Dramele persoanelor dependente de jocuri de noroc

Sute de mii de persoane și-au pierdut casele și familia din cauza jocurilor de noroc

0
592

Statisticile spun ca la nivel național există 100.000 de persoane care urmează un tratament pentru a trata dependența de jocuri de noroc, o tulburare care afectează cu precădere tinerii. Asemănătoare cu dependența de alcool sau de droguri, jocurile de noroc au lăsat oameni în stradă și fără familii. Medicii psihiatri spun că oamenii ajung la un specialist după ce au pierdut totul, indiferent de clasa socială din care fac parte, și că această dependență afectează deopotrivă femeile și bărbații. Persoanele care au dependența jocurilor de noroc sunt predispuse la fapte penale, precum furturile, pentru a face rost de bani, iar poveștile lor de viață sunt de-a dreptul impresionante.

Sub o falsa impresie, aceste jocuri recreative, pot duce la schimbări importante la nivelul comportamentului indivizilor.

Debutul jocului de noroc poate avea loc la adolescent sau la adultul tânăr, de cele mai multe ori, dar mai există și situații în care tulburarea se manifestă la o vârstă mijlocie. În general, jocul de noroc se dezvoltă pe parcursul mai multor ani, iar evoluția este mai rapidă la femei decât la bărbați. Fie că ești dependent de jocurile de noroc, fie de cocaină, heroină, experiența folosirii lor este ca o plimbare în mountainrousse. Satisfacții pe termen scurt și într-un orizont mai larg, sunt multe frustrări cu privire la așteptări, a declarat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru.

Odată cu redeschiderea sălilor de joc de noroc, oamenii au început să le frecventeze și, parcă, sunt din ce în ce mai multe, la fiecare colț de stradă și sunt pline cu tineri care le frecventează. Specialiștii spun că primul pas pentru a combate acest tip insidios de dependență, iar în România există un plan de stoparea fenomenului. Încă din 2014 se discută la nivel național despre crearea unui program de prevenire și tratare a persoanelor dependente de jocuri de noroc, chiar din bani de la firmele care au săli de jocuri. Prin Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc a fost creată o fundație unde organizatorii de jocuri de noroc sunt obligați să plătească o sumă de bani anuală pentru dezvoltarea unui program de protecție a tinerilor. Mai mult decât atât, s-a dispus prin Ordonanța de Urgență nr.92 din 29.12.2014, la articolul 10: Organizatorii de jocuri de noroc licențiați sunt obligați să transfere în contul fundației următoarele contribuții anuale: (i) organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din Clasa I ‐ 5.000 de euro anual; (ii) persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale  şi la distanță licențiați din Clasa II ‐ 1.000 de euro anual; (iii) jocurile la distanță monopol de stat Clasa III ‐ 5.000 de euro anual; (iv) organizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați ‐ 1.000 de euro anual, se arata în textul legii.

Mai mult decât atât, Fondurile prevăzute la alin. (4) vor fi alocate pentru activitățile şi programele de protecție a tinerilor împotriva jocurilor de noroc, prevenirea şi tratamentul dependenței de jocuri de noroc, realizarea promovării şi publicității responsabile, soluționarea promptă şi eficientă a litigiilor dintre un organizator de joc şi un jucător, sub condițiile şi în conformitate cu procedura stabilită prin ordin al preşedintelui Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc.

Însă, numărul cazurilor cresc de la an la an în secțiile de psihiatrie, iar aceste persoane ajung să recunoască mult prea târziu că au o problemă cu jocurile.

Jocul de noroc ca și alte dependențe dezvoltă un fenomen de toleranță după care ai nevoie de a crește doza. Stoparea acestui joc de noroc atrage efecte fizice și psihice asemănătoare sevrajului la alcool, de exemplu. Apare lipsa concentrării, iritabilitate, neliniște, anxietate, o dispoziție depresivă. Acest jucător poate avea uneori un tip de comportament obsesiv compulsiv, foarte asemănătoare cu dependența la anumite substanțe. Jocul de noroc atrage cu sine și o stare de euforie și imposibilitatea de a juca atrage un fenomen similar sevrajului la alcool, a mai spus dr. Petronela Nechita.

Jocul de noroc – o fuga de sine

De cele mai multe ori, persoanele nu ajung să scape singure de dependență și este neapărat nevoie de un terapeut sau de un psihiatru și un terapeut.

Dependența de joc de noroc este asociată și cu cea de alcool, de aceea este esențial să tratezi ambele dependențe. Ei conștientizează foarte târziu, când pierd proprietăți, când își pierd partenerii, și pe măsură ce viața persoanei afectate se învârte în jurul următorului joc, pe o pantă descendentă ce duce la apariția depresiei, a sentimentelor de rușine, de frică, a disperării. Pacienții nu caută sprijin decât atunci când problema este gravă și atunci când apar problemele financiare mari. Ei își petrec marea majoritate a timpului în săli de joc sau a unui calculator, a mai spus medicul.

Singurul lucru care îi poate salva este motivația de a scăpa de acest viciu extrem de periculos.

Eu cred că 80% din tratamentul unei persoane este motivația acelei persoane, conștientizarea și complianța la terapia sau medicația care este recomandată. Specialistul ajută dar e important ca persoana respectivă să conștientizeze ca să scape de dependență. În general, persoanele care joacă astfel de jocuri sunt persoane competitive, energice. Ei sunt obsedați de următorul câștig, de obicei sunt încercări eșuate de a trata această dependență. Ei pariază sume de bani din ce în ce mai mari și își asumă riscuri tot mai mari în vederea câștigului, a conchis dr. Petronela Nechita.

5 1 vote
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments