Viața lui Elon Musk: victima bullyingului în școală
Născut în Pretoria, Africa de Sud, în 1971, Elon Musk a fost întotdeauna fascinat de știință, dar în mod special de tot ceea ce înseamnă științifico-fantastic. Visa cu ochii deschiși, iar uneori părea că lumea fanteziilor l-a scos complet din realitate. Ajunsese într-un punct în care nu le mai răspundea nici părinților, care au crezut că are probleme cu auzul. Astfel, la recomandarea unui doctor, i-au scos polipii. Genul tocilar, mereu cu cartea în mână, Elon Musk nu era privit prea bine de colegii săi de școală, fiind mereu ținta bullyingului. Lovit în cap, împins pe scări și bătut crunt până și-a pierdut cunoștința, Elon a petrecut o săptămână în spital până s-a întors din nou la școală. Ulterior, a trebuit să își facă o operație la nas, pentru că rămăsese cu o deviație de sept și nu mai putea respira bine.
Aceste acte de bullying au continuat ani la rând.
La 17 ani s-a mutat în Canada să studieze, pentru a evita serviciul militar obligatoriu în Africa de Sud. În 1992, s-a transferat în SUA la Universitatea Pennsylvania, unde a luat diploma în Economie și apoi a studiat Fizica. S-a înscris apoi la cursurile Universității Standford, California, pentru a-și aprofunda studiile în Fizică, dar a abandonat după numai două zile pentru se ocupa de prima sa companie – Zip2 Corporation.
Zip2 era un fel de Pagini aurii varianta online pentru ziarele americane, cu numere de telefon și hărți incluse. Lucrul ăsta se întâmpla cu 10 ani înainte de apariția Google Maps.
A urmat PayPal, o companie care le permitea oamenilor să facă plățile pe internet sau pe email. Pay Pal a revoluționat comerțul online, fiind cumpărat, ulterior, de eBay, pentru 1.5 miliarde de dolari. Cu banii obținuți, Musk a investit într-o nouă companie – Tesla Motors (2003), menită să creeze mașini electrice la prețuri accesibile. Elon Musk a finanțat compania cu 7,5 milioane $, bani personali și a supervizat îndeaproape procesul de producție al acesteia.
Tesla Roadstera fost prima mașină a companiei, aceasta folosind baterii cu celule Li-Ion , având o autonomie mai mare de 320 km.
În 2018, compania a anunțat ca Tesla Model 3, în varianta AWD, cu bateria cea mai mare, a obţinut o autonomie maximă de 534 de kilometri, devenind astfel maşina electrică cu cea mai mare autonomie disponibilă în Europa. În plus, este și cel mai bine vândută maşină electrică din lume.
Revoluționarul om de afaceri a mai investit 2.6 miliarde de dolari și în compania SolarCity, specializată în servicii de energie solară. Solar City a ajuns al doilea cel mai mare furnizor de sisteme solare din Statele Unite.
Viața lui Elon Musk – omul care vrea să cucerească și spațiul
În 2002, Elon Musk a fondat Space Exploration Technologies sau SpaceX în Hawthorne, California. Scopul lui era sa creeze rachete spațiale la prețuri mai accesibile. În 2002, Dragon a devenit prima navetă comercială din lume care a trimis provizii către Staţia Spaţială Internaţională. Urmatorul pas este ca această navetă să trimită oameni în spațiu.
În 2018, cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy, a fost trimisă în spațiu cu o încărcătură specială: o mașină Tesla roșie, cu un manechin la bord, poreclit Starman.
Dacă în scoală era ținta bătăilor, în prezent Elon Musk este unul dintre cei mai invidiați barbați: geniu, afacerist de succes, miliardar, cu succes la femei. Fondatorul Tesla a fost căsătorit de două ori și are cinci fii obținuți prin fertilizare în vitro. Primul copil al lui Musk și al soței sale, Justine Wilson, a murit la numai 10 săptămâni de sindromul morții subite. În 2010 superba actriță Talulah Riley i-a devenit soție, dar s-au despărțit in 2012. A urmat o relație cu actrița Amber Heard, fosta soție a lui Johhny Depp.