Terapia de cuplu: cum funcționează și când este utilă

0
34

Prin iubire sperăm să ne satisfacem nevoi vitale: de admirație, grijă, susținere, apartenență, astfel încât baza noastră de siguranță să ne fie trambulină pentru desăvârșirea proprie, să ne facă să rotim un univers întreg, cum spune Arhimede. Cu toate că știm bine ce vrem, ne poticnim în a găsi și a menține relații de cuplu sănătoase, într-o lume care ne facilitează numeroase legături amoroase. Iar barierele și problemele apărute odată ce cuplul s-a format, pot fi înțelese, diminuate și eventual dizolvate prin terapia de cuplu.

Terapia de cuplu este necesară în contextul relațiilor moderne

O bună parte din anxietatea legată de relațiile romantice este cauzată de turnurile rapide și intense în plan economic și politic care nu au ținut cont de ritmul nostru firesc de acomodare la noi tipare comportamentale, alte valori sau țeluri. Nu am fost luați cu binișorul prin educație și am rămas, așadar, fără antrenamentul de a discerne între așteptările exterioare și cele proprii.

Practic, am preluat consumerismul romantic și standardele înalte, pe nemestecate, sub imperiul unui „trebuie să îți placă, e ceva bun pentru tine” și ne-am trezit dezorientați, inundați de posibilități, cu mai multă libertate ca niciodată, desigur, și cu tone de alegeri, dar și cu multă nesiguranță și multe îndoieli despre noi înșine, care ne paralizează. Deja întrevedem ce rol și utilitate are terapia de cuplu, apărând nevoia de a regla perspectivele astfel încât dinamica să funcționeze pentru doi parteneri.

Cuplul între costuri și beneficii

De la siguranța dată de regulile clare de selecție ale partenerului (criteriile fiind ereditatea, situația materială și proximitatea), astăzi totul funcționează după principiul “fă ce vrei tu, important e să fii bine!”, ceea ce aduce cu sine frica de a nu greși, obligativitatea fericirii, responsabilitate totală asupra propriei vieți, adică ne turează motoarele interioare ale devalorizării de sine și ne inoculează îndoieli și suspiciuni față de celălalt: “dacă aș putea fi mai fericit/ă cu altcineva și eu mă mulțumesc cu atât de puțin?”.

Să ne gândim că azi nu mai divorțăm pentru că suntem nefericiți. Adeseori, divorțăm pentru că ni se pare că am putea să fim mult mai fericiți. Am adus optimizarea și economia de piață în sfera romantică. “O fi o afacere bună? Oare ce altceva mai pot găsi în lume?”

Continuarea aici …

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments