Film absurd la Iași unde legea o fac pândari cu patru clase. Un jurnalist a fost amendat cu 3000 de lei pentru o întrebare. Polițistul local, Maricel Diaconu, îl amendează pe un jurnalist, căruia îi vom păstra confidențialitatea numelui deoarece vrea să se disocieze de tot ce înseamnă Poliție Locală, pentru o faptă care nu există. Polițistul local își motivează amenda de un incident petrecut în urmă cu 3 luni de zile, întocmește un proces verbal pe care nu își trece numele, ceea ce atrage nulitatea lui. Își dă seama de faptul că procesul verbal este lovit de nulitate absolută, ceea ce constată și Biroul Proceduri din cadrul Poliției Locale, drept pentru care întocmește un alt proces verbal de contravenție, în același cuantum de 3000 de lei, pentru aceeași faptă închipuită.
Vendeta gardianului Maricel
În luna iulie 2016, un reporter al cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei, a publicat o serie de articole care făceau referire la un abuz comis de polițistul local, Maricel Diaconu. Agentul s-a simțit lezat de cele conținute în articol și a acționat în instanță semnatarul articolului și ziarul. În urma procesului, ziarul și jurnalistul, prin “mărinimia” judecătorului de caz, au fost somați să achite către pârât suma de 1000 de lei, față de daunele morale de 10000 cerute de agent. Acest fapt nu a făcut decât să alimenteze o frustrare sau să-i dea apă la moară angajatului Poliției Locale care, de fiecare dată când se intersecta cu jurnalistul îl urmărea lung cu privirea, într-o vădită stare de provocare.
În data de 24 ianuarie, jurnalistul se afla pe pietonalul Ștefan cel Mare, acolo unde asista la manifestările prilejuite de aceasta zi. În proximitatea acestuia se afla un grup de tineri instrumentiști care cântau. La scurt timp, aceștia au fost somați brutal să se legitimeze de către un echipaj al Poliției Locale, format din agenții Viorel Nicuriuc și Maricel Diaconu.
“Singura mea intervenție în acțiunea agenților a fost o întrebare de bun simț, referitoare la motivul pentru care acei tineri care nu făceau nimic antisocial, ci doar cântau pe marginea pietonalului, erau legitimați atât de brutal, fără nicio altă imixtiune în acțiunea polițiștilor, moment în care am fost legitimat de agentul Viorel Nicuriuc și apoi interpelat de către agentul Maricel Diaconu, care nu era agent constatator, la modul “lasă că îl știu eu destul de bine pe ziarist. Dacă vreau, o să mai îi iau zece mii de lei de pe el…”, vorbe care nu aveau nicio legătură cu contextul și calitatea oficială în care se găsea acest agent, totul cu scopul vădit de a mă provoca în prezența unor martori și a intenta un alt proces. Bineînțeles că nu i-am dat această satisfacție. Precizez că la acel moment nu s-a înregistrat niciun proces verbal de amendă”, a declarat jurnalistul.
Hărțuit la domiciliu de polițistul lui Zanfirescu
Hărțuirea jurnalistului de către acest agent care, din păcate, încă poartă hainele de polițist local, a culminat în seara de 16 aprilie 2019, în jurul orelor 19.30, atunci când a sunat interfonul de la domiciliul jurnalistului, iar la capătul celalalt s-a prezentat a fi …”de la Poliția Locală”.
“După câteva minute s-au auzit lovituri în ușa locuinței, iar când am deschis am avut neplăcuta surpriză să fiu somat de agentul Maricel Diaconu, care nu s-a prezentat, ca de altfel nici agentul care îl însoțea, să semnez o invitație la sediul Poliției Local, pentru “niște discuții”, în caz contrar voi fi amendat cu 500 de lei. “Să vă prezentați la secție pe 23.04 că dacă nu, conform Legii 61 veți fi sancționat cu amendă”. La întrebările mele repetate de a afla motivul acestei invitații, mi se răspundea invariabil că dacă nu semnez de primire și nu mă prezint, primesc amendă. Tonul agentului era unul inadecvat unei persoane aflate în exercițiul funcțiunii, producând o stare de disconfort psihic, atât copilului meu de 3 ani care era de față, precum și soției. Practic, întreaga atitudine a agentului Maricel Diaconu, lipsită de eleganță, era în contradicție cu recomandările din procedura prin care se precizează că agentul care este purtătorul unei somații trebuie “să manifeste atenție, solicitudine și înțelegere”, aceasta fiind una specifică unui organ al legii față de un infractor, fără să aibă nicio clipă intenția de a-și motiva prezența și mai mult, somația de a veni la secție”, a declarat jurnalistul.
Abuzuri pe linie
Totodată, peste modul total neprofesionist și abuziv în care a procedat acest angajat al Poliției Locale, după cum rezultă și din declarațiile lui Georgel Grumeza, directorul adjunct la Poliției Locale Iași, subalternul său nici nu se afla în aria sa de competență la momentul la care a venit la domiciliul ziaristului, acest demers fiind unul declarat de intimidare, de hărțuire. În ce privește procedura prin care se adresează o astfel de invitație unui cetățean, și aceasta suportă anumite amendamente. În primul rând, există anumite indicii că acea invitație nu a fost făcută de către Poliția Locală, ci de către Maricel Diaconu, în nume propriu. Conform procedurii, șeful nemijlocit coordonează, sprijină, îndrumă și controlează persoanele care aplică procedura, ori în acest caz agentul Maricel Diaconu a adresat invitația cu de la sine putere.
“Consider că este la limita moralității și a practicilor instituționale curente ca un polițist local să se prezinte la locuința unui cetățean cu care a fost parte într-un proces sau este parte în chiar cauza pentru care emite somația de prezentare la sediul Poliției, la o ora nerezonabilă, cu atât mai mult cu cât polițistul nu era de serviciu pe raza domiciliului meu. Totodată, motivul invocat era unul pueril și nefundamentat. Din câte a reușit să spună agentul Diaconu într-un final, în spatele invocării Legii 61 s-ar ascunde faptul că în acea seara de 24 ianuarie aș fi împiedicat organul să-i legitimeze pe acei tineri, ceea ce este total neadevărat. Cu atât mai mult, dacă ar fi existat o astfel de faptă, ar fi trebuit să se ia măsuri împotriva mea pe loc, nu la trei luni de la acel moment, aspect ce a fost sesizat ulterior și instanței. În fapt, acest individ angajat la Poliția Locală și-a exercitat o răzbunare personală prin apelarea, în mod abuziv, la instrumentele care îi fuseseră conferite prin funcție”, susține jurnalistul.
Cum ești amendat prin declarații false
Pe 23.04.2019, jurnalistul dă curs somației adresate de agent și, împreună cu avocatul, se prezintă la sediul Poliției Locale, acolo unde agentul Diaconu a întocmit un process verbal de contravenție în sumă de 3000 lei pe motiv ca în data de “24 ianuarie 2019 am împiedicat patrula de poliție locală de a legitima un grup de 6 persoane specificând să-i lăsăm în pace deoarece el este ziarist și îi filmează”. Motivul invocat de agent este o minciuna sfruntată,cu atât mai mult cu cât agentul constatator a fost numitul Viorel Nicuriuc.
“Pe tot parcursul acțiunii, agentul Maricel Diaconu, care semnează procesul verbal în calitate de agent constatator, nu a întreprins niciun gest în a-i legitima pe acei tineri sau pe mine personal. Dintr-o discuție pe care am avut-o în acea perioadă cu Georgel Grumzeza, acesta mi-a spus că amenda data de Diaconu la 3 luni distanță de la acel incident, a fost în strânsă legătură cu un articol de presă care îl viza”, a spus jurnalistul.
Când Poliția Locală aplică legea personală
La doua zile după ce jurnalistului i s-a întocmit procesul verbal de contravenție, care este cap coadă un abuz grosolan și un atentat la libertățile de exprimare a presei, pe data de 25 aprilie, la ora 7.50 dimineața, ziaristul a primit o nouă vizită la domiciliu, din partea a doi agenți de Poliție Locală care i-au înmânat o altă invitație pentru data de 2 mai, ora 14, la sediul Poliției Locale, invitație formulată de același agent Maricel Diaconu, cu următoarea adnotare – “întrucât procesul verbal cu seria IS-OP NR.130777 a fost clasat la Biroul Proceduri, veți fi prezent la data și ora de mai jos, în caz contrar vi se va întocmi alt proces verbal în lipsă”. Practic, ce se întâmplă? Angajatul lui Zanfirescu își dă seama de faptul că procesul verbal este lovit de nulitate absolută, ceea ce constată și Biroul Proceduri din cadrul Poliției Locale, pentru simplul fapt că acesta a uitat să își treacă numele, drept pentru care trimite o nouă invitație jurnalistului, prin care îl anunță că acel proces verbal a fost “clasat” și i se pune în vedere să se prezinte pentru a i se întocmi un nou proces verbal de contravenție!?!. Practic, localul întocmește un fals, Poliția Locală îi transmite jurnalistului răspuns că a fost chemat în mod nejustificat și abuziv la sediu, pentru a doua oară, pentru că orice persoană nu poate fi sancționată de două ori pentru aceeași faptă. Nimic nu pare însă să îl oprească pe acest agent, așa că pe data de 3 mai, agentul Diaconu mai încheie, în lipsă, un proces verbal de contravenție în cuantum tot de 3000 lei.
Instanța își spune cuvântul
Pe cale de consecință, pe numele agentului Maricel Diaconu este formulată o plângere contravențională.
“Acel proces verbal este nelegal și netemeinic., motivat de faptul că abuzul lucrătorului de poliție este unul evident, acesta întocmind în lipsă cel de-al doilea proces verbal. În acest caz suntem în fața unui abuz al agentului de poliție, care prin nerespectarea/necunoașterea dispozițiilor legale a procedat la sancționarea clientului meu pentru aceeași presupusă faptă”, se arată în plângerea contravențională depusă pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Iași și soluționată în favoarea jurnalistului, în cursul acestui an.
Totodată, avocatul apărării a sesizat conducerea Poliției Locale, vizavi de cele întâmplate, instituție care și-a „asumat” abuzurile acestui agent constatator.
“În legătură cu demersul polițistului local Maricel Diaconu de a va invita la sediul instituției pentru a vă întocmi un alt proces verbal, pentru aceeași faptă, având în vedere nulitatea celui întocmit anterior, precizăm faptul că această procedură este una adoptată și asumată doar de polițistul local”, se arată în răspunsul Poliției Locale.
Mai pe scurt, la Poliția Locală Iași, fiecare face cum îl duce capul și amendează după ochi frumoși, fără ca cei vinovați să fie chemați măcar în fața vreunei comisii de etică sau de disciplină. Șefii Poliției Locale se disociază de faptele angajaților, dar nu le corijează.
Cine ne apără de Poliția Locală?
Morala acestui caz este aceea că vina nu aparține agentului abuzator, Maricel Diaconu, ci sistemului care îl sprijină în comiterea acestor abuzuri, instituția care îl plătește și îl sprijină pasiv în comiterea acestor fărădelegi. Acest individ are o capacitate limitată de înțelegere și de asumare a propriilor fapte, fiind sărit din testarea psihologică reală, dar indivizii care au posibilitatea să însănătoșească un sistem și nu o fac, aceia sunt adevărații vinovați și aici vorbim de cei doi polițiști greu de pensionat- Liviu Zanfirescu și Georgel Grumeza, doi funcționari publici care nu sunt interesați decât de leafă.
Cum este posibil ca un astfel de angajat al Poliției Locale să aplice amenzi fără fundament legal, să hărțuiască ieșeni de bună credință și să își satisfacă vendete personale în uniforma statului și sub acoperirea unei funcții publice, fără ca nimeni, de ani de zile, să nu ia nicio măsură împotriva acestuia, cu atât mai mult cu cât tot efectivul Poliției Locale știe de derapajele profesionale și psihice ale individului? Ei bine, acest fapt este posibil deoarece toate situațiile au fost girate și ulterior acoperite de mai toți panglicarii care s-au succedat la șefia Poliției Locale Iași, indivizi care nu au pus niciodată în centrul activității lor siguranța cetățeanului și aplicarea nepărtinitoare a legii, ci au folosit această structură ca pe un Bau-Bau tocmai împotriva celor ale căror interese ar trebui să le slujească.