vilelor din Elveția, Franța și România, 5 autoturisme și o barcă (înregistrate în Elveția), precum și 4 autoturisme (înregistrate în Republica Moldova), în valoare de 7,7 milioane de EURO au fost RESPINSE.
Lista de proprietăți a fost identificată de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care a stabilit că, deși toate sunt înregistrate pe persoane terțe, beneficiar efectiv al acestora este cetățeanul Vladimir Plahotniuc.
„Procuratura va contesta hotărârea instanței de judecată și va insista pe sechestrarea tuturor bunurilor mobile și imobile, ale cărui beneficiar efectiv este cetățeanul Plahotniuc”, anunță Procuratura Generală.
În vara anului 2019, Centrul Național Anticorupție (CNA) și Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracţionale (ARBI) au aplicat sechestru pe bunurile companiei Finpar Invest SRL ÎCS, companie de bază în imperiul imobiliar al lui Vladimir Plahotniuc, în cadrul unei cauze penale pentru spălare de bani din dosarului furtului din sistemul bancar.
Judecătorii au admis în dimineața zilei de 22 mai demersul PCCOCS și au emis mandat de arest pentru 30 de zile în privința lui Vladimir Plahotniuc.
Măsura preventivă i-a fost aplicată lui Pahotniuc prin cuntumacie, adică absența nejustificată a persoanei cercetate penal. Demersul procurorilor a fost înaintat în circumstanțele unui nou dosar în care fostul lider al PDM este învinuit pe trei capete de acuzare.
În reacție, Lucian Rogac, avocatul lui Vladimir Plahotniuc susține că acuzațiile făcute la adresa fostului lider democrat „apar într-o perioadă preelectorală, în care cei care se află acum la conducerea statului au scufundat societatea într-o criză adâncă și se confruntă cu situații, în care au nevoie să distragă atenția cetățenilor de la problemele reale și de la starea în care a ajuns Republica Moldova”.
Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale.
În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.