1 Rovinj (Croația)
Pentru mulți, Rovinj este cel mai frumos sat din Croația. Este atracția principală a coastei istriene, deoarece, în pofida numeroșilor turiști care vizitează această peninsulă care nu oferă prea multe puncte de interes specifice, Rovinj are mult farmec.
Este unul dintre acele locuri în care vrei doar să te plimbi pe străzi, să te oprești la magazinele mici de artizanat sau să bei o cafea într-una dintre cochetele sale piețe.
A fost o insulă mică până când, în 1763, canalul îngust a fost umplut pentru a o lega la continent. Stari Grad, orașul vechi, este cea mai frumoasă zonă și cea care păstrează cel mai bine esența istorică.
Străzile sale abrupte și piețele mici ocupă o peninsulă ovală, dominată de un clopotniță în punctul cel mai înalt. Când agitația copleșește locul, poți evada pe oricare dintre cele 14 insule din arhipelagul Rovinj.
2 Botiza (România)
Botiza este o comună din județul Maramureș, cunoscută pentru covoarele sale din lână realizate manual. Are biserica și casele tipice ale regiunii, cu acoperișuri din țiglă și uși imense, sculptate cu diverse ornamente: soare, lupi, dinți și frânghii pentru protecția familiei.
În aceste case inconfundabile își duc viața oameni care uneori adună fân cu furci din lemn și folosesc cai și căruțe ca mijloace de transport.
Botiza, ca multe alte locuri maramureșene, este o carte poștală care te invită să experimentezi o călătorie în timp.
3 Bazna (România)
La nord de Sibiu vei descoperi Bazna, un sat creat de sași în secolul al XIII-lea. Poți vizita băile termale, biserica protestantă din secolul al XIV-lea, cu clopote gotice, apoi te poți opri la impunătoarea biserică fortificată, tot în stil gotic, cu elemente și ziduri romanice din secolele XV și XVI, care aveau inițial până la opt metri.
În parcul din Bazna este înălțat un obelisc comemorativ în onoarea soldaților români căzuți în Al Doilea Război Mondial.
4 Biertan (România)
Apoi, te poți apropia și de Biertan, cea mai importantă dintre bisericile fortificate din Transilvania.
Construită între 1490 și 1516 urmând stilul gotic saxon târziu, cu linia dublă de ziduri, aceasta este una dintre cele șapte biserici fondate de sașii transilvăneni.
Și aceasta face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Este unul dintre cele mai populare locuri din regiune, probabil datorită sensului său special și arhitecturii caracteristice (formează o incintă protejată inconfundabilă).
5 Sveti Stefan (Muntenegru)
Dintre toate locurile unde ne-am putea opri într-o călătorie de-a lungul coastei Adriaticii, acesta este unul dintre cele mai interesante.
Este o mică insulă fortificată ocupată de o mână de case din piatră din secolul al XV-lea și legată de continent de un istm pavat, care duce la o plajă impecabilă de nisip roz, scăldată de o mare turcoaz.
Insula a fost naționalizată în anii ’50 și face parte acum dintr-o stațiune de lux a grupului hotelier Aman. Vizionarea este gratuită și este cel mai fotografiat loc din Muntenegru.
Sveti Stefan este numele satului de coastă din fața insulei. De pe pantele sale abrupte poți vedea frumoasa insulă.
6 Cesky Krumlov (Cehia)
Din Praga, cea mai populară excursie de o zi este la Cesky Krumlov, un oraș pitoresc intrat în patrimoniul mondial, care este ca o Praga în miniatură.
Cel mai frapant este orașul său vechi și magnific. Pe lângă faptul că te poți bucura de plimbări pe aceste străzi labirintice, vei dori să îți acorzi ceva timp și pentru vizitarea castelului.
Aici poți contempla în detaliu farmecul medieval al vechiului oraș, să iei masa într-unul dintre restaurantele de pe malul Vltavei sau să savurezi o bere în numeroasele sale baruri.
A doua zi dimineață, probabil vei dori să mergi la plimbare pe Vltava, să explorezi pajiștile din apropiere cu bicicleta sau cu calul ori să vizitezi alte orașe din zonă.
Cesky este unul dintre cele mai frumoase locuri din întreaga Cehie. Piața sa centrală este deosebit de impresionantă, cu arhitectură renascentistă și barocă.