Român adevărat: a depus acte false la instanțele londoneze
Alexander Adamescu a fost arestat, pentru prima dată, în vara anului 2016, fiind acuzat de dare de mită, dar a fost eliberat pe cauțiune. Și, ca un român veritabil ce este, a încercat să influențeze cumva derularea procesului penal prin depunerea la dosarul cauzei a unor documente false, în timpul judecării procesului de extrădare, motiv pentru care a fost arestat, din nou, în 2018. Mai exact, milionarul român a prezentat instanței britanice un document care ar fi fost emis de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, neasumat însă de această instituție. Deci fals.
A mituit judecătorii pentru a avea câștig de cauză
Instanța supremă din România a decis, în luna mai 2016, arestarea preventivă, în lipsă, a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat că, împreună cu tatăl său, omul de afaceri Dan Adamescu, decedat în 2017, a dat mită 15.000 de euro şi 23.000 de lei judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, de la Tribunalul Bucureşti, pentru soluții favorabile în dosare de insolvență.
În ordonanța procurorilor se arată că „în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, inculpatul Adamescu Bogdan Alexander, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraților Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secția VII Civilă pentru ca în schimb, acești să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care era acționar Dan Adamescu”.
Dosarul în care procurorii au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu s-a constituit în urma disjungerii din dosarul în care au fost trimiși în judecată Dan Adamescu, judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovenţa, Mircea Moldovan şi Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucureşti, şi mai mulți practicieni în insolvență, pentru fapte de corupție legate de intervenții în cauze de insolvență.
Pentru aceste fapte, în 27 mai 2016, omul de afaceri Dan Adamescu a fost condamnat definitiv, de instanța supremă, la patru ani și patru luni de închisoare cu executare, însă a murit pe 24 ianuarie 2017, în timpul executării pedepsei.
Hotelul lui Adamescu, din Mamaia, zace nefolositor
În ceea ce privește patrimoniul familiei Adamescu, amintim hotelul REX, din stațiunea Mamaia, scos la vânzare de câțiva ani, însă, din câte se pare, nu prea s-au arătat persoane interesate să-l achiziționeze. Asta pentru că suma cerută pentru acest imobil de lux, construit în 1936, se ridică la 14 milioane de euro. Din câte se știe, la un moment dat, afaceristul Gigi Becali s-ar fi arătat interesat să achiziționeze hotelul Rex, mai mult pentru a fi vecin cu nașul Gheorghe Hagi, patronul hotelului Iaki, însă Becali nu a oferit mai mult de 10 milioane de euro. Actualmente, hotelul rămâne ”de vânzare”, însă firma care îl administrează este executată silit ”din toate pozițiile” de creditori, printre care se numără și firma care a asigurat paza hotelului.