Oportunități pentru dezvoltarea județului Primăriile din județul Iași pot face investiții importante din fonduri europene

0
299

Atât mediul rural, cât și cel urban pot înflori prin proiecte europene. Investim în Iași: e timpul pentru dezvoltare! a fost o sesiune de discuții între reprezentanții autorităților publice locale și administrative prin care s-au identificat modalități de finanțare și dezvoltare a localităților și a comunelor. Indiferent că vorbim despre educație sau infrastructură, județul Iași poate accesa în viitor finanțări importante prin care ar putea fi rezolvate proiecte care stagnează de ani de zile. Astfel, Instituția Prefectului Județului Iași a creat un Biroul al Primarilor unde aceștia se pot întâlni pentru a discuta cu angajații.

Compania Națională de Investiții a prezentat toate informațiile primarilor din județ legate de proiectele în derulare sau de noi oportunități de dezvoltare în viitor. Vrem să continuăm această abordare împreună cu autoritățile locale. Dorim o platformă prin care să mijlocim comunicarea cu Bucureștiul astfel încât primarii să găsească toate informațiile de care au nevoie pentru acoperirea nevoilor lor. Acum o lună de zile am deschis în cadrul Prefecturii Iași un Birou al Primarilor, ei pot veni în orice zi, pot organiza discuții, pot avea acces la oameni din Prefectură cărora să le ceară diverse lămuriri cu privire l.a activitatea lor și credem că vom reuși să apropiem autoritățile publice locale de cele centrale, a declarat Marian Grigoraș, prefectul județului Iași.

Proiectele cu finanțare europeană sunt o oportunitate și pentru municipiul Iași. Este a doua sesiune pe care Prefectura o organizează cu privire la aducerea la cunoștință a autorităților locale care sunt proiectele importante ale Guvernului le înaintează pentru Iași și pentru Regiunea de Nord – Est, iar prezența reprezentanților din Guvern la aceste sesiuni este foarte importantă pentru că primarii pot afla informații utile despre cum pot accesa bani.

Asta înseamnă că se urmăresc cel puțin două motive: fiecare autoritate locală să fie informată, astfel încât să își poată realiza proiectele din timp pentru a putea atrage aceste finanțări. Competiția, clar, nu încetează prin vizita miniștrilor. Fiecare autoritate trebuie să își asume acest risc și, a doua, care arată deschiderea ceea ce poate da încredere primarilor, indiferent de culoarea lor politică că merită să bată la ușa Guvernului și să încerce să facă cât mai mult pentru comunități. Iașul, spunem noi, în ultima perioadă a reușit să atragă atenția multor orașe din România că se poate. Fondurile europene au venit și au substituit acel necesar de finanțare, noi în momentul de față ajungând la peste 2,74 de milioane de euro pentru care am semnat diferite programe de finanțare, a spus Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Compania Națională de Investiții este un motor de dezvoltare pentru multe comunități din România, mai puțin pentru Iași.

De data aceasta, prin inițiativa partenerului meu, ministrul Costel Alexe încercăm să aducem în municipiu și în județ, prin toate pârghiile prin care putem la Guvernul României. Iașul are nevoie de o bază sportivă regională. Pe fonduri europene vom implementa programele pe care ni le-am propus, cele de mobilitate care sunt o parte în derulare, o parte cu sprijinul Ministerului Mediului, o parte cu Ministerului Dezvoltării cu atragere directă de fonduri europene. Nu am uitat nici de programele de construcție de locuințe, în special pentru persoanele tinere și pentru specialiști, și desigur, transparența mesajului pe care o facem în momentul de față, a mai spus Mihai Chirica.

De-a lungul timpului, Iașul a reușit să acceseze sume importante pentru dezvoltare, iar autoritățile au anunțat că vor mai fi implementate proiecte în perioada următoare.

Avem obligația să sprijinim Iașul având în vedere proiectele importante care se derulează aici, noi ca și minister nu putem să rămânem deoparte, și trebuie să fim alături de municipiul Iași și de județ pentru implementarea proiectelor pe care mi le doresc. Dacă vrem să facem dezvoltare trebuie să fim alături de autoritățile locale și să sprijinim toate proiectele, toate lucrările care sunt în derulare. Am transmis primarilor că nu sunt probleme de finanțare și că anul acesta, pentru PNDL 1 și 2 au fost primite 200 de milioane de lei ceea ce este o sumă considerabilă, a spus Mihail Veștea, secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

În curs de contractare sunt 25 de proiecte de 25 de milioane de lei și în 13 proiecte în decurs de achiziție, cu 187 de milioane de lei. Educația este unul dintre domeniile care a stat într-un con de umbră până acum, însă, autoritățile promit că se vor face investiții importante pentru ca elevii să aibă parte de condiții normale de studiu.

Sunt sume mari pe care le credem noi așteptate și benefice pentru cetățenii din Iași și pentru că se pomenea de învățământul universitar, am anunțat primarii că ne dorim ca, în viitor, Compania Națională de Investiții să facă investiții în zona preuniversitară. Știm că sunt probleme cu partea de grupuri sanitare, a mai spus Mihail Veștea.

 

Ministrul Costel Alexe a fost și el prezent la întâlnire, cu promisiunea că Iașul reprezintă o prioritate și că va urmări ca județul să beneficieze de cele mai multe proiecte.

Mă bucur că în această perioadă am reușit să avem cea mai mare decontare din Moldova pe proiectele PNDL, mă bucur foarte mult că avem cele mai multe ordine de ministru semnate pentru CNI și acest lucru va continua, având în vedere că suntem cel mai mare județ al țării e firesc să avem să servicii publice și în zona mitropolitană și întreg județul nostru. Mă bucur că primarii din județ au înțeles că în mine găsesc un partener indiferent de culoarea politică pe care o au, a spus Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments