Noi finanțări pentru sprijinirea mediului economic

Mirabela Miron, co-fondator AVISSO

0
185

La nivel economic, simțim cu toții cum se apropie o criză de anvergură. Vedem cum inflația crește, chiar dacă previziunile erau mai rele: 2,6% în luna iunie a acestui an, de la 2,3% în mai, iar BNR a redus prognoza pentru finalul acestui an la 2,8%, de la 3%. Pe de altă parte, România s-a împrumutat cu 38 de miliarde de lei în primele 6 luni ale acestui an. O veste foarte bună este că recentele date ale Institutului Național de Statistică arată o creștere a producției industriale cu 22,2% față de luna mai.

Un singur lucru ne poate aduce o evitare a unei crize foarte grele: investițiile. Iar acum statul este actorul care trebuie să le facă, cheltuielile să se îndrepte către crearea de locuri de muncă și către susținerea pieței. Sumei de 16 miliarde de lei investită de stat în sectorul economic pe primele 6 luni ale anului trebuie să i se adauge altele, pentru ca România să meargă mai departe și decalajul dintre ea și celelalte state europene să nu se mărească.

Se pregătesc o serie de programe în acest sens, iar unele dintre cele existente par să dea rezultate. IMM Invest, spre exemplu, ar avea peste 11.000 de firme beneficiare, finanțarea garantată totalizând peste 10 miliarde de lei. Companiile se pot înscrie până la finalul acestui an. În curând va deveni operațional un alt program destinat întreprinderilor mici și mijlocii, IMM Leasing de echipamente și utilaje, prin care se dorește facilitarea achiziționării în sistem leasing de active noi sau second-hand. Garanția oferită de stat ar fi de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăși 2,5 milioane per beneficiar.

 

Apare și un program destinat fermierilor tineri (cu vârsta între 18 și 41 de ani). Vor putea obține o finanțare nerambursabilă de 50.000 de euro pentru a începe o afacere în agricultură, pe maximum 3 ani (5 ani în cazul sectorului pomicol). Fermierii deja activi pot, la rândul lor, solicita sprijin financiar pentru seceta din 2019-2020. Pentru aceasta, este nevoie de o evaluare a pagubelor pe suprafețele înscrise la APIA, prin care să se constate o suprafață calamitată de cel puțin 30%, iar până la 14 august agricultorul să o depună la APIA, alături de o cerere-tip, împreună cu datele bancare.

 

Din bani europeni se pregătește un program adresat IMM-urilor, în valoare de 1 miliard de euro, cu trei forme de sprijin nerambursabil. Prima este de microgranturi ce se acordă ca sumă forfetară, în valoare de 2.000 de euro, inclusiv pentru PFA și pentru cabinetele medicale individuale, la care se adaugă granturi pentru capital de lucru, ce vin sub formă de sumă forfetară legată de suma de afaceri din 2019, pe două niveluri: dacă suma de afaceri este cuprinsă între 5.000 și 13.500 de euro, valoarea este de 2.000; dacă depășește această valoare, va fi de 15% din cifra de afaceri, până la un maximum de 150.000 de euro. A treia formă de sprijin este cea a granturilor pentru investiții, care se acordă pentru extinderea/ reabilitarea/ modernizarea capacităților de producție existente, realizarea unor capacități de producție noi, achiziționarea de echipamente, utilaje și instalații, precum și pentru modernizarea, reabilitarea, extinderea clădirilor existente sau achiziționarea unor clădiri destinate activităților de producție noi, inclusiv pentru achiziționarea de terenuri necesare realizării investițiilor în limita a 10% din valoarea proiectelor care fac obiectul cererilor de finanțare. Valoarea lor va fi cuprinsă între 50.000 și 200.000 de euro.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentVIDEO/FOTO Doliu in cultura ieșeana
Articolul următorAtenţie că vine! Pensiuni devastate de patroana Art Georgies la petrecerile de firmă
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments