În cazul în care îți desfășori o mare parte a activității tale de peste zi în mediul online, ar fi bine să ai în vedere că lași urme. Există o distincție importantă între a fi urmărit și a lăsa urme. În timp ce Facebook te urmărește pentru a-ți personaliza reclamele pe care ți le oferă pe site-ul omonim sau în aplicația de mobil, o referință către sistemul tău rămâne pe fiecare site pe care l-ai accesat.
Cum funcționează internetul
În 2020, întregul internet este construit pentru ”a ști” cu ce te ocupi. Cele mai multe dintre informațiile pe care le generezi în mediul online sunt monetizabile. Giganți precum Google sau Facebook profită de faptul că știu ce site-uri accesezi pentru a te agresa cu reclame la produse și servicii pe care ai șanse mai mari să le achiziționezi.
În același timp, internetul este construit pentru a preveni fraudarea, atacurile de hacking și alte ilegalități. În cazul în care întreprinzi anumite activități interzise prin lege, urmele pe care le lași online permit autorităților să te localizeze cu o precizie destul de mare.
Nici măcar nu trebuie să fie vorba de autorități. O companie îți poate trimite o scrisoare acasă pentru că ai piratat un program sau o companie de distribuție a filmelor și serialelor te poate chema în tribunal pentru că ai descărcat ceva de pe torrent.
Ce este IP-ul și ce rol are în ecuație asta
IP sau Internet Protocol reprezintă un set de numere care identifică un computer într-o rețea locală sau globală. La ora actuală, există două tipuri de adrese IP distribuite de furnizorul de internet, IPv4 și IPv6. În același timp, există două categorii de IP-uri, locale sau private și IP-uri globale.
Telefoanele, tabletele, consolele, televizoarele inteligente, laptopurile și orice alte echipamente din casa ta care se pot conecta la internet au IP-uri private, pentru a fi identificate în rețeaua locală. În cazul în care vrei să trimiți un clip de pe smartphone către TV prin Chromecast, este nevoie de acel IP privat pentru ca respectivele dispozitive să știe unde se găsesc.
În același timp, toate dispozitivele pe care le ai în rețeaua din casă, când ajung online, ”ies în internet”, o fac printr-un singur IP primit de la operator. Redirecționarea traficului din rețeaua locală către internet și invers este realizată de router.
La scară globală, IP-urile sunt folosite într-o manieră similară, doar că în loc să fie distribuite de un router precum cel pe care îl ai în casă, sunt împărțite de furnizorul de internet, într-o manieră statică sau dinamică.
Un IP static este bătut în cuie și nu se schimbă niciodată. Este ca un fel de număr de telefon pe care îl ai până încetezi contractul sau faci o cerere pentru a-l schimba. Acestea sunt preferate în cazul în care ai camere de supraveghere, un server sau alt echipament pe care îl dorești ușor accesibil prin internet. De obicei, plătești în plus pentru un IP static.
IP-urile dinamice sunt mai comune. Acestea sunt aproape de fiecare dată distribuite clienților care nu au pretenții speciale pe partea de comunicații prin internet. IP-urile dinamice se schimbări destul de des, aproape în fiecare zi. Sunt mai ușor de administrat de către furnizorul de internet și, din acest motiv, au costuri mai reduse. Asta nu înseamnă însă că operatorul nu ține o evidență a IP-urilor care au fost alocate unei persoane, pornind de la un contract.