”Dacă rușii consideră că nu suntem uniți pot decide să lanseze o incursiune în România sau în țările baltice și să amenințe că vor folosi arme nucleare pentru a vedea cum răspundem”, a spus generalul Hodges pentru publicația britanică The Times, scrie Romania Insider.
Președintele american Donald Trump intenționează să retragă 9.500 de soldați din cei 34.500 staționați în Germania, a anunțat Wall Street Journal săptămâna trecută.
Fostul comandant al US Army în Europa a criticat intenția lui Trump de a retrge trupele din Europa, considerând-o o ”greșeală colosală”.
Mișcarea lui Trump, ”un cadou pentru Putin”
„Dacă a existat vreodată un moment în care să avem nevoie de toți aliați, atunci este chiar acum, mai ales când ne gândim la provocările economice cu care ne confruntăm din cauza pandemiei de Covid-19”, a declarat generalul Hodges.
Heinrich Brauss, general german în retragere și secretar general adjunct al NATO până în 2018, consideră mișcarea lui Trump „foarte dăunătoare” și un „cadou pentru Putin”.
El crede că această mișcare „consolidează suspiciunea europenilor că nu se mai ppt baza pe sprijinul necondiționat al SUA atunci când vine vorba de securitatea europeană”, potrivit The Times.
România, care are un parteneriat strategic cu SUA, este, de asemenea, una dintre țările europene care se bazează cel mai mult pe prezența militară americană pe teritoriul său pentru a se apăra de strategia agresivă a Rusiei în regiunea Mării Negre.
România găzduiește câteva sute de soldați americani la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, lângă Constanța. Țara găzduiește, totodată, un scut anti-balistic la baza militară Deveselu, sub comanda Statelor Unite, care a tensionat și mai mult relațiile cu Rusia în ultimii ani.
Strategia de apărare națională vorbește pentru prima dată de comportamentul agresiv al Rusiei
Noua strategie de apărare națională a României, aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) și trimisă spre aprobare Parlamentului, vorbește pentru prima dată despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” și „militarizarea Mării Negre” derulată de Moscova.
Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a reacționat la acest document afirmând că România intenționează să-l folosească pentru a spori prezența NATO și SUA în regiunea Mării Negre.
Bucureștiul va contribui la creșterea în continuare a tensiunilor și a lipsei de încredere în regiune, în loc să devină furnizor de stabilitate, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-o conferință de presă.
Ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, a reacționat convocându-l pe ambasadorul rus în România, Valery Kuzmin, pentru a vorbi despre declarația Ministerului rus de Externe.