Sânzienele sau Drăgaica 2020. Când sărbătorim, de fapt, Sânzienele.Ce trebui să facă toate femeile în această noapte. TRADIŢII şi SUPERSTIŢII de Drăgaică

0
161

În calendarul ortodox ziua de Sânziene este prăznuită pe 24 iunie, în fiecare an. În această zi se spune că cerurile se deschid și plantele au proprietăți miraculoase. Este o zi de mare sărbătoare pentru români, o zi plină de tradiții și obiceiuri importante, care sunt ținute cu sfințenie din bătrâni, în special în zonele rurale.

Sânzienele sau Drăgaica cum mai este cunoscută în popor este respectată cu sfințenie de către credincioși în fiecare an, pe 24 iunie. Sânzienele vin cu multe tradiții și obiceiuri, dar vin și cu interdicții care dacă nu sunt respectate duc la moarte groaznică.

Sânzienele sau Drăgaica 2020. Când sărbătorim, de fapt, Sânzienele. Ce este interzis să faci

Sânzienele se sărbătoresc pe 24 iunie, iar în tradiția populară, în ziua Sfântului Ioan Botezătorul, ce se ține tot pe această dată, sărbătoare care recunoscută și Cap de vară sau Drăgaică. Noaptea de Sânziene este una magică, noaptea când toate minunile sunt posibile. În această noapte cerurile se deschid iar Sânzienele dansează.

Totodată, Sânzienele au puterea de a da rod câmpului, femeilor căsătorite și animalelor, apărând totodată semănăturile de grindină. Această sărbătoare este asociată  si a Aducerii Moastelor Sfantului Ioan cel Nou de la Suceava, dar de fapt Sanzienele fac parte dintr-un stravechi cult solar.

Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, cea care era patroana vânătorilor și pădurilor. Contrar acestei denumiri, Sânzienele sunt cunoscute și sub denumirea de Drăgaicele (Drăgaica), Zânele, Frumoasele, în țară.

Sânzienele sau Drăgaica 2020. Când sărbătorim, de fapt, Sânzienele. Ce este interzis să faci

Sânzienele au denumiri diferite în unele zone din țară

În Ardeal sărbătoarea este denumită Sânziene, în timp ce în Muntenia și Oltenia, sărbătoarea este recunoscută ca Drăgaica. Sânzienele este asociată cu sărbătoarea iubirii și a fertilității. Sânzienele sau Drăgaica vin cu multe tradiții și obiceiuri, dar și cu interdicții pentru această zi importantă din Calendarul Ortodox.

Astfel în această zi importantă pentru ortodoxie nu se fac treburi în casă, nu se spală, nu se coase, nu se mătură. Cine nu ține cont de aceste interdicții impuse de sărbatoarea Sânzienelor ar putea avea o moarte groaznică, respectiv ar putea muri fulgerat.

Tradiții și obiceiuri de Sânziene

Fetele mari trebuie să culeagă flori din care vor împleti coronițe. Coronițele se aruncă pe casă, iar dacă una din ele lovește sau se agață de horn respectiva domnișoară se va căsătorii.

Băieții din sat se adună la un loc și străbat fiecare casă, purtând flori de sânziene la pălării. Doar așa personajele cu puteri supranaturale vor fi fericite și vor aduce belșugul în fiecare gospodărie.

În această zi se culeg plantele ce vor fi folosite ca leac peste an. De asemenea, roua strânsă în noaptea de Sânziene este folosită la spălat. Astfel, credicioșii vor deveni mai frumoși, dar roua va ajuta și la vindecarea unor probleme de oase, cum este artroza.

De Sânziene se dă de pomană

De Sânziene credicioșii fac pomeni pentru cei dragi plecați de pe această lume. De Sânziene se alege Drăgaica. Aceasta va fi aleasă dintr-un grup de 7 fete. Drăgaica trebuie să fie cuminte, frumoasă și bună la suflet. Fata se împodobește cu spice de grâu, în timp ce celelalte fete se îmbracă în alb. Întregul alai va merge astfel vesel prin tot satul.

De Sănziene se joacă dansul Drăgaicei. Acest dans este făcut pentru a atrage belșugul, pentru a proteja gospodăriile și ogoarele de rele. De Sânziene ar trebui să aibă loc și bâlciuri în sate. Din păcate, în acest an, nu este posibil din cauza epidemiei de coronavirus. Bâlciurile sunt, de obicei, ocazii perfecte pentru întâlnirea tinerilor în vederea căsătoriei. Cele mai celebre bâlciuri au loc în buzău, Focșani, Buda județul Vrancea, Câmpulung Muscel, Cărbunești Județul Olt, precum și în Broșteni din județul Mehedinți.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments