Ministrul Educației a fost prezent la Iași

Monica Anisie a declarat că învățământul se va desfășura în condiții de siguranță din toamnă

0
192

Viitorul an școlar va fi unul complet diferit pentru că elevii vor învăța în condiții cu totul speciale pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Aflată într-o vizită la Iași, ministrul Educației, Monica Anisie a declarat în cadrul unei conferințe de presă că la nivelul Guvernului a fost creat un grup de lucru format din specialiști pentru a regândi sistemul educațional românesc din toate punctele de vedere, cu respectarea normelor epidemiologice impuse. Nimic nu va mai fi la fel, iar elevii o parte vor merge la ore la școală, iar cealaltă parte vor urma cursurile online.

Niște răspunsuri clare cu privire la cum va arăta anul școlar 2020-2021 nu putem preciza pentru că totul stă sub semnul întrebării. Deocamdată, sunt elaborate planuri de management pentru a regândi modalitatea în care elevii vor învăța de acu înainte.

Toate scenariile pe care Ministerul Educației le are în vedere toate țin cont de recomandările Ministerului Sănătății. Am realizat un grup de lucru interministrial pentru a pune la punct aceste scenarii. Deja, în spațiul public, partenerii educaționali au prezentat câteva dintre discuțiile pe care le-am avut în acest grup interministerial și așa cum se știe, cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătății, va face această recomandare acela în care o parte dintre elevi vor fi la școală iar alții vor urmări cursurile în sistem online, făcând rocada în funcție de situația epidemiologică, a declarat Monica Anisie, ministrul Educației.

Guvernul va încerca să adapteze modele din alte țări pentru ca elevii să poată avea acces la educație.

Este unul dintre scenarii ca să nu apară în presă că este singurul scenariu acesta dar pentru că a fost menționat aici, dar trebuie să ne uităm și în jurul nostru ca să vedem care este situația epidemiologică în toate statele în care au fost luate cursurile, acestea au fost reluate pe baza unor protocoale sanitare foarte clare. De aceea, este bine ca populația să înțeleagă că este necesar să respecte regulile de distanțare fizică, să poate mască și în felul acesta să avem cât mai puține cazuri de îmbolnăviri, a mai spus ministrul.

S-a tot discutat despre accesul elevilor la internet și la tehnologie, mai ales despre cei care au posibilități reduse.

Colegii din cadrul Ministerului Educației lucrează la aceste scenarii care au în vedere. Pe lângă, curricula sau infrastructura, și resursele umane de care avem nevoie pentru anul școlar următor. De asemenea, la nivelul Guvernului României există un grup din care fac parte miniștrii Fondurilor Europene, a Finanțelor Publice, Sănătății, acesta fiind condus de doamna vicepremier Raluca Turcan pentru a lua în calcul toate resursele de care Ministerul Educației are nevoie pentru anul școlar 2020-2021, a completat Monica Anisie.

Spre exemplu, la nivelul județului Iași doar o mică parte din școlile din mediul rural au alocat un buget pentru achiziția de tablete, laptopuri și cartele cu internet pentru elevi. Ministrul Educației a precizat faptul că din toamnă toți copiii vor putea învăța pentru că vor fi achiziționate dispozitive pentru toate unitățile școlare.

Noi am luat în calcul pe baza a ce Inspectoratele Școlare au transmis către Ministerul Educației necesarul, deci am luat în calcul pentru elevii din mediile defavorizate, adică acei copii care nu au acces la niciun dispozitiv. Deci Inspectoratele Școlare au realizat necesarul și pe baza lui s-a făcut caietul de sarcini. Ministerul Educației nu a făcut această achiziție ci a dat banii necesari achiziționării. Este oficiul național pentru achiziții publice, caietul de sarcini a fost dat, procedura inițiată și urcată pe SAP și termenul este impus 10 septembrie. Asta înseamnă că atunci ar trebui să avem tabletele în școli.

Chiar elevii din clase mai mari au blamat actuala curriculă care ar fi mult prea învechită pentru nevoile actuale.

Vom realiza cursuri de formare pentru profesori în această perioadă pentru a îmbunătăți ceea ce s-a făcut până acum. Toate scenariile au în vedere infrastructura, curriculum, aici intra reorganizarea conținuturilor în vederea atingerii competențelor și de aceea realizăm ghiduri metodologice pentru toate disciplinele și nu în ultimul rând, resursele de care avem nevoie, a completat Monica Anisie.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments